Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Eerder schreef ik over een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl als het nieuwe eten. Met gezond en onbewerkt voedsel. Zodat je lijf kan herstellen van jarenlang bewerkt eten met veel suikers, granen en zetmeel. Ook schreef ik over het nieuwe denken. Er zijn zoveel foute denkbeelden over voeding. Over wat gezond is en wat niet. Vaak gebaseerd op slecht onderzoek en verkeerde conclusies. Er spelen namelijk grote belangen.

Bij het nieuwe eten hoort ook het nieuwe koken. Hierbij ga je zelf aan de slag. Want pakjes en zakjes zijn verleden tijd. Toch hoeft het koken niet moeilijk te zijn.

 

 

 

 

Bak vlees of vis in kokosolie. Vervang aardappelen door een extra soort groente of door een salade. Je kunt ook groenten roerbakken. Wil je nog makkelijker, kies dan kant-en-klaar groenten. Gebruik het bakvet als saus en doe een klont boter op je groenten. Giet rijkelijk olijfolie op je salade. Eet gerust elke dag op deze manier.

Maar er kan meer. Maak zelf spaghettisaus van gehakt, groenten, gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden. Met geraspte kaas. Houd je niet in. De pasta laat je weg. Eet gewoon meer saus of vervang het door sliertjes courgette. Nasi kun je maken met bloemkoolrijst. Maak een pindasaus van pure pindakaas.

Een hartige taart maak je van geroerbakte groenten, eieren, slagroom en kaas. Varieer met groenten, kruiden, kazen en extra toppings. Hiermee blijf je verrassen. Mix voor een ovenschotel eens kipdijfilet met roergebakken groenten. Maak een saus van pesto, slagroom en roomkaas. Kaas erover en even in de oven. Smakelijk!

Ook het nieuwe winkelen is wennen. Lees voortaan etiketten. Let op koolhydraten, maar ook op ingrediënten. Of slimmer, koop hetgeen geen etiket nodig heeft. Ècht eten dus. Winkel vooral in het buitenste gangpad. Vers dus.

Eet volop groenten en varieer daarmee. Koop seizoensgebonden. Wees zuinig met fruit. Dat zijn echte suikerbommetjes. Je haalt alles en meer uit groenten.

 

 

Koop vette vis of onbewerkt vlees. Vetten mogen, nee móeten weer. Koop alleen volvette zuivel. Griekse yoghurt, mascarpone, 48+ kaas of roomboter. Vergeet je eieren niet.

 

Vul eventueel je voorraad kruiden, olijfolie, kokosvet en noten aan. Nog even afrekenen en klaar!

Meer lezen?

Maak het jezelf makkelijk: Blog die ik eerder schreef over hoe een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl niet moeilijk hoeft te zijn.

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

 

 

Wat is de ideale verhouding tussen vet, eiwitten en koolhydraten?

Dat is een vraag die we kregen in onze nieuwe FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! .

Een gezond groepke

De groep richt zich op mensen die net starten met een koolhydraatarm dieet. Of al even bezig zijn, maar nog wat meer informatie willen. Maar die het wel allemaal op de gezonde manier willen doen. Die niet op zoek zijn naar een tijdelijk dieet, maar naar nieuwe gewoontes. Een nieuwe leefstijl.

We nemen de leden aan de hand. Stapje voor stapje leggen we uit hoe je de switch kunt maken. Naar die gezonde leefstijl. Voor de rest van je leven.

Uiteraard worden in de groep ook heerlijke recepten uitgewisseld. Allemaal verantwoord.

Houvast met de Real Meal Revolution methode

We gebruiken daarbij de methode van de Real Meal Revolutie (RMR) als uitgangspunt. Dat is een wetenschappelijk onderbouwde methode. Dat geeft dus een goede houvast.

Iedereen die mij kent weet dat ik uit principe geen reclame maakt. Behalve voor m’n blog en “m’n” Facebook groepen dan 😉 . Het helpt enorm als je weet waarom je dit doet. Als je leest waarom die vele vetten niet slecht, maar gezond voor je zijn. Waarom je de suikers moet laten staan. Waarom we niet mìnder, maar minder vaak moeten eten. [1]

Daarom moedigen we de leden aan om het bijbehorende boek te lezen. Zodat je weet waarom het werkt. En je krijgt er nog lekkere recepten bij op de koop toe. Toch reclame dus. Maar wat mij betreft voor het goede doel!

Zelf ben ik al bijna 3 jaar bezig met deze leefstijl. De RMR was daarbij niet mijn startpunt. In ‘Wie ik ben en waar ik voor sta’ kun je lezen hoe ik begon. Met een ander boek als basis. Vele boeken volgden. En vele andere bronnen van informatie over deze leefstijl. Gaandeweg leerde ik bij. Soms schaafde ik wat. Maar de basis bleef hetzelfde en de RMR past daar heel goed bij.

Terug naar de vraag ‘wat is de ideale verhouding tussen vet, eiwitten en koolhydraten?’

In de groep proberen we vragen ook zo goed mogelijk te beantwoorden. Het korte antwoord was snel gegeven. Hou koolhydraten laag, eet gematigd eiwitten en vul aan met gezonde vetten. Eet (pas) wanneer je honger hebt en eet tot je verzadigd bent. Eigenlijk is het zo simpel.

In tegenstelling tot koolhydraten [2] heb je eiwitten wel echt nodig. Voor spieropbouw, het verbranden van vetten, de stofwisseling, gezonde orgaanfunctie, lichamelijk herstel, spijsvertering, gebalanceerde hormonen, een goed humeur en energie. Heel belangrijk dus. Hoeveel je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. En een teveel aan eiwitten kan averechts werken voor je gezondheid en gewicht. Hmmm, toch maar een iets langer antwoord dan. Hier het hele verhaal.

Niet rekenen en wegen

Bij de RMR tel je geen calorieën, weeg je je eten niet en bereken je ook niet de verhouding tussen vet, eiwitten en koolhydraten in je maaltijden.

Lekker makkelijk, want zo hoeft je rekenmachientje en je weegschaaltje  niet mee wanneer je gaat eten. Bovendien stimuleert het intuïtief eten. Eten wanneer je honger hebt en dan eten tot je verzadigd bent. Je lichaam kan dat namelijk prima. Mits je de goede dingen eet. Want van bewerkt eten raken je honger- en verzadigingssignalen helemaal van het padje. Eet dus gezond en ga ze weer vertrouwen.

Het belangrijkste is dat je koolhydraten flink vermindert en vet flink verhoogt. De hoeveelheid eiwitten blijft normaal gesproken gelijk of mag je zelfs verminderen. De voedingslijsten en de uitleg daarbij zijn hierbij je leidraad. Meer hoef je niet te doen.

[3; pag. 50-51]

Persoonlijke kwestie

De hoeveelheid eiwitten die je lichaam nodig heeft, verschilt wel van persoon tot persoon. Het is afhankelijk van je ideale lichaamsgewicht en ook van je sportieve aktiviteiten. Iemand die van nature zwaarder is, heeft meer eiwitten nodig. Sport je veel, dan heb je ook meer eiwitten nodig. Ook als je lichaam herstellende is van bijvoorbeeld een ziekte of een operatie, heb je meer eiwitten nodig.

Haal ze wel altijd uit gezonde bronnen. Weg met de proteïneshakes en -repen!

Wat past bij jou?

Wil je wat meer houvast over de hoeveelheid eiwitten? De RMR keek wat experts uit de LCHF wereld erover zeggen. Hiermee komen ze tot deze aanbevelingen:

Situatie Aanbeveling:

[in gram proteïne per kg ideaal lichaamsgewicht]

Voorbeeld:

Voor iemand voor wie 60 kg  z’n ideale (=natuurlijke) gewicht is, betekent dit:

[in gram netto proteïne per dag, verdeeld over 2 of 3 maaltijden]

Je hebt diabetes en/of je wilt (lichaams)vet verbranden 0.75 – 1 45 – 60
Tijdens lichamelijk herstel 1 – 1.5 60 – 90
Je werkt actief aan spieropbouw of je bent lichamelijk heel actief 1.5 – 2.2 90 – 132

En ter illustratie (niet dat we kipfilet aanbevelen, want het is erg mager vlees en we gaan voor de vette soorten): 100 g kipfilet levert ongeveer 30 g netto proteïne.

[4]

Bronnen

[1] FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Blog waarin ik uitleg waarom ik samen met Rianne een nieuwe Facebook groep heb opgericht. Terwijl ik me toch echt wel bezig weet te houden 😉 . Ook zonder die groep.

In die blog lees je ook over de ander FB groep ‘Keto in de Kempen’ die ik samen met Marie-Jose en Janny beheer. Die hebben we opgericht als een lokale ‘support’-groep. Voor de groeiende groep Kempische LCHF-ers. Met dezelde gezonde insteek.

Wil je lid worden van deze groep(en)? Vul dan wel altijd de 3 vragen in die je aan het begin gesteld worden. Het is een voorwaarde om lid te worden. Alleen wij als beheerders en moderators krijgen de antwoorden te zien.

[2] Moet je koolhydraten eten? Eén van m’n eerste blogs over de vraag of je koolhydraten moet eten. Het korte antwoord: nee. Een groot deel van je energiebehoefte kan je lichaam halen uit vetten en ketonen. Een klein deel heeft altijd glucose nodig, maar dat kan je lichaam zelf maken uit vetten of eiwitten.

[3] Het boek ‘Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk – Het nieuwe eten volgens de Real Meal Revolutie’ door Tim Noakes, 4e druk 2018.

[4] Real MealRevolution – Protein power Uitleg op de website van de Real Meal Revolutie (in het Engels) over proteïne. Eiwitten dus. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt bepalen wat de ideale hoeveelheid proteïne voor je is. De RMR ging hiervoor te rade bij experts uit de LCHF wereld, zowel sportdeskundigen als niet-sportdeskundigen.

 

Groen rommelpotje met ei

Vandaag at ik een groene lunch. Niet alleen vanwege de groene paprika. Alle ingrediënten kwamen van de groene lijst van de Real Meal Revolutie [1, 2]. Inclusief de pijnboompitten uit de pesto. Dat zijn tenslotte zaden en ook die staan op de groene lijst.

De Real Meal Revolutie werkt met gekleurde lijsten. Ook kent deze methode een aantal fases waar je doorheen loopt [3]. Heel grofweg:

 • fase 1: inlezen en jezelf voorbereiden
 • fase 2: focus op herstel van (darm)gezondheid
 • fase 3: focus op afvallen
 • fase 4: voedingskeuze wordt uitgebreid met behoud van gewicht en gezondheid

Op de groene lijst staan voedingsmiddelen die je in elk van deze 4 fasen mag eten tot je verzadigd bent. Die hoef je dus nooit te beperken. Mits je niet meer of vaker eet dan je lijf aangeeft dat nodig is. En je geen voedselovergevoeligheden hebt voor de ingrediënten. Maar dat spreekt voor zich denk ik.

Nu ben ik pas, samen met Rianne, een nieuwe Facebook groep gestart die de richtlijnen van de Real Meal Revolutie als uitgangspunt heeft. Middels korte berichten informeren we de leden stap voor stap over een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie. We zijn nog geen week bezig en hebben al 800 leden. En we krijgen enthousiaste reacties. Blijkbaar vullen we een behoefte. Gelukkig maar, want daar doen we het voor.

Vandaag hebben we een berichtje geplaatst over wat we allemaal wèl eten. Alle dingen van de groene lijst horen daar zonder voorbehoud bij. Dat geldt dus ook voor deze lunch. Enne… je mag ‘m uiteraard ook als ontbijt of avondeten eten.

Eet wanneer je honger hebt en eet dan tot je verzadigd bent. Niet meer, maar ook niet minder. Soms zullen dat 3 maaltijden zijn, maar op den duur misschien wel minder. Dus of het dan ontbijt, lunch of avondeten is maakt niet uit. Altijd goed!

Een prijs voor de beste foto ga je met dit gerecht niet winnen. Het resultaat is niet erg fotogeniek. Het deed me denken aan een recept uit onze ‘oude doos’. Het heet Rommelpotje van Jan. Een totaal ander recept, maar ook een rommeltje om te zien. Vandaar de naam ‘Groen rommelpotje met ei’. Laat je niet afschrikken door de naam, want het is simpel om te maken en hartstikke lekker.

Voor de duidelijkheid, de hoeveelheden zijn richtlijnen. Dit is wat ik at. Eet gerust meer of minder. Zodat je kunt eten tot je vol zit. Maar ook niet meer dan dat.

Groen rommelpotje met ei

 • 1 ui
 • paar teentjes knoflook
 • halve groene paprika
 • 1 tomaat
 • kokosvet
 • 3 eieren
 • verse peper en zeezout
 • eventueel 1-2 el zelfgemaakte pesto
 • paar plakken kaas

Maak de ui, knoflook en paprika schoon en snijd alles grof. Je hebt er niet eens een snijplank voor nodig. Snijd ook de tomaat in stukken.

Smelt ruim kokosvet in een koekenpan. Fruit de ui met de knoflook en voeg na een paar minuten de paprika toe. Voeg na een paar minuten ook de tomaat toe en laat alles even sudderen.

Breek dan de eieren boven de pan. Laat heel even een beetje stollen en roer er dan met een spatel doorheen. Blijf rustig omscheppen tot het ei gaar is.

Breng het rommelpotje op smaak met verse peper en zeezout.

Voeg, indien gewenst nog een paar eetlepels pesto toe. Dat geeft een heerlijke smaak. Maar zonder kan ook prima. Doe het over op een bord. Smelt de plakken kaas in de nog hete pan en schep / giet het over het ei.

Bronnen

[1] Wat mag ik nog wèl eten?

In deze blog vind je de vertaalde voedingslijsten [2] uit de Real Meal Revolution methode. De lijsten geven duidelijkheid over de gezonde versie van koolhydraatarm en vetrijk eten waar ik in deze blog en voor sta. Ook in de Facebook groep ‘Keto in de Kempen’ die ik samen met Janny en Marie-José beheer gebruiken we die lijsten als leidraad.

Dat laatste geldt ook voor de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ die ik augustus 2018 samen met Rianne ben begonnen.

[2] Vertaalde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie Zie hierboven.

[3] Voor altijd keto Blog over hoe je van koolhydraatarm en vetrijk eten een gezonde leefstijl maakt. Voor de rest van je leven. Op een manier dat je het vol kunt houden. Daarvoor kent de Real Meal Revolutie 4 verschillende fasen waar je achtereenvolgens doorheen gaat. Deze worden beschreven onder het kopje “De 4 fasen van de Banting methode en de Real Meal Revolutie”.

Nieuwe FB groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’

FB groep ‘Keto in de Kempen’

Eind vorig jaar startte ik samen met Marie-José en Janny de Facebook groep ‘Keto in de Kempen’ [1]. Dat was naar aanleiding van de groeiende belangstelling voor het koolhydraatarm en vetrijk eten in onze directe omgeving [2].

We kozen ervoor om bij die groep alleen mensen uit de omgeving toe te laten. Marie-José, Janny en ik hadden elkaar leren kennen via een support-groepje. Dat was ontstaan uit een initiatief van GezondDorp Leende maar er kwamen ook mensen uit de omgeving. Zoals Janny en ikzelf. Tijdens onze bijeenkomsten deelden we informatie en recepten. Het helpt enorm als je elkaar kunt motiveren wanneer het even niet meezit. En als er altijd wel iemand antwoord weet op je vraag. Als de meer ervaren mensen de anderen mee op sleeptouw kunnen nemen. Samen leer je van elkaar.

Door alleen mensen uit de Brabantse Kempen toe te laten, creëer je ook zo’n lokale ‘club’. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. Bovendien woon je dan dicht genoeg bij elkaar om samen wat te ondernemen. Voor wie daar behoefte aan heeft. Zo organiseerden we een paar keer een wandeling waar geïnteresseerde leden aan meededen. Heel gezellig!

We wilden de groep ook klein houden. Om de tijdsinvestering voor onszelf binnen de perken te houden. We hebben alle drie een baan, een gezin en andere bezigheden. Bovendien wilden we het goed doen. Gedegen informatie geven, recepten vooraf toetsen aan de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Zodat mensen erop kunnen vertrouwen dat wat er geplaatst wordt oké is.

FB groep ‘Koolhydraatarme recepten & lifestyle’

Zelf ben ik eigenlijk niet zo’n Facebook ‘type’. Ik heb me pas aangemeld bij Facebook toen dat nodig was om een bepaald koolhydraatarm en vetrijk recept te bekijken. Daarna gebruikte ik het puur functioneel. Op mijn eigen FB pagina zet ik bijna nooit een bericht. Andere mensen volg ik nauwelijks. Ik ben ook opgehouden om vriendschapsverzoeken te accepteren. Je hebt er weinig aan om mij te volgen 😉 .

Wel werd ik lid van een aantal koolhydraatarme groepen. Er bleek veel verschil in die groepen. De meeste volg ik al lang niet meer. Ik bleef wel ‘hangen’ bij de groep ‘Koolhydraatarme recepten & lifestyle’ van Rianne Mulder. Daar heerst een gezellige sfeer. Er worden lekkere recepten gedeeld. Die vooraf beoordeeld zijn door Rianne. Ik voelde me er thuis en ging actief mee doen. Recepten delen. Informatie geven. Vaak kwam er een reactie van Rianne. Altijd positief. Er ontstond ook persoonlijk contact. We hadden een klik.

Nieuwe FB groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’

Van het één kwam het ander en Rianne heeft me gevraagd om samen met haar een nieuwe groep op te zetten. Die zich richt op gezonde leefstijl-keuzes. Gezond, koolhydraatarm en vetrijk eten is daar een (belangrijk) onderdeel van.

Ik heb er over na moeten denken. Niet omdat ik het niet wilde, maar vanwege de tijd. Toch besloot ik het te doen. Ik merk dat er behoefte aan is. We krijgen bij ‘Keto in de Kempen’ veel lidmaatschapsverzoeken van mensen die niet in de Kempen wonen. Die konden we tot nu toe nergens naar toe sturen. Rianne en ik hebben het allebei druk, maar we gaan doen wat we kunnen. We zien wel waar het schip strandt.

We hebben de groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ genoemd. Want dat is de basis. De groep is voor beginners. En voor mensen die al goed op weg zijn naar een gezonder leven en/of gewicht. Maar de groep is ook voor mensen die dat al bereikt hebben. En die weer bepaalde gezonde voedingsmiddelen willen introduceren die ze tijdelijk geschrapt hadden. Mèt wat meer koolhydraten. Want ook dat hoort bij deze leefstijl.

In de groep volgen we in hoofdlijnen de inzichten van Prof. Tim Noakes en zijn Real Meal Revolutie. Net als in de groep ‘Keto in de Kempen’. Die methode sluit namelijk heel goed aan bij onze eigen ideeën over gezond koolhydraatarm en vetrijk eten. En is wetenschappelijk onderbouwd. De voedingslijsten uit deze methode bieden houvast [3]. De kleur van de lijsten geeft aan welke dingen je in welke fase wel of niet kunt eten en hoeveel. Uitgebreid onderzoek heeft bepaald op welke lijst een voedingsmiddel staat. Daarbij is gekeken naar de totale gezondheidsaspecten en niet alleen de koolhydraten. Daarom maken we óók gebruik van deze lijsten om recepten te toetsen voordat we ze plaatsen.

Wij gaan deze gezonde leefstijl stapje voor stapje introduceren middels informatie en recepten. Uiteraard kun je als lid ook vragen stellen, informatie geven en recepten delen. We vinden het juist fijn als leden deze gezonde boodschap mee helpen uitdragen.

Als deze nieuwe groep je aanspreekt, meld je dan aan bij Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Als je je aanmeldt, krijg je drie vragen. Je moet ze invullen om toegelaten te worden tot de groep. De antwoorden zijn alleen zichtbaar voor Rianne en mij.

Graag tot ziens!

Bronnen

[1] FB groep Keto in de Kempen Bestaande FB groep waar mensen uit de Brabantse Kempen lid van kunnen worden als ze zelf gezond, koolhydraatarm en vetrijk eten. In de groep worden recepten geplaatst die getoetst zijn aan de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie [3].

[2] Zeg het voort In deze blog lees je waarom we de Facebook groep ‘Keto in de Kempen’ oprichtten. Ook vind je hierin linkjes naar de korte stukjes die ik schreef om het koolhydraatarme en vetrijke eten beter op de kaart te zetten in de Kempen.

[3] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over alle lekkere dingen die je kunt eten bij een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. In deze blog vind je de link naar de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie.

[4] FB groep Koolhydraatarme recepten & lifestyle De bestaande FB groep van Rianne Mulder. Een gezellige en respectvolle groep waarvan iedereen met een koolhydraatarme lifestyle lid van kan worden. In de groep worden koolhydraatarme, vetrijke recepten gedeeld die door Rianne goedgekeurd zijn.

[5] FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Nieuwe FB groep van Rianne Mulder en Cora Hoskens. Hiervan kunnen mensen lid worden als ze zelf gezond, koolhydraatarm en vetrijk (willen gaan) eten. In deze groep zal deze leefstijl ook stapje voor stapje worden geïntroduceerd. De groep is niet bedoeld voor mensen die zich hier professioneel mee bezig houden. In de groep worden recepten geplaatst die getoetst zijn aan de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie [3]. Verder is er in de groep ook aandacht voor andere aspecten van een gezonde leefstijl.

Fermenteren: rode biet met ui

In deze blog vind je het laatste recept van de vier verschillende gefermenteerde groentenmengsels die ik maakte om mee te nemen naar de workshop ‘Leren fermenteren’.

Fermenteren: rode biet met ui

Groenten:

 • 800 g rode biet (niet gekookt!)
 • 1 ui
 • Zout om tussen de groenten te strooien:
 • 20 g Keltisch zeezout

Smaakmakers:

 • paar kruidnagels (of vervang door kruidnagelpoeder)
 • verse peper

Eventueel extra nodig:

 • afgekoeld zout water, 3% (3 gram zout op 100 ml gekookt water)

Bereiden

Volg mijn ’Basisrecept voor gefermenteerde groenten’ om met bovenstaande ingrediënten gefermenteerde rode bieten met ui te maken.

Recept

Fermenteren: rode biet met ui. Recept om te printen.

Bronnen

[1] ‘Leer fermenteren en maak je eigen probiotica’. Blog met informatie over de Belevingsmarkt op 12 augustus in Leende. Tijdens die dag geef ik de genoemde workshop ‘Leren fermenteren’.

[2] Fermenteren: spitskool met wortel en ui. Blog met het eerste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

In deze blog lees je ook waarom je (Keltisch) zeezout gebruikt om te fermenteren en waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn. Het is zelfs gezond!

[3] Fermenteren: koolrabi met wortel en ui. Blog met het tweede van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[4] Fermenteren: venkel met koolrabi en ui. Blog met het derde van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[5] Fermenteren: rode biet met ui. Blog met het laatste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

Fermenteren: venkel met koolrabi en ui

In deze blog vind je het derde recept van de vier verschillende gefermenteerde groentenmengsels die ik maakte om mee te nemen naar de workshop ‘Leren fermenteren’.

Fermenteren: venkel met koolrabi en ui

Groenten:

 • 500 g venkel
 • 150 g koolrabi
 • 1 ui

Zout om tussen de groenten te strooien:

 • 20 g Keltisch zeezout

Smaakmakers:

 • 1 el sinaasappelrasp
 • verse dille, fijngesneden
 • nigellazaadjes (optioneel)
 • verse peper

Eventueel extra nodig:

 • afgekoeld zout water, 3% (3 gram zout op 100 ml gekookt water)

Bereiden

Volg mijn ’Basisrecept voor gefermenteerde groenten’ om met bovenstaande ingrediënten gefermenteerde venkel met koolrabi en ui te maken.

Recept

Fermenteren: venkel met koolrabi en ui. Recept om te printen.

Bronnen

[1] ‘Leer fermenteren en maak je eigen probiotica’. Blog met informatie over de Belevingsmarkt op 12 augustus in Leende. Tijdens die dag geef ik de genoemde workshop ‘Leren fermenteren’.

[2] Fermenteren: spitskool met wortel en ui. Blog met het eerste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

In deze blog lees je ook waarom je (Keltisch) zeezout gebruikt om te fermenteren en waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn. Het is zelfs gezond!

[3] Fermenteren: koolrabi met wortel en ui. Blog met het tweede van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[4] Fermenteren: venkel met koolrabi en ui. Blog met het derde van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[5] Fermenteren: rode biet met ui. Blog met het laatste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

Fermenteren: koolrabi met wortel en ui

In deze blog vind je het tweede recept van de vier verschillende gefermenteerde groentenmengsels die ik maakte om mee te nemen naar de workshop ‘Leren fermenteren’.

Fermenteren: koolrabi met wortel en ui

Groenten:

 • 350 g koolrabi
 • 150 g winterwortel
 • 1 rode ui

Zout om tussen de groenten te strooien:

 • 15 g Keltisch zeezout

Smaakmakers:

 • mosterdzaadjes
 • korianderzaadjes
 • komijnzaadjes
 • verse peper, naar smaak

Eventueel extra nodig:

 • afgekoeld zout water, 3% (3 gram zout op 100 ml gekookt
  water)

Bereiden:

Volg mijn ’Basisrecept voor gefermenteerde groenten’ om met bovenstaande ingrediënten gefermenteerde koolrabi met wortel en ui te maken.

Recept om te printen

Fermenteren: koolrabi met wortel en ui.

Bronnen

[1] ‘Leer fermenteren en maak je eigen probiotica’. Blog met informatie over de Belevingsmarkt op 12 augustus in Leende. Tijdens die dag geef ik de genoemde workshop ‘Leren fermenteren’.

[2] Fermenteren: spitskool met wortel en ui. Blog met het eerste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

In deze blog lees je ook waarom je (Keltisch) zeezout gebruikt om te fermenteren en waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn. Het is zelfs gezond!

[3] Fermenteren: koolrabi met wortel en ui. Blog met het tweede van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[4] Fermenteren: venkel met koolrabi en ui. Blog met het derde van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[5] Fermenteren: rode biet met ui. Blog met het laatste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

 

 

 

 

 

Fermenteren: (spits)kool met wortel en ui

Verderop in deze blog vind je het eerste recept van de vier verschillende gefermenteerde groentenmengsels die ik recent maakte.

 

Ik ga die meenemen naar de workshop ‘Leren fermenteren’ tijdens de LCHF belevingsmarkt op 12 augustus 2018 in Leende.

Ik neem ze mee zodat de deelnemers kunnen proeven. Meteen hun eigengemaakte creatie proeven is misschien niet zo slim. In het begin smaakt het namelijk heel zout.

Zout conserveert de groenten

Bij het fermenteren voeg je namelijk Keltisch zeezout toe aan de groenten. Daar zijn twee redenen voor. Het onttrekt vocht aan de groenten. Hierdoor komen ze onder water te staan en staan ze niet meer in contact met de bacteriën in de buitenlucht.  Ook zorgt zout ervoor dat eventuele slechte bacteriën op de groenten geen kans krijgen om te groeien.

Net als vet wordt zout niet meer echt gezien als gezond. Laat dit je echter niet afschrikken om te gaan fermenteren. Net als bij vet is de vrees namelijk helemaal ongegrond. Vrees inderdaad het ongezonde zout wat rijkelijk toegevoegd wordt aan bewerkte producten. Maar omarm tegelijkertijd het gezonde zout.

Gezond zout

Sinds ik al jaren geleden gezond koolhydraatarm en vetrijk ben gaan eten is mijn smaak enorm veranderd. Zoet trekt allang niet meer. Hartig wel.

 

Keukenzout gebruik ik niet meer. Daar zijn alle gezonde dingen uitgehaald behalve het natrium. Dat heb je ook nodig, maar samen met de andere mineralen uit het zout. Gezond zeezout dat niet bewerkt is, bevat deze mineralen. Ze zijn heel belangrijk voor onze gezondheid. De samenstelling is afhankelijk van het soort zout. Daarom is het verstandig om af te wisselen.

Keltisch zeezout en Himalayazout zijn twee voorbeelden van zulke gezonde zouten. Ik vind ze heerlijk en helemaal niet bang om die te gebruiken. Je lichaam geeft zelf aan als het voldoende zouten heeft. Het heeft een soort ontvangertje (een zoutreceptor) die zich als het ware omdraait als je voldoende zout hebt. Op dat moment verdwijnt je behoefte aan zout.

Gebruik gezond zeezout dus gerust naar smaak. Dat is zelfs heel verstandig.

 

Zo gebruik ik zelf nooit bouillonblokjes meer. Ook daar zit niets gezonds in. Ze zijn dan ook vervangen door Keltisch zeezout en verse of gedroogde kruiden. Veel lekkerder en wèl gezond.

Van zout naar zuur

Toch vind ook ik het fermentatiemengsel in het begin veel te zout. Gelukkig verandert de smaak tijdens het fermentatieproces van zout naar zuur.

De uiteindelijke smaak is vergelijkbaar met augurken. Niet de zoetzure. Ik bedoel zure augurken waar geen suiker of zoetstof aan is toegevoegd.

Ook zuur is een smaak die ik de laatste jaren steeds meer ben gaan waarderen. Ben jij nog niet zover? Door langer of korter te laten fermenteren kies je zelf de gewenste zuurgraad.

Recept gefermenteerde (spits)kool met wortel en ui

Groenten:

 • 500 g spitskool
 • 150 g winterwortel
 • 1 rode ui
 • 3 bos- of lenteuitjes

Zout om tussen de groenten te strooien:

 • 20 g Keltisch zeezout

Smaakmakers:

 • 2 tenen knoflook, gehakt
 • 1 mini rode peper, vers of gedroogd, fijngehakt
 • limoensap uit 1/4 limoen

Eventueel extra nodig:

 • afgekoeld zout water, 3% (3 gram zout op 100 ml gekookt
  water)

Bereiden:

Volg mijn ’Basisrecept voor gefermenteerde groenten’ om met bovenstaande ingrediënten gefermenteerde spitskool met wortel ui en lenteuitjes te maken.

Recept om te printen

Fermenteren: spitskool met wortel en ui

Bronnen

[1] ‘Leer fermenteren en maak je eigen probiotica’. Blog met informatie over de Belevingsmarkt op 12 augustus in Leende. Tijdens die dag geef ik de genoemde workshop ‘Leren fermenteren’.

[2] Fermenteren: spitskool met wortel en ui. Blog met het eerste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

In deze blog lees je ook waarom je (Keltisch) zeezout gebruikt om te fermenteren en waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn. Het is zelfs gezond!

[3] Fermenteren: koolrabi met wortel en ui. Blog met het tweede van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[4] Fermenteren: venkel met koolrabi en ui. Blog met het derde van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

[5] Fermenteren: rode biet met ui. Blog met het laatste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.

 

Leer fermenteren en maak je eigen probiotica

LCHF belevingsmarkt

Op 12 augustus 2018 vindt er in Leende een LCHF belevingsmarkt plaats. Over een paar dagen al dus. De aankondiging en een voorlopig programma kwam maanden geleden al voorbij. Wat een leuk initiatief!

Workshop ‘Leren fermenteren’

Later zag ik dat de workshop ‘Leren fermenteren’ verdwenen was. Zou er geen interesse geweest zijn? Ik informeerde bij de organisatie. Het lag aan de agenda van degene die de workshop zou geven. Zonde! Gefermenteerde groenten zijn een natuurlijke vorm van probiotica. Een geweldige ‘boost’ voor je gezondheid en je weerstand. En dat past perfect bij de insteek van deze belevingsmarkt.

“Kun jij ‘m dan niet geven?” Twijfel. Nooit eerder gedaan. Voorbereiden kost tijd. Het valt in de vakantie. En dan is ook m’n Duitse vriendin op bezoek.

Maar wel een leuke manier om meer mensen kennis te laten maken met fermenteren. Laagdrempelig ook. Een echte workshop waarbij je lekker meedoet. Na afloop je groentenmengsel mee om thuis te laten fermenteren. Zodat je ervaart hoe simpel het is en het resultaat kunt proeven. En hopelijk er mee blijft experimenteren. Dus knopje om, twijfel aan de kant: ‘tuurlijk wil ik dat, zo’n workshop geven!

De voorbereidingen zijn nu uiteraard in volle gang. Lijstje maken van wat er allemaal mee moet. Groenten, kruiden en Keltisch zeezout bestellen.  Voor potten zorgen, afwassen en steriliseren.

Proeven

Ik ben ook creatief aan de slag gegaan. Als resultaat heb ik 4 verschillende gefermenteerde groenten- en kruidenmengsels. Inmiddels gefermenteerd. Ik neem ze a.s. zondag mee naar de workshop. Om te laten proeven.

Zelf doen

Uiteraard kun je ook gewoon thuis aan de slag. Ook als je niet mee doet met de workshop. Ik heb daarvoor een stappenplan gemaakt. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken. M’n recepten heb ik opgeschreven en ga ik met je delen. In afzonderlijke blogs. Dan zijn ze makkelijker te vinden via zoekmachines.

Kom melkkefirkorrels halen

Melkkefir is ook een probiotica. Barstensvol gezonde bacteriën en gisten. Veel meer soorten zelfs dan in de gefermenteerde groenten. Kijk maar eens op ‘De gezondheidsvoordelen van kefir’.

Melkkefir maak je van melkkefirkorrel en verse volle melk. Deze korrels bevatten de levende bacteriën en gisten die de suikers uit de melk omzetten naar melkzuur en kooldioxide en een beetje alcohol.

Tijdens dit proces groeien de korrels. Na een tijdje heb je er dus eigenlijk ‘teveel’. Ik eet die dan op. Of geef ze weg. Ik heb er al heel wat mensen blij mee gemaakt. Langzaam veroveren ze de Kempen. Maar ik stuurde ze ook naar andere delen van Nederland. M’n vriendin nam ze mee naar Duitsland. Nu spaar ik ze om zondag uit te delen. Zodat deze gezonde ‘beestjes’ Nederland nog verder kunnen veroveren.

Lijkt je dat wat? Neem dan een glazen of plastic potjes mee met wat volle melk om de kefirkorrels in te vervoeren. En lees vooraf ‘Hoe maak je kefir?’ Let wel: ik kan niets garanderen. Deelnemers aan de workshop krijgen eerst de kans en ‘op = op’.

Tot ziens in Leende?

Hopelijk tot a.s. zondag 12 augustus. Tijdens de wandeling met de boswachter, de workshop ‘Leren fermenteren’, de informatiestand van GezondDorp (deze vind je naast de workshop kraam) of ergens anders op de markt. Vind je het net als ik leuk om mede-LCHF-ers te ontmoeten? Spreek me dan vooral aan als je me ziet.

Ik wens je alvast veel plezier!

Zeg het voort – deel 2

Vorig jaar schreef ik het stukje ‘Zeg het voort‘. Het was de inleiding voor een viertal korte stukjes van mijn hand. Deze stukjes over koolhydraatarm en vetrijk eten waren eerder in de plaatselijke media verschenen.

Het was bedoeld als eenmalig. Toch kreeg ik dit jaar opnieuw het verzoek om weer vier van zulke stukjes te schrijven. Ik twijfelde. Voor m’n gevoel had ik ‘het verhaal’ de vorige keer al afgerond. Maar het was wel weer een kans om deze nieuwe gezonde leefstijl uit te dragen. Die kon ik niet laten schieten.

Ik moest er even m’n draai in vinden. Het eerste stukje verdween na een nacht slapen dan ook in de prullenbak. Ik ging er eens goed voor zitten om een nieuwe doorgaande lijn te vinden. Die vond ik toen ik nadacht over wat deze manier van eten nu zo bijzonder maakt.

Koolhydraatarm en vetrijk eten is bijzonder omdat het helemaal anders is. Nieuw. Het is niet weer het zoveelste calorie-arme dieet. Het volgt ook helemaal niet de conventionele ideeën over gezond eten. Of over afvallen. Denk aan alles wat ons de afgelopen 40 jaar is verteld over gezonde voeding. Draai het dan 180 graden om. Alles helemaal op de kop. Nieuwe inzichten. Onderzoek bevestigt dat het héél gezond is en bovendien het meest geschikt als je (ook) blijvend wilt afvallen.

Bij de meeste mensen is dit alleen nog niet bekend. Wil je hierin meegaan dan moet je als het ware tegen de stroom in roeien. Oude ideeën durven loslaten. Openstaan voor nieuwe. Anders denken, maar ook anders doen. Anders winkelen en anders koken.

Daar gingen dan ook de nieuwe stukjes over. Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat de laatste gepubliceerd werd. Net als vorige keer ga ik ze nu ook op m’n blog zetten.

Alles lezen?

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

 

 

Kruidige gehakt-groentenballetjes (met sperziebonen of in een oopsie-‘broodje bal’)

Deze kruidige gehakt-groentenballetjes zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook heel veelzijdig. Ze maken een bord knapperige sperzieboontjes helemaal af, maar ze zijn ook heerlijk bij de lunch of als borrelhapje.

Olijfolie in plaats van ei

Naast de groenten en de kruiden hebben deze gehaktballetjes nog een geheim ingrediënt. Traditioneel is natuurlijk het gebruik van ei en paneermeel door gehakt. Sinds ik glutenvrij en koolhydraatarm eet ben ik zoekend geweest naar de perfecte koolhydraatarme vervanging van het paneermeel. Amandel- of kokosmeel vond ik geen succes. Daar werd het gehakt alleen droger van. Alleen ei gebruiken was tot nu toe mijn beste oplossing.

Maar nu heb ik het denk ik gevonden! Bij deze balletjes liet ik ook het ei weg en verving het door olijfolie. Eerder was dat ook een succes gebleken bij m’n kofta’s van kipgehakt.

Bij deze groentenballetjes voeg ik daarom beetje voor beetje toe en maakte steeds een proefballetje. Totdat ze zo mals waren als ik me in gedachten voorgesteld had.

Een combinatie van olijfolie èn ei leek me niet handig. Dan zou het gehakt wel heel nat en onhandelbaar worden. Het ei liet ik daarom weg. En wat blijkt: het is helemaal niet nodig voor de samenhang. Zelfs met de groenten door het gehakt kon ik er heel goed balletjes van draaien. Ze bleven ook mooi heel tijdens het bakken. Echt een aanrader!

Voor de lunch

Zoals duidelijk moge zijn was het geen ramp dat er wat gehaktballetjes overbleven. Ze zijn zoals gezegd ook heerlijk bij de lunch. Daarom hieronder niet alleen het recept voor sperziebonen met deze gehaktballetjes, maar ook voor het (oopsie)-‘broodje bal’ dat ik ermee maakte.

Sperziebonen met kruidige gehakt-groentenballetjes


Groenten voor in het gehakt:

 • 2 teentjes knoflook
 • 1 kleine ui
 • 1 kleine rode of gele paprika

Gehakt en smaakmakers:

 • 500 g half-om-half gehakt, niet gekruid
 • 1 – 1 1/2 tl Keltische zeezout, naar smaak
 • 2 tl komijnzaad, geroosterd
 • 1 tl venkelzaad, geroosterd
 • 3 tl harissakruiden (= chili met zaad, look, koriander,
  komijn, paprika, zeezout)
 • 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl kerriepoeder
 • 2 takjes munt, plus extra voor serveren
 • 2 el olijfolie

Om te bakken:

 • kokosvet

Groenten:

 • ±1 – 1 1/4 kilo sperziebonen

Maak knoflook, ui en paprika schoon. Hak de knoflook en snipper de ui en paprika in hele kleine blokjes. Voeg dan de groenten, het gehakt en de smaakmakers bij elkaar. Meng het gehakt goed door.

Maak een klein proefballetje en bak deze gaar. Proef en voeg eventueel extra zout of kruiden toe. Maak kleine balletjes van het gehakt. Grote mag ook, uiteraard, maar die kleintjes zien er zo schattig uit en hebben lekker veel ‘korst’.

Bak de gehaktballetjes in wat kokosvet goudbruin en gaar. Kook ondertussen de sperziebonen kort, tot ze beetgaar zijn.

 

Op deze foto zijn de sperziebonen met gehaktballetjes geserveerd met courgetti met venkel-prei roomsaus.

Het recept om te printen vind je hier: Sperziebonen met kruidige gehaktballetjes.

Broodje bal

Hieronder lees je hoe ik het broodje bal maakte van wat overgebleven gehakt-groentenballetjes.

 • 2 oopsiebroodjes, direct uit de vriezer
 • plak(ken) kaas
 • rucolasla
 • 1-2 eieren
 • verse peper en zeezout
 • circa 4 overgebleven gehakt-groentenballetjes

Bak de oopsiebroodjes even in een koekenpan met een beetje kokosvet. Haal ze uit de pan en bak in het pannetje 1 of 2 spiegeleieren met wat peper en zout. Leg de balletjes naast de eieren in de pan om op te warmen.

Leg plak(ken) kaas en rucolasla op één van de oopsiebroodjes.

Halveer de gehaktballetjes en stapel ze samen met de spiegeleieren op de rucola. Dek af met het tweede oopsiebroodje.

Smakelijk!