Mini Quiche Lorraine

Een Quiche Lorraine is een echte klassieker onder de quiches. De eerste keer dat ik een Quiche Lorraine at was toen mijn broer op een koks- en kelnersopleiding zat. Hij maakte thuis geregeld gerechten die hij op school had leren maken. Lekker dat die Quiche Lorraine was met de vulling van eieren, room, kaas en spek!

Ik maakte een koolhydraatarme variant door de bodem weg te laten. Ook voegde ik groenten, zongedroogde tomaatjes en pecannoten toe en bakte ze in muffinvormpjes. Op die manier kun je ze als één persoonsporties serveren. Leuk voor tijdens een brunch, een feestje of om mee te nemen tijdens een picknick of gewoon voor je lunch op het werk. Je kunt ze dan even opwarmen of gewoon koud eten.

Een echte aanrader is om de groenten te bakken in het spekvet. De quiches worden dan heerlijk hartig en kruidig.

Het recept is voor 12 mini quiches.

Mini Quiche Lorraine

  • 1 ui
  • 250 g prei
  • 2 teentjes knoflook
  • kokosolie
  • 150-200 g spekblokjes
  • verse peper en Himalayazout
  • andere kruiden naar smaak
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom
  • 175 g geraspte pittige kaas, bijv. oude kaas
  • zongedroogde tomaatjes, naar smaak
  • pijnboompitten, walnoten of pecannoten
  • eventueel roomboter om in te vetten

Maak de ui, prei en knoflook schoon. Snij de ui in stukjes, de prei in reepjes en hak de knoflook fijn.

Verwarm wat kokosolie in een pan en bak de spekjes daarin uit. Neem ze uit de pan. Bak de ui met de knoflook in een deel van het vet. Bewaar de rest van het vet. Voeg op het laatst de prei toe en bak deze even mee. Breng op smaak met verse peper en Himalayazout en eventueel andere kruiden. Zet het vuur uit.

Meng de eieren met de slagroom en de peper en het Himalayazout. Niet teveel zout gebruiken, want het spek is al zout.

Vet de muffinvormpjes in als dat nodig is en verdeel het groentenmengsel over de vormpjes.

Meng de kaas met de spekjes en verdeel de helft hiervan over de groenten. Verdeel daar de zongedroogde tomaatjes en dan het eimengsel over. Strooi er dan de noten en de rest van het spekjes-kaasmengsel over.

Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden C. Bak de quiches in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. Je kunt met een houten prikker controleren of de quiches gaar zijn. Die komt er dan droog en schoon uit.

Haal de quiches uit hun vormpjes en serveer ze.

Het recept om te printen vind je hier: Mini Quiche Lorraine

 

Lauwwarme salade met kippendij, ontbijtspek en walnoten

Deze lauwwarme salade hebben we gegeten met Pasen. We aten ‘m na de romige paprikasoep en het koolhydraatarme Kip Alfredo borrelbrood.

Jaren geleden waren mijn ouders op vakantie in het mooie Esch-sur-Sûre. Ze hadden er een week lang heerlijk gegeten. Maar het allerlekkerst was de lauwwarme salade die ze daar gehad hadden. Die waren hier toen nog niet echt ‘bekend’.

Ik vind lauwwarme salades onder andere zo geweldig vanwege de contrasten. Koude sla en komkommer bijvoorbeeld tegenover warme kip en groenten. Maar ook het contrast tussen de mooie groene achtergrond en de kleurige vulling er bovenop. En met salades kun je heerlijk variëren en hele lekkere koolhydraatarme vetrijke gerechten maken. Deze was in ieder geval erg lekker.

Ik maakte er twee soorten dressing bij. Zelf vond ik het friszurige van degene met de balsamicoazijn erg lekker, maar anderen waren weer fan van de yoghurt dressing. Probeer dus gewoon, of maak ze ook allebei.

Onderstaand recept is voor circa 4 personen.

Lauwwarme salade met kippendij, ontbijtspek en walnoten

Koude ingrediënten:

  • 50 g walnoten en/of pijnboompitten
  • 2 of 3 soorten sla (bijv. ijsberg-/veld-/rucolasla)
  • 1-2 stengels bosui
  • 1/4 1/2 komkommer

Dressing 1:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1-2 teentje knoflook, geperst
  • peper en zout

Dressing 2:

  • 5 el yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • citroensap, naar smaak
  • gerookte paprika, kerrie, Italiaanse kruiden
  • verse peper en Himalayazout

Warme ingrediënten:

  • 150 g ontbijtspek
  • ±400 g kippendijfilet
  • kipkruiden, Italiaanse kruiden, gerookte paprika
  • peper en Himalayazout
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1-2 tenen knoflook

Begin met het bereiden van het koude deel van de salade.

Rooster de walnoten of pijnboompitten in een droge koekenpan. Hou het goed in de gaten, want noten en pitten kunnen snel verbranden.

Snij of scheur de sla, indien nodig. Verdeel over borden. Snij de
bosui en de komkommer en verdeel ze over de sla.

Maak de dressing(s) naar keuze door alle ingrediënten goed te mengen. Hou apart.

Bereid dan het warme deel van de salade. Bak de spekjes in een braadpannetje tot ze knapperig zijn. Snij ondertussen de kippendijfilets in stukjes en masseer de kruiden erin. Snijd de ui en paprika in stukjes of repen en de champignons in stukjes.

Hak de knoflook fijn. Haal de spekjes uit de pan. Bak de kippendijstukjes in een deel van het spekvet. Voeg als de kip bruin en half gaar is, de ui en paprikarepen toe en daarna de champignons. Bak alles mooi bruin.

 

Schep de warme ingrediënten zonder het vocht op de sla. Serveer met warme ontbijtspek en dressing.

 

 

Recept om te printen: Lauwwarme salade met kippendij, ontbijtspek en walnoten

Guacemole

Guacemole is een hele lekkere en smeuïge saus die gemaakt is van rijpe avocado’s. Het wordt vaak gegeten bij Mexicaanse gerechten. Je kunt het gebruiken als een soort dipsaus, bijvoorbeeld voor zelfgemaakte kaas- of zaden- en pittencrackers. Met verse groenten zoals reepjes paprika, stukjes komkommer of wortel of met zelfgemaakt groentenfrietjes. Je kunt het ook als topping op gevulde groenten eten, bijvoorbeeld samen met wat creme fraiche. Of eet het eens op of bij je (kip)hamburger! Of doe zoals wij en lepel gewoon (samen) het kommetje leeg.

Meestal wordt guacemole koud gegeten. Ook bij warme gerechten wordt het dan pas op het eind toegevoegd. Maar je kunt het ook warm gebruiken. Ik smeerde het laatst op deze oopsie-tostie en dat was ook echt een aanrader.

Als je de smaak van avocado’s (nog) niet kunt waarderen, lees dan toch even verder. Het wil namelijk helemaal niet zeggen dat je dan geen guacemole lust. Zo wil onze zoon absoluut geen avocado eten, maar moeten we de guacemole niet te dicht in z’n buurt zetten 🙂 !

Guacomole is heel eenvoudig te maken en je zult zien dat je na een paar keer geen recept meer nodig hebt. Je kunt het namelijk ook helemaal naar je eigen smaak maken. Het is ook een heel leuk recept om met (je klein)kinderen te maken. Help ze een beetje met het snijwerk en laat ze lekker prakken en mengen. Dat motiveert ook om zelf te proberen.

Kindertip: Laatst zag ik een mes met kartels dat speciaal ontworpen om kinderen mee te laten helpen in de keuken. Ze kunnen ermee door groenten snijden, terwijl ze er niet mee in hun vingers kunnen snijden. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Wat een goed idee! Als je geinteresseerd bent, zoek dan eens naar de Kiddicutter. Je kunt ze on-line kopen, maar ik zag ze in een speciaalzaak in de buurt.

Guacemole is een saus/dip die van nature koolhydraatarm is en de gezond(st)e vetten bevat. Met andere woorden een veelzijdige dip die je echt eens geprobeerd moet hebben.

Guacemole

Basisrecept:

  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 (rode) ui of een bosuitje
  • 1/2 tomaat, of wat kerstomaatjes
  • 1 avocado
  • beetje limoen- of citroensap
  • verse peper en zeezout

Varieer met:

  • stukje rode peper of rode (punt)paprika
  • creme fraiche
  • verse of gedroogde koriander of peterselie
  • (gerookt) paprikapoeder

Maak de knoflook en ui schoon en was de tomaat. Hak of pers de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de tomaat in kleine blokjes.

Snijd de avocado doormidden en draai de helften los van elkaar. Verwijder de pit, maar bewaar deze wel. Snijd met een mesje verticale strepen door je avocadohelften, tot tegen de schil. Snijd er op dezelfde manier horizontale strepen door. Op deze manier is je avocado al ’voorgesneden’. En dat met schone handen 😉

Schep het vruchtvlees met een lepel uit je avocado en doe het in een
kommetje. Prak de avocado met een vork verder fijn.

Meng de avocado met de rest van de basisingredienten en breng op smaak met de peper en het zout.

Voeg naar wens heel fijngesneden rode peper toe, of voor een minder pittige variant kleine blokjes rode paprika. Je kunt er creme fraiche aan toevoegen of wat gedroogde of verse, fijngehakte kruiden. Bewaar de guacemole tot gebruik koel.

Tip: Leg de avocadopit in de guacemole als je deze niet meteen gaat eten. Net als het limoen- of citroensap, zorgt de pit ervoor dat de guacemole niet zo snel bruin verkleurt. Als je ooit een halve avocado wilt bewaren, bewaar dan ook altijd de helft met de pit er nog in.

Recept om te printen: Guacemole.

Portabello’s gevuld met gehakt, groenten en pestoroomkaas

In het weekend maakte ik deze gevulde portabello’s. Zien ze er niet prachtig uit? Wie mij kent van vroeger zou niet denken dat ik ooit vrijwillig zulke enorme champignons klaar zou maken. Tijdens mijn jeugd was het eten van een paar schijfjes champignons voor mij een enorme opgave. Gelukkig heb ik me daarover kunnen zetten en ben ik allerlei soorten champignons steeds meer gaan waarderen.

Een aantal jaren geleden toen ik nog niet zó ver was in mijn herontdekking van de champignon, kreeg ik bij een barbeque een gevulde portabello. Speciaal voor mij gemaakt, want ik at destijds geen vlees. Iets wat speciaal voor je gemaakt is, laat je uiteraard niet liggen. Bovendien ben ik meestal wel in om dingen (opnieuw) te proberen. Gelukkig maar, want die portabello gevuld met een kruidenroomkaas was echt hemels. Ik kreeg dan ook diverse jaloerse blikken van andere aanwezigen, die een worstje of hamburger aan het eten waren.

Toch had ik sindsdien nooit zelf een portabello klaargemaakt. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Ik twijfelde tussen een groenten-gehaktvulling en een roomkaasvulling en was eigenlijk van plan om de helft met de ene en de helft met de andere vulling te maken. Toen ik eenmaal bezig was heb ik m’n plan bijgesteld en heb de vullingen gecombineeerd. Een goede keus, want ik vond het zo eigenlijk het beste van twee werelden.

In recepten voor gevulde groenten worden de groenten en/of gehakt vaak eerst voorgebakken. Ik vind het lekkerder om het gehakt rauw te gebruiken en te laten garen in de oven. Dan blijft het sappiger. De groenten snijd ik dan heel fijn en meng deze onder het gehakt. Ik gebruikte deze keer ui, knolselderij, courgette en kastanjechampignons als vulling, maar je kunt hier ook andere groenten voor kiezen. Denk aan wortels, peterseliewortel, prei of paprika.  Of laat ze weg en gebruik gewoon gekruid gehakt.

Omdat ik verwachtte dat er wel wat vocht vrij zou komen door het gebruik van de groenten (met name de courgette en de champignons) voegde ik wat psylliumvezels toe aan het gehakt om dit vocht te binden. Dat werkte heel erg goed. Weer wat geleerd. En wat ik heel verrassend vond: toen we gisteren de overgebleven portabello aten vonden we ‘m nóg lekkerder. Ik denk omdat de smaken nu meer ingetrokken waren.

Je kunt uiteraard ook kiezen voor alleen de roomkaas- of de gehaktvulling. Pas dan de hoeveelheden aan. Varieer ook eens met stukjes uitgebakken spek, noten, pijnboompitten, feta, etc. als topping. Op deze manier kun je heel veel verrassende combinaties maken.

Portabello’s gevuld met gehakt, groenten en pestoroomkaas

Voor de roomkaasvulling:

  • 1 kleine rode ui
  • 150 g roomkaas
  • verse peper en zeezout naar smaak
  • 3 el (zelfgemaakte) pesto

Voor het gehakt:

  • 1 ui
  • ±300 g extra groenten (bijv. knolseldrij, wortel, paprika,
  • courgette, champignons)
  • 275 g gehakt
  • 2 t knoflook
  • verse peper en zeezout naar smaak
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 5 tl gemengde Italiaanse kruiden
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde rozemarijn, fijngehakt
  • 2 1/2 el van de roomkaasvulling
  • 1 ei
  • 2 tl psylliumvezels

Verder:

 

  • 6 portabello’s
  • 3 el pesto
  • 50 g gedroogde tomaatjes
  • geraspte Parmezaanse kaas

Maak de rode ui schoon en snijd ’m fijn. Meng in een kommetje de roomkaas met peper, zout, pesto en de rode ui.

Maak de ui, knoflook en verdere groenten voor in het gehakt schoon en snijd ze heel fijn. Je kunt er ook een grove rasp of een jullienne-snijder voor gebruiken. Zorg wel dat het klein genoeg is, anders worden de groenten niet gaar.

Meng dan de ui, fijngesneden groenten, het gehakt, de knoflook en kruiden, 2 1/2 el van het roomkaasmengsel, het ei en de psylliumvezels.

Verwijder, als dat nog niet gedaan is, de stelen van de portabello’s, zodat er een opening is om ze te vullen. Smeer de bovenkant en de randen in met olijfolie. Verdeel het gehaktgroentenmengsel over de portabello’s (als een hoedje). Maak dan een opening in het gehakt en vul met de roomkaasvulling.

 

 

 

Doe er nog een schepje pesto overheen. Leg de gedroogde tomaatjes in een cirkel omheen. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.

 

Bak 20-30 min. of 180-200 graden C tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Wil je het recept printen? Kijk dan hier: Portabello’s gevuld met gehakt, groenten en pestoroomkaas.

 

LCHF Kip Alfredo borrelbrood

Kip Alfredo. In Amerika is het een begrip. De oorsprong van Alfredosaus ligt in Rome, maar in Italië zul je ‘m niet snel tegenkomen [1]. In Amerika des te meer. Je vindt er Alfredo pizza’s, pasta’s, garnalen en meer. Vaak in combinatie met kip. Je kunt er de saus ook kant en klaar kopen.

Hier niet volgens mij. Gelukkig kun je deze romige saus met knoflook en Parmezaanse kaas prima zelf maken. Een geweldige manier om smaak en gezonde vetten toe te voegen aan je maaltijd. Maak bijvoorbeeld eens ‘pasta’ van courgette-linten die je kort stoomt of roerbakt. Roer er gare kip en Alfredosaus door en klaar ben je.

Ik experimenteerde met een borrel’brood’, waar iedereen een stukje vanaf kan plukken of snijden. Ik maakte het van bolletjes koolhydraatarm pizzadeeg gemengd met kip, Alfredosaus, uitgebakken spek en geraspte kaas. Met extra Alfredosaus erbij als dipsaus.

En lekker dat het was! Wij aten het tijdens de Paasbrunch en het was een echte hit. Een aanrader ook voor een feestje of borrelavondje!

Ik maakte de saus een dag van te voren. Ik heb toen ook kippenbouten gekookt. Het vlees daarvan is lekker vet en mals en je houdt er heerlijke en gezonde kippenbottenbouillon aan over. De bouillon gebruikte ik voor de romige paprikasoep.

Het pizzadeeg kun je eventueel ook van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Ik zou dan wel alvast de balletjes vormen en ze losjes op elkaar leggen. Eventueel met een bakpapiertje tussen 2 lagen.

Alfredosaus

  • 40 g roomboter
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 ml slagroom
  • Himalayazout en verse peper
  • nootmuskaat
  • 150 g Parmezaanse kaas

Smelt de boter zachtjes in een pannetje. Voeg de knoflook toe en bak deze even zachtjes mee, zodat deze niet bruin wordt.
Schenk de slagroom, al roerende, rustig bij de boter. Voeg Himalayazout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en laat het langzaam aan de kook komen. Laat de saus op zacht vuur indikken terwijl je blijft roeren. Haal ’m dan van het vuur.

Roer er de geraspte kaas door. Zet de pan dan nog even op een laag vuur tot alle kaas goed is gesmolten. Breng de saus op smaak.
Serveer direct of warm ’m voor gebruik terug op in het pannetje.

Kip Alfredo Pizzabrood

Voor het deeg:

  • 175 g geraspte jonge kaas
  • 85 g amandelmeel
  • 2 el roomkaas
  • 1 ei
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 1/2 tl bakpoeder

Voor de vulling:

  • 125 g gekookte kip in stukjes
  • 125 g bacon, gebakken en kleingesneden
  • 100 g geraspte jonge kaas
  • 60 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 el verse peterselie, fijngesneden
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 el olijfolie
  • 200 g Alfredo saus, plus extra om te serveren (zie hierboven)

Deeg:

Meng de geraspte kaas, het amandelmeel en de roomkaas in een magnetronbestendige schaal. Verwarm 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 minuut.

Klop ondertussen het ei los met het zout en de kruiden. Strooi het bakpoeder over het kaasmengsel en meng dit samen met losgeklopte ei totdat er een stevig deeg ontstaat. Verdeel het deeg in kleine balletjes ter grootte van een walnoot.

Pizzabrood:

Meng in een kom de deegballen, kip, bacon, mozzarella kaas, Parmezaanse kaas, peterselie, peper, knoflookpoeder, olijfolie en Alfredosaus en mix het door elkaar.
Schep het mengsel in een siliconen (tulband)vorm.

 

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Bak het brood ongeveer 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Draai de vorm om op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en bak het brood omgekeerd nog ongeveer 5-10 minuten tot ook deze kant lekker krokant is.
Serveer direct met een kommetje Alfredosaus.

Bronnen en recepten om te printen

[1] Who is Alfredo Sauce, and why do Americans keep asking about him?

[2] Alfredosaus Het recept van de Alfedosaus om te printen.

[3] Kip Alfredo Pizzabrood Het recept van het borrelbrood om te printen.

Power lunch met een spinazie-omelet

Ik heb vorige week de podcasts van Dr. Berg ontdekt. Hij vertelt in vaak korte podcasts over een gezonde leefstijl en hoe dit allerlei gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen of genezen.

Er is veel overlap met de andere podcasts waar ik vaak naar luister, maar Dr. Berg legt meer nadruk op het eten van veel groenten. Met name groene bladgroenten, omdat die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van je lever. De lever is een heel belangrijk orgaan welke niet alleen helpt bij het ontgiften van je lichaam, maar die ook een heel belangrijke rol speelt bij het verbranden van vetten. Bij een koolhydraatarm en vetrijke leefstijl is een gezonde lever dus extra (?) belangrijk!

Ofschoon insuline geproduceerd wordt door de alvleesklier, speelt de lever een belangrijkere rol bij insulineresistentie. De alvleesklier produceert dan namelijk gewoon insuline, maar de lever kan er niet meer goed op reageren. Die is door continue hoge bloedsuiker en hoge insulinewaarden ongevoelig(er) geworden voor de insuline. Daardoor gaat de alvleesklier meer insuline produceren. Maar dat is dus een effect, niet de oorzaak.

Insuline resistentie leidt op termijn tot overgewicht, diabetes type 2, etc. Geen wenselijke situatie dus. In z’n podcasts heeft Dr. Berg het over mogelijke leefstijlaanpassingen om je lever te helpen om insulinegevoelig te blijven of weer te worden. Belangrijk is om het aantal eetmomenten te beperken. Vermijd tussendoortjes. Probeer je ontbijt naar achter te schuiven en ga indien mogelijk over op 2 maaltijden per dag. Niet om calorieën te beperken, maar om je insuline niveau zo constant mogelijk te houden gedurende de dag. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning. Doe korte maar intensieve intervaltrainingen waarbij je hartslag verhoogd wordt en waarvan je (tijdelijk) buiten adem raakt. Zorg voor voldoende herstel tussen trainingsdagen. Drink bij iedere maaltijd een glas water met appelcider-azijn. Gebruik een matige hoeveelheid proteïne. Zorg voor voldoende gezonde vetten. En voor véél groenten dus. Met name groene bladgroenten en kruisbloemigen, zoals (bloem)kool, brocolli, spruitjes, etc.

Geïnspireerd door zijn podcasts kocht ik afgelopen week een grote zak spinazie. En een stuk geitenkaas wat in de aanbieding was. Thuis bedacht ik dat ik er een omelet van ging maken. Met blokjes geitenkaas en walnoten. En de halve avocado die nog in de koelkast lag. Het werd een overheerlijke power lunch. Zo één waar je lang op vooruit kunt dus.

Deze omelet is ook ideaal om als lunch mee te nemen. Voor op je werk of voor tijdens een lange wandeling. Bak ‘m dan in een grote pan, zodat de omelet dunner wordt en je ‘m samen met de vulling kunt oprollen.

Spinazie omelet met geitenkaas en avocado

  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • verse peper, Himalayazout
  • kruiden naar smaak (bijv. gemberpoeder, kurkuma)
  • 2 el pesto
  • 3-4 eieren
  • 75-150 g spinazie (naar smaak)
  • kokosvet, om te bakken
  • 50 g geitenkaas (harde of zachte)
  • 1/2 avocado
  • handje walnoten
  • eventueel kiemgroenten (bijv. alfa alfa, brocollikiemen, tuinkers)

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Klop de eieren met de kruiden en de pesto.

 

 

 

Snijd de spinazie fijn en roer door de eieren. Snijd de geitenkaas en de avocado in stukjes.

 

 

Verhit het kokosvet in een koekenpan. Fruit de knoflook en de ui op een matig vuur, zodat ze mooi glazig en zacht worden en de knoflook niet bruin wordt. Giet er de eieren met spinazie over.

 

Laat de omelet mooi bruin en worden aan de onderkant. Draai de omelet dan, eventueel met behulp van een bord of deksel, om.

Bak nu de andere kant mooi bruin.

Serveer met de stukjes geitenkaas, avocado, walnoten en kiemgroenten.

Smakelijk!

Hier vind je het recept om te printen: spinazie omelet met geitenkaas en walnoten

 

 

Romige paprikasoep

Met Pasen brunchen we altijd samen met de familie. Kerst vieren we bij m’n oudste broer en Pasen bij ons.

Ieder jaar probeer ik nieuwe recepten uit en daarnaast zijn er de toppers van eerdere jaren. De laatste jaren staan er uiteraard ook koolhydraatarme en vetrijke gerechten op het menu. Daar zijn ook dit jaar weer een aantal lekkere recepten uit gerold. Die zal ik de komende tijd op de blog plaatsen.

We begonnen gisteren met deze romige paprikasoep. Ik had ‘m gemaakt met gele paprika’s als basis, waardoor de kleur mooi paste bij Pasen. Voor de kleur voegde ik blokjes paprika in andere kleuren toe.

Voor de bouillon heb ik kippenbouten gebruikt. Het gare kippenvlees gebruikte ik voor een ander recept en het vel en de botten deed ik terug in pan om er een krachtige bottenbouillon van te maken.

De paprika’s en de bouillon gaven de soep een heerlijke smaak. Door de slagroom werd ‘ie heerlijk romig en de stukjes gerookte kip gaven er een rokerige twist aan. De soep viel dan ook bij jong en oud in de smaak.

Het onderstaande recept is aangepast voor ongeveer 5-6 personen.

Romige paprikasoep

Voor de soep:

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 grote paprika in één kleur (ik gebruikte gele)
  • 2 paprika’s in andere kleuren
  • 25 g roomboter
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 l kippen(botten)bouillon
  • 2 dl slagroom
  • liefst verse kruiden (bijv. bieslook, peterselie, dille)
  • versgemalen peper en Himalayazout

Om te serveren:

  • 1 gerookte kipfilet
  • 2 stengels lente-ui
  • eventueel: geroosterde walnoten
  • eventueel: creme fraiche

Bereiden: Maak de ui, knoflook en paprika’s schoon. Hak de knoflook fijn. Snijd de ui en de 3 paprika’s van dezelfde kleur grof. Snijd de paprika’s in de contrasterende kleuren in kleine blokjes en hou ze apart.

Smelt de roomboter in een soeppan en fruit de ui met de knoflook. Voeg de grofgesneden paprika’s (in één kleur) toe en fruit ze mee tot ze zacht en gaar zijn. Strooi kerriepoeder over de groenten en laat het even meebakken voor extra smaak. Wel goed roeren, zodat het niet aanbrandt. Voeg de kippen(botten)bouillon toe en breng aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer.

Voeg dan de kleine blokjes paprika toe. Je kunt deze eventueel eerst even aanfruiten.  Laat ze even goed warm worden. Roer er op het laatst de slagroom en de verse kruiden door. Laat de soep dan niet meer koken.

Zelf kies ik er meestal voor om de slagroom pas in het kommetje toe te voegen. Dit heeft als voordeel dat iedereen naar eigen smaak of keus slagroom toe kan voegen. Bovendien kun je de soep die over is dan langer bewaren. Zorg dan wel dat de soep zelf kokend heet is, omdat deze door de slagroom nog afkoelt.

Snijd de gerookte kip in blokjes en de lente-ui in ringetjes. Verdeel over de soepborden en schep er de soep op. Serveer eventueel nog met walnoten en een schep creme fraiche. Ook lekker met wat tuinkers, alfa alfa of andere kiemgroenten.

Het recept om te printen vind je hier:  Romige paprikasoep.

Voor altijd keto

Sinds ik koolhydraatarm en vetrijk eet heb ik veel meer energie en voel ik me stukken beter [1]. Ik mijd suikers, granen en zetmeel en eet onbewerkte voeding. Ik eet volop groenten. Voeg veel gezonde vetten toe. Maak m’n eigen probiotica in de vorm van melkkefir en gefermenteerde groenten [2, 3]. Voeding waarin veel voedingsstoffen zitten dus. Veel gezonder dan het standaard Westerse eetpatroon. Waar we met z’n allen alleen maar steeds zieker van worden. Welvaartsziektes noemen we het.

Ik wil me natuurlijk zo goed en energiek blijven voelen. Gezond oud worden. Welvaartsziektes op afstand houden. Daar is meer voor nodig. Net zo belangrijk is het om voldoende te bewegen, veel buiten in de zon te zijn, te ontspannen, niet de hele dag door te eten… om maar eens wat te noemen.

Maar gezond eten is de basis. Het voorkomt onder andere dat de eiwitten in je lichaam versuikeren en dat de aders dichtslibben [4]. Het helpt ontstekingen te voorkomen in plaats van te bevorderen. Het zorgt dat je vetten gaan verbranden in plaats van suikers. Zodat de ketonen je volop energie geven. En je hersenen en je gezondheid een boost krijgen [5a].

Voor mij meer dan voldoende redenen om de rest van m’n leven zo te willen blijven eten.

Een leven lang keto

 

Het is als een levensloopbestendige omgeving. Waar jong en oud terecht kunnen. Welkom zijn. Zo is het ook met koolhydraatarm en vetrijk eten. Er is geen enkele reden om daarmee te stoppen als je eenmaal op gewicht bent. Of als je ouder wordt.

Net dán wil je niet terug naar een eetpatroon waarin suikers de eiwitten in je hersenen versuikeren. De ziekte van Alzheimer’s is net als diabetes type 2 gerelateerd aan te hoge bloedsuiker. Het wordt daarom ook wel diabetes type 3 genoemd [5b]. Gezond vet heeft het tegengestelde effect. Ketonen helpen je hersenen te beschermen. Zodat je helder kunt blijven denken en niet letterlijk of figuurlijk de weg kwijt raakt.

Er is ook geen enkele reden om er niet mee te beginnen als je jong bent. Wist je dat baby’s in ketose geboren worden? En dat borstgevoede baby’s in ketose zijn? Op het moment dat een baby zich in sneltreinvaart moet ontwikkelen? Geen wonder dat het zo’n gezonde toestand voor onze hersenen en voor ons hele lijf is.

In deze blog wil ik daarom ingaan op hoe je je hele leven koolhydraatarm en vetrijk kunt eten. Om er een leven lang de vruchten van te plukken.

Zwangerschap

Bij een ‘leven lang’ moet je eigenlijk beginnen vóór de zwangerschap. Daar wordt namelijk de basis gelegd. Wie zwanger wil worden, wil het beste voor de baby. Gezond leven, gezond eten. Daarom stoppen vrouwen al voor de zwangerschap met roken en alcohol drinken. Gaan foliumzuur slikken. Dat soort dingen. Zodat de bevruchting onder ideale omstandigheden kan plaats vinden. En de foetus zich optimaal kan ontwikkelen.

Jammer genoeg hoor je nog bijna niets over zwangerschap en koolhydraatarm en vetrijk eten. Terwijl er toch alle reden is om zo te (gaan) eten tijdens deze periode van je leven. Allereerst krijg je de meeste voedingsstoffen binnen als je èchte en onbewerkte voeding eet. Voeding die niet bewerkt is. Denk aan nutriëntrijke voeding als wilde zalm, lever, groene bladgroenten, bottenbouillon [6, 7].

Koolhydraatarm en vetrijk eten kan ook helpen om zwanger te worden. Het helpt om hormonen in balans te brengen, zoals bij vrouwen met PCOS. Ook PCOS is een ziekte die gerelateerd is aan insulineresistentie [8, 9]. Het is ook handiger om de overgang van suikerverbrander naar vetverbrander te maken voordat je zwanger bent [10].  Zodat je met heel veel energie je zwangerschap in kunt gaan. Die eerste maanden zijn al vermoeiend genoeg.

De zwangerschap is geen tijd om te diëten of om af te vallen. Gelukkig is een gezond koolhydraatarm en vetrijke leefstijl alles behalve een dieet. Het is heel belangrijk om naar je lijf te luisteren. Eet als je honger hebt en eet tot je voldaan bent. Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten. De glucose die je baby nodig heeft kan jouw lijf daaruit zelf maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om wat meer gezonde koolhydraten te eten dan anders. Haal ze bij voorkeur uit groenten. Voeg bijvoorbeeld eens een zoete aardappel toe. Fruit kan ook. Ben wel bewust dat het echte suikerbommetjes zijn. Probeer om je bloedsuiker zoveel mogelijk constant te houden. Dat is de beste manier om zwangerschapsdiabetes te helpen voorkomen [11]. In het boek ‘Super eten voor super kinderen’ vind je ook voedingstips voor tijdens de verschillende periodes van je zwangerschap [12b].

[13, 14]

Bevalling en borstvoeding

Natuurlijk is er niet altijd een keus tussen een natuurlijke bevalling en een keizersnede. Maar alleen een natuurlijke geboorte zorgt ervoor dat de baby direct in aanraking komt met de darmbacteriën en de vaginale bacteriën van de moeder. Deze zorgen voor een optimale darmflora voor de baby en verbeteren het immuunsysteem [15, 16].

Wel of niet borstvoeding geven is vaak wel een keuze. Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat het begin altijd makkelijk is. Maar goed geïnformeerd zijn helpt wel. Lees je van te voren goed in. Zorg dat je gemotiveerd bent, zodat je niet meteen opgeeft. Goede begeleiding kan helpen om borstvoedingsproblemen op te lossen. Weet dat je absoluut je kindje de beste start geeft met borstvoeding. Door borstvoeding te geven krijgt je kindje ook weer bacteriën van de moeder binnen die de weerstand vergroten.

Borstgevoede baby’s raken van nature in ketose. Moedermelk bevat daarvoor een hoog gehalte aan korte- en middellange-keten vetzuren. Deze worden in de lever van de baby omgezet tot ketonen. Deze beschermen de zenuwen en ondersteunen de groei van de hersenen. Kinderen die borstgevoed zijn hebben op latere leeftijd gemiddeld een hogere IQ dan hun met flesvoeding groot gebrachte klasgenootjes [17, 18]. Probeer daarom de eerste 6 maanden je baby volledige borstvoeding te geven. Ook als je kind eenmaal bijvoeding krijgt is het goed om zo lang mogelijk door te gaan met de borstvoeding.

Van baby tot puber

Probeer je kind ook zoveel mogelijk suikervrij op te voeden. Geef het ècht en onbewerkt eten. Begin met zelf hapjes maken. Je kindje kan ook vanaf het begin gewoon ècht voedsel leren eten, zonder dat het geprakt is. Dit wordt de Rapley methode genoemd [12a]. Dit past ook heel goed binnen een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl, zeker als je het blijft ondersteunen met borstvoeding. Doordat het voedsel niet fijngeprakt wordt en nog alle vezels bevat, stijgt de bloedsuiker veel minder snel. Ook weet je zeker dat er geen suiker toegevoegd is. Onze dochter heeft op z’n Rapley’s leren eten. Ik vond het ook vooral een erg leuke manier!

Leer je kind om water of (verdunde) thee te drinken. Het is echt nergens voor nodig om zoete drankjes te geven. Vermijd snoep en koek. Geef je kind in plaats daarvan gezonde groenten, fruit, kaas of vlees.

Een echte aanrader voor deze periode is het boek ‘Super eten voor superkinderen – Gezond eten met het hele gezin: minder suiker, meer smaak, meer plezier’ [12b]. Het boek is geschreven door o.a. Prof. Tim Noakes en is de kinder- / familieversie van de Real Meal Revolutie. Ook hierin wordt overigens over de Rapley methode gesproken.

De drie gouden regels uit het boek zijn:

  1. Geen toegevoegde suiker!
  2. Geen bewerkte koolhydraten!
  3. Ga voor echt eten!

Het boek staat bomvol informatie en begint bij de zwangerschapsperiode. Het bevat recepten voor alle leeftijden, vanaf de eerste hapjes tot aan gerechten voor pubers. Alle gerechten zien er fantastisch uit. Als volwassene kun je er gewoon van mee-eten, tenzij je héél koolhydraatarm moet of wilt eten. Het boek bevat ook een groene, oranje en rode voedingslijst zoals we ze kennen van de Real Meal Revolutie. In dit boek staan de lijsten die geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar die een gezond gewicht hebben.

De gewoonte om suikervrij en gezond te eten kunnen we onze kinderen het beste van jongs af  aanleren. Dan is het niet ánders, maar het het nieuwe ‘gewoon’. Maar voorlopig hebben we te maken met een buitenwereld waarin het heel gewoon is om suiker en sterk bewerkte voeding te eten. Een wereld waarin jíj als wereldvreemde of strenge ouder gezien wordt als je je kind geen suikers ‘gunt’. Zorg daarom dat je weet waarom je dit wilt doen. Houd zo goed en lang mogelijk vast aan je gezonde opvoeding. Probeer de omgeving mee te krijgen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met het kinderdagverblijf. Waarom krijgen kinderen daar appelsap of ranja in plaats van water of thee? Leg opa en oma uit dat die wortel voor je kind net zozeer een traktatie is als een snoepje is voor een ander kind.

Misschien komt er een moment dat je kind niet meer wil. Dat het ‘net zo wil eten als de rest’ en je dat niet meer tegen kunt of wilt houden. Dan heb je het in ieder geval de beste start gegeven. Blijf gezonde en lekkere voeding kopen en bereiden. Blijf het goede voorbeeld geven. Wie weet waar dat op een gegeven ogenblik weer toe leidt? Hopelijk draait ook de mentaliteit en de voedingsindustrie langzaam mee, zodat een gezonde manier van eten weer de standaard wordt.

Van jong volwassene tot late leeftijd

Omschakelen naar een gezond eetpatroon

Veel van de volwassenen die koolhydraatarm en vetrijk gaan eten, doen dat om een persoonlijke reden. Ze kampen met overgewicht of een ander gezondheidsprobleem.  Ze komen vanuit een heel andere ‘wereld’. Eén met veel koolhydraten en bewerkt eten. Eten waarin (te) weinig voedingswaarde zit. Oude gezonde gewoontes zijn verdwenen. We zijn niet meer gewend om lever, probiotica en bottenbouillon te gebruiken.  Boter en ander gezond vet. Het vergt een omschakeling om weer gezond koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten [19, 20].

De harde landing

Je kunt die omschakeling op de snelle en harde manier doen. En daarmee een harde landing maken. Zo deed ik het. Ik wist ook niet beter. Van het ene op het andere moment stopte ik met het eten van alle suikers, granen en andere bewerkte koolhydraten. Je krijgt dan waarschijnlijk te maken met ontwenningsverschijnselen en een tijdelijk tekort aan energie omdat je lijf en z’n vertrouwde suikers mist en nog niet efficiënt vetten kan verbranden. Voor mij was het begin dan ook niet makkelijk, maar gelukkig zette ik door. Zodat ik ook de andere kant zag. De zonnige kant.  [21]

De zachte landing

Je kunt het ook op een andere manier doen. Een zachte landing. Een goede manier om dat te doen is uitgewerkt in de Banting methode van de Real Meal Revolutie.

Dit is de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl methode die ontwikkeld is door prof. Tim Noakes. Deze gezonde aanpak is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Een verantwoorde methode dus.

Naast het voordeel van de ‘zachte landing‘ heeft deze methode nog een paar voordelen. Allereerst ligt de focus op gezondheid.  Voordat de focus komt te liggen op gewichtsverlies ga je dan ook eerst werken aan herstel van voedingsstoffen en van je darmgezondheid.  Dat is namelijk de basis voor je gezondheid en ook voor gewichtsverlies [22].

In deze methode wordt eten niet gewogen en worden de koolhydraten niet geteld. Je eet èchte voeding. Het Banting ‘dieet’ doorloopt een aantal fasen, waardoor deze niet voor iedereen op elk moment hetzelfde betekent. Er zijn groene, oranje (A+B), grijze en licht-rode en rode voedingslijsten die ik voor je vertaald heb. Er staat ook uitleg over de methode, de verschillende fasen en de kleuren van de lijsten. Afhankelijk van de fase waarin je zit, kun je met deze lijsten kijken of een bepaald voedingsmiddel wél, niet of beperkt toegestaan is op dit moment [23a , 23b].

Een ander groot voordeel is dat deze methode levensbestendig is. Dat je ‘m je leven lang kunt blijven volgen. Zonder dat je je teveel blijft beperken op het moment dat dat niet meer nodig is. Nadat je op gewicht bent, ga je namelijk zelf ontdekken welke gezonde voedingsmiddelen die je tijdelijk niet mocht hebben, je weer kunt introduceren. Zonder dat het je gezondheid en je gewicht in gevaar brengt.

De 4 fasen van de Banting methode en de Real Meal Revolutie

Observatie: de voorbereiding

De Real Meal revolutie kent als eerste de observatiefase. Dit is een korte periode van een week, waarin je gaat opschrijven wat je allemaal eet. Dit is ter bewustwording en gaat vooraf aan het volgen van een koolhydraatarm en vetrijk dieet. In deze periode kun je jezelf inlezen en ook alvast boodschappen doen voor de volgende fase [24].

Herstel: herstel van voedingsstoffen en darmflora

De Real Meal Revolutie kiest voor een zachte en gezonde overgang naar je nieuwe leefstijl. Dit gebeurt tijdens de herstelfase.

Je schrapt hierin alle voedingsmiddelen van de rode lijst. Dit zijn onder andere alle voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, glutenhoudende granen en ongezonde vetten zoals margarine, halvarine en plantaardige olie. Dit zijn de voedingsmiddelen die niet bij een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl horen.

In de herstelfase ga je voedingsmiddelen toevoegen die een gezonde basis gaan vormen. Ze zorgen voor een goed (darm)gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld dagelijkse porties pro- en prebiotica en bottenbouillon [22].

In deze fase richt je je dus op herstel van hormonen en darmgezondheid. Ook op het verminderen van ontstekingen. Je bent dan nog niet gericht op gewichtsverlies. Val je af, dan is dat prima. Zo niet, ook goed. Dat is zorg voor later. Voor elke 5 kilo lichaamsgewicht die je wilt verliezen, moet je hier 1 week voor tellen. Oftwel, voor iemand die 15 kilo te zwaar is, duurt deze fase 3 weken [25]. In fase 3 en 4 blijf je wel vasthouden aan de gezonde gewoontes die je nu hebt aangeleerd.

Transformatie: het ‘grote’ gewichtsverlies

Daarna komt dan de fase waarin je je kunt richten op gewichtsverlies. In deze fase is typisch de hoeveelheid koolhydraten het laagst. Je wilt immers je insuline laag houden, zodat je bij je eigen vetvoorraad kunt. Ook zal de hoeveelheid vetten die je nodig hebt, het laagst zijn. Je hebt immers voldoende voorraad aan energie om aan je ‘dagtotaal’ bij te dragen.

Bij de Real Meal Revolutie wordt dit de transformatiefase genoemd. Er worden extra voedingsmiddelen geschrapt en van andere voedingsmiddelen wordt de maximale hoeveelheid (verder) beperkt. Je blijft wel vasthouden aan de goede gewoontes uit de herstelfase.

Naast gewichtsverlies en de gezondheidsvoordelen uit de transformatiefase kun je nog veel meer voordelen ervaren tijdens deze fase. Het gaat dan om helderder denken, betere concentratie, verbeterde slaap,  meer energie, vermindering van gewrichtsontstekingen, vermindering van acne en andere huidproblemen en een verbeterd libido [26].

Deze periode duurt tot je je ideale gewicht bereikt hebt. Bij sommige gaat het gewichtsverlies als een speer, bij andere mensen gaat het heel geleidelijk.

Heb je het idee dat je alles ‘goed doet’ en val je toch niet (meer) af, lees dan eens de blogs die ik daarover geschreven heb [27, 28, 29]. Je kunt hiermee op zoek gaan naar mogelijke oorzaken. En hopelijk: oplossingen.

Is gewichtsverlies niet op jouw situatie van toepassing, dan kun je deze fase overslaan.

Onderhoud: blijvend gezond en op gewicht

Heb je je gewichtsdoelen bereikt, dan komt er een zogenaamde onderhoudsfase. Het doel van deze fase is om dit een leefstijl te maken voor de rest van je leven waarin je je bereikte gezondheid en gewicht kunt behouden. Sla vooral deze fase niet over, want deze zorgt voor meer vrijheid in je keuze voor voedingsmiddelen. Op die manier kun je het de rest van je leven blijven volhouden met volop keus en variatie in gezond en lekker eten!

In deze fase ga je namelijk uitzoeken welke voedingsmiddelen je weer kunt toevoegen terwijl je op gewicht blijft. Voedingsmiddelen van de oranje voedingslijsten bijvoorbeeld. Kijk hoe je lijf er op reageert. Zoek uit waar je grenzen liggen. Blijf wel vasthouden aan de algemene regels van de voedingslijsten:

  • groene lijst: eet tot je verzadigd bent
  • oranje: beheers je
  • licht rood: bijna nooit (en nooit als je nog diabetes hebt of insuline-resistent bent)
  • rood: echt nooit
  • grijs: maak je eigen verstandige keuze

Dit is dus de fase waarin er weer meer ruimte komt. Je kunt weer meer koolhydraten toevoegen. Nog steeds uit gezonde bronnen uiteraard. Denk aan een zoete aardappel, of wat fruit. Experimenteer en blijf aanpassen indien nodig. Een andere levensfase, meer stress, veranderende hormonen, ander bewegingspatroon… Het kan er allemaal toe leiden dat wat gisteren nog werkte, vandaag niet meer de goede aanpak is.

[23, 30]

Gezondheidsvoordelen van de Banting methode

Om je doel voor ogen te houden helpt het misschien als je de vele gezondheidsvoordelen van het Banting dieet nog eens op een rijtje ziet staan.

Allereerst nog de disclaimers van de Banting website:

  • zorg voor medische begeleiding als je chronische medicatie gebruikt. Dit is onder andere om je medicijnen, indien van toepassing, op een veilige manier af te bouwen. De Banting methode werkt vaak zo snel dat je reguliere dosis medicijnen gevaarlijk kan worden voor je gezondheid.
  • onderstaande voordelen worden veelvuldig genoemd door deelnemers aan het programma. Dit is geen medische claim dat het Banting dieet alle genoemde gezondheidsproblemen voor jou gaat oplossen.

De 5 meest genoemde voordelen:

  • gewichtsverlies
  • omkeren van diabetes type 2
  • herstel van prikkelbare darmsyndroom (IBS)
  • genormaliseerde bloeddruk
  • sterk verbeterde slaap

Vaak genoemde voordelen:

  • onbeperkte energie
  • betere sportprestaties
  • minder pijn in botten en gewrichten
  • minder last van maagzuur
  • herstel van PCOS en toename in vruchtbaarheid
  • minder jichtklachten
  • minder migraine en epileptische aanvallen
  • verbeterde libido
  • veel helderder kunnen denken
  • minder chronische ontsteking
  • verbetering van bloedwaarden die gerelateerd zijn aan hart-en vaatziekten

Minder vaak genoemde voordelen:

  • vermindering depressie
  • het omkeren of verbeteren van ADHD
  • gestabiliseerde stemmingen
  • verbetering van eczeem en psoriasis
  • gestagneerde kankergroei

[31]

De volledige informatie en wetenschap achter deze methode kun je lezen in het boek De Real Meal Revolutie Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk, van Prof. Tim Noakes en Jonno Proudfoot. Kies wel voor de meest recente uitgave van april 2017, omdat hier de meeste recente voedingslijsten in staan. Dit zijn ook degene die ik heb vertaald.

Bronnen

[1] Wie ik ben en waar ik voor sta Blog die ik schreef over mezelf en mijn beweegredenen om voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl te kiezen.

[2] De gezondheidsvoordelen van kefir Je gezondheid begint in de darmen. Probiotica verbeteren de gezondheid van je darm doordat ze levende goede bacteriën bevatten. Melkkefir bevat een grote hoeveelheid en diversiteit van deze bacteriën. Deze blog gaat over de gezondheidsvoordelen van melkkefir. Met link naar een blog hoe je zelf eenvoudig melkkefir kunt maken.

[3] Hoe rot gezond kan zijn! Ook gefermenteerde groenten zijn een boost voor je gezondheid doordat ze goede bacteriën voor onze darmen bevatten. In deze blog lees je hoe je zelf zuurkool of andere gefermenteerde groenten kunt maken.

[4] Resultaten: versuikerde eiwitten Interessant kort artikel over voorlopige eerste resultaten van de Maastricht studie. Eén van de belangrijkste vragen die de studie probeert te beantwoorden is waarom type 2 diabetes en andere ziektes, zoals depressie en problemen met de longen, gewrichten, spieren, maag en darmen, hand in hand gaan. In dit artikel wordt ingegaan op de versuikering van eiwitten in het lichaam door ongezonde voeding met bijbehorende hoge bloedsuiker en insulinewaarden. De overtollige suiker in het bloed plakt aan eiwitten in de bloedvaten. Hierdoor worden de bloedvaten minder elastisch en stijgt de bloeddruk. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Waarmee weer eens aangetoond is dat we geen hart- en vaatziektes krijgen van gezonde vetten, maar van suiker.

[5a] Vet en ketonen zijn als… Blog over onze vetverbranding en over wat ketonen zijn. Misschien her en der een beetje ‘technisch’, maar probeer daar doorheen te prikken. Je hoeft het tenslotte niet te onthouden wat er allemaal staat. Je hoeft het niet eens allemaal te snappen. Het kan wel wat inzicht geven over wat ketonen nu eigenlijk zijn en hoe gezond ze voor ons zijn.

[5b] Heb jij al gehoord van diabetes type 3? Artikel op de Sugar Challenge website over dementie en Alzheimer.

[6] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Blog over de vele gezondheidsvoordelen van bottenbouillon. Ook zeker een aanrader tijdens de zwangerschap. Met link naar een blog waarin uitgelegd wordt hoe je zelf eenvoudig bottenbouillon kunt maken.

[7] Zwangerschap – Wij westerlingen doen maar wat Heel interessant artikel over wat wij als Westerlingen kunnen leren van traditionele volkeren voor wat betreft gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Gebaseerd op het onderzoek van Weston Price. Op basis daarvan is een zwangerschapdieet opgesteld. Kijk maar eens hoe ‘ketogeen’ deze lijst is!

[8] PCOS – Symptomen, voeding advies en behandeling bij PCOS Uitgebreid artikel van Jesse van der Velde met video van Karlijn Hoebe over PCOS. In het stappenplan dat voorgesteld wordt om PCOS te lijf te gaan, staat het overgaan op een voeding met zo weinig mogelijk suikers en koolhyraten op nummer 1.

[9] PCOS en overgewicht Artikel op Info.nu waarin staat dat koolhydraatarme dieten de meest succesvolle dieetinterventie zijn bij PCOS. Het wordt ook steeds vaker gebruikt / verplicht voordat vrouwen met vruchtbaarheidsbehandelingen (mogen) beginnen.

[10] Hoe word ik een vetverbrander? Blog over hoe je kunt overschakelen van het verbranden van suikers naar het verbranden van vetten.

[11] Low Carb/Keto Diets For Pregnancy, Gestational Diabetes, And Breastfeeding with Lily Nichols, RD — #040 Heel interessant podcast (in het Engels) over het ketogene dieet bij zwangere vrouwen en tijdens de borstvoedingsperiode. Aan het woord is Lily Nichols, een geregistreerde dietiste die heel veel ervaring heeft met en aandacht heeft voor voeding als ‘medicijn’. Het grootste deel van de podcast gaat het onder controle houden (of voorkomen van) zwangerschapsdiabetes door middel van onbewerkte, koolhydraatarme voeding.

[12a] Leren eten met de Rapley methode Artikel op de Ecomama website over leren eten volgens de Rapley methode. Kinderen krijgen dan als eerste voeding geen gepureerd of geprakt eten, maar krijgen bijvoorbeeld een stuk gekookte brocolli of wortel. Ze gaan er dan zelf mee aan de slag. Met veel informatie en linkjes. Ook een leuk filmpje waarin je kunt zien hoe het ongeveer in z’n werk gaat.

[12b] Boekrecensie ‘Super eten voor superkinderen – Gezond eten met het hele gezin: minder suiker, meer smaak meer plezier’. Recensie van het boek wat geschreven is door o.a. Prof. Tim Noakes als zeg maar de kinder- / familieversie van de Real Meal Revolutie. Geweldig boek. Het staat bomvol informatie, ook voor tijdens de zwangerschapsperiode en het bevat recepten voor alle leeftijden, vanaf de eerste hapjes tot aan gerechten voor pubers.

[13] Een koolhydraatarm dieet tijdens de zwangerschap Artikel waarin geschreven wordt dat je prima koolhydraatarm kunt eten tijdens de zwangerschap. Met 5 tips om er het beste uit te halen.

[14] Ketosis during pregnancy Engels artikel over ketose tijdens zwangerschap. Beschrijft dat juíst een goed samengesteld ketogeen dieet veilig is voor zowel de gemiddelde persoon als voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Je kunt hierin ook lezen dat gezonde zwangere vrouwen na een nacht slapen van nature al 3 keer hogere ketonenwaarden hebben dan niet-zwangere vrouwen. In het derde trimester van de zwangerschap zijn vrouwen van nature steeds vaker in ketose. De baby gebruikt ketonen om voor en na de geboorte essentiële vetten te produceren in de hersenen.

[15] Keizersnede baby en de darmflora Artikel wat duidelijk uitleg geeft over de voordelen van een natuurlijke geboorte en het geven van borstvoeding. Beide zorgen ervoor dat de baby bacteriën van de moeder binnen krijgt. Deze bacteriën verbeteren de weerstand en geven een goede start aan de baby’s eigen darmflora.

[16] ‘Keizersnede zet immuunsysteem baby op achterstand’ Artikel wat verwijst naar een Zweeds onderzoek dat aantoonde dat baby’s die via een keizersnede geboren worden, de eerste levensjaren een minder diverse darmflora en minder allergie-onderdrukkende immuuncellen hebben.

[17] PHD: wat borstvoeding ons leert over voeding voor de mens Vertaling van pag. 24-32 uit het boek ‘Perfect Health Diet, Regain Health and Lose Weight by Eating the Way You Were Meant to Eat.’, geschreven door Paul Jaminet, Ph.D. Shou-Ching Jaminet, Ph.D. Deze twee onderzoekers deden 5 jaar uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Dit deel legt uit waarom borstvoeding absoluut de beste voeding is voor een baby. Met o.a. uitgebreide analyse van de samenstelling van borstvoeding en de gezondheidsvoordelen daarvan. In dit artikel lees je ook dat ketonen essentieel zijn voor de overleving van een zuigeling en dat borstvoeding een hoog gehalte heeft aan korte- en middellange-keten vetzuren, die in de lever omgezet worden in zenuw-beschermende ketonen die de groei van de hersenen van de zuigeling ondersteunen.

[18] Relatie tussen borstvoeding en IQ bij kinderen Artikel dat verwijst naar een Harvard studie die aantoonde dat kinderen die als baby borstgevoed zijn op 7 jarige leeftijd een hogere verbale IQ hebben dan kinderen die als baby flesgevoed zijn. Hoe langer de baby (uitsluitend) borstgevoed is hoe groter het verschil. De studie liet geen invloed zien op de performale intelligentie.  De studie liet een verschil zien van 4.2 punten. Om het in perspectief te zien: het gemiddelde verschil tussen leerlingen van havo en vmbo is 10 punten.

[19] Vet goed, dat vet! Blog over het belang van gezonde vetten. Gaat in op de onwaarheden die er over vet bestaan en waar die vandaan komen.

[20] Goed vet Blog die uitlegt welke vetten gezond zijn.

[21] De beginner’s blues Blog waarin je leest hoe moeilijk de overgang naar vetverbranding kan zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen om het makkelijker te maken.

[22] Wees lief voor je darmen… èn je brein Blog die kort ingaat op het belang van gezonde darmen. In de categorie ‘Darmflora’ vind je verdere informatie over o.a. probiotica om je goede darmbacterieën te ondersteunen (bijv. met melkkefir en gefermenteerde groenten) en pre-biotica die voeding bieden aan die goede darmbacterieën.

[23a] Wat mag ik nog wèl eten? Blog waarin je een korte uitleg vindt van de methode van de Real Meal Revolutie, als ook een vertaalde versie van de voedingslijsten.

[23b] Banting voedingslijsten: de groene, oranje (A+B), grijze, licht-rode en rode voedingslijsten Directe link naar de vertaalde versie van de voedingslijsten. Je vindt er ook uitleg van de Banting methode, de verschillende fasen en uitleg van elke kleur lijst.

[24] The Banting Diet Observation Phase Beschrijving van de eerste fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[25] The Banting Diet Restoration Phase Beschrijving van de tweede fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[26] The Banting Diet Transformation Phase Beschrijving van de derde fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[27] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 1 Deel 1 van de blog die ik schreef over mogelijke oorzaken waarom je (toch) niet afvalt bij een koolhydraatarm dieet.

[28] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 2 Deel 2 van de blog die ik schreef over mogelijke oorzaken waarom je (toch) niet afvalt bij een koolhydraatarm dieet.

[29] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 3 Deel 3 van de blog die ik schreef over mogelijke oorzaken waarom je (toch) niet afvalt bij een koolhydraatarm dieet.

[30] The Banting Diet Preservation Phase Beschrijving van de vierde fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[31] The benefits of the Banting Diet Overzicht van de vele voordelen van het Banting dieet op de website van de Real Meal Revolutie.

Koolhydraatarm en vetrijk eten als leefstijl

Bij ‘Keto en Zo’ draait het om een gezonde manier van leven [1]. Koolhydraatarm en vetrijk eten is daar een belangrijk onderdeel van. Maar niet als dieet. Het is niet ‘even anders eten’ om wat af te vallen en dan weer doen wat je altijd gedaan hebt. Niet als je dat gewicht wilt behouden tenminste. Én, belangrijker, je  verbeterde gezondheid.

Koolhydraatarm en vetrijk eten is ook helemaal geen dieet. Niet zoals standaard ‘afvaldieten’. Je hoeft namelijk je calorieën helemaal niet te beperken. Integendeel. Als je honger hebt moet je eten tot je verzadigd bent. Je hoeft niet te tellen en te wegen. Laat de dieetmentaliteit los en vertrouw op je eigen lijf.

Geen dieet maar een leefstijl

Bij blijvend gezonder of slanker worden hoort een keuze. Een keuze om dingen anders te doen. Blijf je eten wat je altijd at en blijf je doen wat je altijd deed, zal het resultaat hetzelfde blijven.

Toch?!

Zie koolhydraatarm en vetrijk eten daarom als een bewuste keuze om gezonder te gaan eten. Niet alleen vandaag. Ook morgen en de dag erna.

Naarmate je je beter en energieker voelt, zul je vaak ook zin krijgen om meer te gaan bewegen. Om gezonder te léven. Dan wordt het een leefstijl. Iets wat bij je past en waar je blij van wordt. Energie van krijgt. Dan wìl je helemaal niet meer terug. En maakt het niet uit dat het wat langer duurt voordat je je doelen bereikt. Tot je alle pondjes teveel kwijt bent. Je hebt tenslotte alle tijd.

Hoe maak je het een leefstijl?

Het is allemaal makkelijk gezegd. Maar misschien niet voor iedereen zo makkelijk gedaan. We zijn zo gewend aan snelle oplossingen. Aan direct resultaat. Aan dieten. En je moet er natuurlijk wel in investeren. Het gaat niet vanzelf.

Maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen. Die je op weg helpen. Die het makkelijker maken om vol te houden. Zodat je niet opgeeft als het even tegen zit. Of als het niet zo snel gaat als je gedacht had.

Verzamel informatie

Het helpt enorm als je weet waarom je dit doet. Dat begint bij goede informatie. Bij weten wat deze leefstijl je te bieden heeft. Hoeveel gezonder het is om zo te gaan eten. Voor de korte, maar zeker ook voor de langere termijn.

Ga op zoek naar mensen, boeken, wetenschappelijke onderzoeken, web sites, Facebook groepen, etc. waarvan je de informatie vertrouwt. Want er is veel tegenstrijdige informatie. Het zal misschien een tijdje duren, maar op een gegeven ogenblik zullen de puzzelstukjes op z’n plek vallen. Zul je weten wat je wel en niet moet geloven [2]. Zo ging het in ieder geval bij mij.

Stel jezelf een doel

Vraag jezelf dan af waarom je dit wilt doen. Wil je afvallen, denk dan ook na over wat je nog meer wilt bereiken. Een hoger doel. Iets waarop je je kunt richten, ook als de weegschaal nog niet mee beweegt.

Misschien wil je meer energie. Minder medicijnen. Betere cholesterolwaarden. Minder pijn. Lagere bloeddruk. Helderder kunnen denken. Jezelf behoeden voor allerlei (chronische) welvaartsziektes. Vruchtbaarheidproblemen aanpakken. Een gezonde zwangerschap. Een stralende huid. Weer vrolijk zijn in plaats van neerslachtig. Meer kunnen bewegen. Beter slapen. Mentaal fit blijven als je ouder wordt. Gezonder koken. Meer genieten van ècht en onbewerkt eten.

Maak je doel concreet

Praat over je doel met iemand die je vertrouwt. Die achter je zal staan. Die je begrijpt of in ieder geval zal steunen. Of schrijf je doel op. Zie die zonnigere toekomst voor je en maak het concreet. Wat is het precies wat je wilt bereiken en waarom. Erover praten of opschrijven helpt ook om jezelf verantwoordelijk te gaan voelen. Om niet alleen de eerste stappen te zetten maar ook om je doel voor ogen te blijven houden.

Weet waar je staat

Nu is het tijd om een baseline te zetten. Waar sta je nu? Zodat je straks ook reëel kunt kijken naar je voortgang. Schrijf op hoe je je voelt. Waar je last van hebt. Of niet.

Heb je gezondheidsklachten of medicijnen, maak dan een afspraak met je arts. Bespreek wat je wilt gaan doen.  Het is ook echt een aanrader om je bloedwaarden te laten meten. Het is zo motiverend om na een half jaar of een jaar te zien dat je glucose- of triglyceridewaarden zijn verbeterd. Of ontstekingswaarden. Schrijf je gewicht op en meet je taille. Als je wilt kun je ook de omvang van de bovenbenen of je bovenarmen meten. Op de breedste plek. Of je vetpercentage laten meten.

Zelf had ik toevallig een jaar voor aanvang van mijn koolhydraatarme en vetrijke leefstijl een uitgebreide sportkeuring gehad. Ik ben daar zo blij mee, want toen ik aan deze leefstijl begon heb ik er geen moment aan gedacht om te meten, te wegen of naar de huisarts te gaan. Sindsdien heb ik deze sportkeuring nog een keer herhaald. En daardoor weet ik dat ik op eigenlijk alle gebieden alleen maar gezonder geworden ben. Zonder dat ik meer ben gaan bewegen. Zo ben ik een paar kilo kwijt geraakt en verschillende centimeters rond m’n taille. Ik vind dat fijn omdat ik letterlijk lekkerder in m’n vel zit. Maar dat is niet het belangrijkste.

Mijn cholesterolwaarden zijn verbeterd [3]. En ik ging van een te hoog vetpercentage voor m’n leeftijd (ondanks een keurige BMI) naar een keurig vetpercentage. Ik zit nu zelfs onder het maximale vetpercentage voor vrouwen die 10 jaar (!) jonger zijn. Dat is niet alleen veel gezonder, maar geeft me ook een heel goed gevoel. Ook m’n bloeddruk bij de inspanningstest bleef de laatste keer lager, het geleverde vermogen was hoger en m’n hartslag was sneller hersteld.

Aan de slag

Ga dan aan de slag met je nieuwe, gezonde koolhydraatarme en vetrijke manier van eten.

Weet dat het begin moeilijk kan zijn en zet dan door. Je hoeft overigens niet persé volle bak erin te springen. Meteen ‘alle’ koolhydraten te schrappen en 180 graden te veranderen. Je kunt het ook rustig aan doen. Een zachte landing maken. Meer daarover kun je lezen in de blog ‘Voor altijd keto’. Maar daar ben ik nog aan bezig.

Hou je doel voor ogen en focus jezelf op positieve dingen. Schrijf die ook op. Liefst dagelijks. Denk hierbij niet persé groot. Kleine dingen zijn ook goed.

Evalueer

Evalueer dan regelmatig hoe het gaat. Kijk waar je staat en wat je al bereikt hebt. Bekijk je doel nog eens. Geniet van je lijstje positieve gedachten of gebeurtenissen.

Ben je al een beetje dichter bij je doel? Of zijn er andere positieve wijzigingen? Bedenk dat je met kleine stapjes ook een heel eind kunt komen.

Stel bij waar nodig

Vind je dat je niet voldoende voortgang boekt? Verander dan wat nodig en verstandig is.

Kom je helemaal niet verder, hou dan eens een tijdje een dagboek bij. Schrijf op wat je eet en hoe je je voelt. Wat je doet aan beweging. Hoe vaak je eet. Hoeveel ontspanning je hebt. Hoe vaak je buiten bent. Of je rustig de tijd neemt om te eten. Dat soort dingen. Dit helpt om realistischer naar je situatie te kijken. Het geeft aan waar nog ruimte zit voor verbetering. Stel jezelf indien nodig nieuwe doelen. Kom je er niet uit, vraag dan hulp. Aan een vriend, je echtgenoot, de buurvrouw, een deskundige.

En dan?

Ben je goed op weg naar je doel? Merk je dat het je geen moeite kost om je koolhydraatarme en vetrijke manier van eten vol te houden. Voel je niet meer de drang om ‘te spijbelen’? Voel je je goed en heb je energie voor 10?

Waarschijnlijk zul je merken dat je aandacht vanzelf naar iets anders gaat. Dat het een vanzelfsprekendheid is geworden. Dat is het moment dat het een gewoonte geworden is. Iets waar je zelf helemaal achter staat. Waar je je goed bij voelt. Geen dieet, maar een keuze. Een leefstijl. Tijd voor een nieuw project 😉 .

Gezond en op gewicht

Als je je gezondheids- en gewichtsdoelen bereikt hebt, volgt er weer een nieuwe periode.

Dan kun je namelijk gaan experimenteren. Kijken welke gezonde koolhydraten je opnieuw kunt introduceren, zonder dat ze je gezondheid of je gewicht negatief beïnvloeden.

Op die manier hoef je jezelf niet onnodig bepaalde etenswaren te ontzeggen. Dingen die misschien wel heel gezond voor je zijn. Of die het makkelijker maken om het de rest van je leven vol te houden.

Meer daarover lees je in  ‘Voor altijd keto‘.

Bronnen

[1] Keto en zo Hierin lees je waar het bij ‘Keto en zo’ om draait. En waar ik voor sta. “It’s all in the name.”; het zit allemaal in de naam.

[2] Een gezond begin Blog die ik aan het begin van dit jaar schreef. In deze blog staat een opsomming van een aantal blogs die ik eerder schreef en die je op weg kunnen helpen om meer informatie te verzamelen over koolhydraatarm en vetrijk eten. Of om zelf koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten. Met achtergrondinformatie en praktische tips.

[3] Goed cholesterol! Blog over de zin en onzin over cholesterol en naar welke waarden je wèl kunt kijken om in te schatten of je risico loopt op hart- en vaatziekten.

Koolhydraatarme bavarois

Bavarois is zo’n beetje als ‘vergeten groenten’. Vroeger vaak gegeten, maar je hoort er nauwelijks nog over.

Ik ben ook nog nooit een recept voor koolhydraatarme bavarois tegen gekomen. Eigenlijk best raar. Want er zitten hele lchf-vriendelijke en gezonde ingrediënten in. Eieren, slagroom, gelatine.  Daar kun je wel een lekker vet toetje van maken.

In de traditionele versie moet je de eidooiers opkloppen met een bult suiker. De dooiers worden dan heel licht en romig. Ik had geen idee of dit zou lukken zonder de suiker. Tijd voor een experiment dus. Met groene stevia.

Groene stevia kun je zelf maken door de blaadjes van een steviaplantje te drogen en daarna te verpulveren. Ik wrijf ze dan door een metalen zeefje, zodat het een fijn poeder wordt. Je kunt het vervangen door een andere koolhydraatarme zoetstof van de grijze lijst van de Real Meal Revolutie [1].

Uit onderzoek is gebleken dat groene stevia geen effect heeft op je insuline, omdat het lichaam dit plantje als iets natuurlijks herkent en weet dat er geen suiker komt. Daarom hoeft het het insuline niveau niet te verhogen. Zelfs de ‘witte’ stevia die je kunt kopen heeft een bewerking gehad en is niet meer in z’n natuurlijke vorm. Het verschil in smaak proef je ook wel. Ik proef bij de groene stevia geen bittere nasmaak.

Het opkloppen van de eidooiers met de groene stevia gaf niet helemaal hetzelfde resultaat. Het werd niet zo lichtgeel en stroperig als wanneer je eidooiers met suiker opklopt. Maar in het resultaat kon ik het verschil niet meer proeven. De bavarois was heel lekker luchtig.

Sinaasappel-, bosvruchten- of vanillesmaakje

Ik maakte de bavorois van sinaasappel. Sinaasappels staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie en zijn niet geschikt als je nog in de transformatiefase zit [1]. Dat is de fase waarin je je overgewicht probeert kwijt te raken.

Je kunt bavarois ook van bosvruchten maken. Dat deed ik vroeger ook. Kook de bosvruchten, eventueel met wat koolhydraatarme zoetstof naar smaak, tot er sap vrij komt. Voeg ook wat citroensap toe. Dit zorgt voor een frisse smaak, is gezond en de kleur van je vruchten blijft mooier. Laat het sap wat afkoelen en gebruik het in plaats van het sinaasappelsap. Laat de vruchten goed uitlekken en voeg ze toe aan de bavarois. Of pureer de vruchten met het sap en gebruik hiervan 2 deciliter.

Een ander alternatief is om het citroen/sinaasappelsap in het recept te vervangen door 2 el citroensap, 1 of 2 el vanille-extract [2] en dat aan te vullen met ongeklopte slagroom tot je ook weer aan 2 deciliter zit.  Op die manier krijg je een vanille-bavarois.

Sinaasappels

Als je niet meer hoeft af te vallen en wel weer af en toe een sinaasappeltje kunt eten, kun je nog steeds beter geen sinaasappelsap drinken.

Je hebt dan namelijk wèl alle koolhydraten, maar niet meer de natuurlijke vezels. Uitgeperst drink je vlot het sap van meerdere sinaasappels. Het effect op je bloedsuiker en dus insuline is dan veel groter. In dit recept gebruikte ik 2 dl sap. Dat is het sap van maximaal 2 sinaasappels. Voor ruim 6 porties. De vele vetten in het recept van de eieren en slagroom hebben ook een dempend effect op de stijging van je bloedsuiker en insuline. Een prima recept voor in je ‘onderhoudsfase’.  Ofwel, als je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt en dat graag de rest van je leven wilt behouden.

Als je de sinaasappelhelften bewaart kun je deze vullen met de bavarois. Ik hield toen nog bijna een liter bavarois over. Dat was bij het gebruik van alle 4 de eiwitten. Je kunt ook 2 of 3 eiwitten gebruiken. De sinaasappelsmaak is dan wat intenser en de bavarois steviger en minder luchtig. Ik liet de bavarois een dag opstijven. De smaak was subtiel en de structuur heerlijk zacht.

Ik vond het zó lekker. Dit gaat vaker op tafel komen. Maar waarschijnlijk komt eerst de bosvruchtenvariant aan de beurt.

Wel een waarschuwing. In bavarois gebruik je rauwe eieren. Vanwege mogelijk salmonella-gevaar is het recept daarom niet geschikt voor mensen met weinig weerstand (baby’s, ouderen) en voor zwangeren. Verder is het verstandig om eieren van een ‘goede bron’ te kopen. Kies bij voorkeur voor biologisch. Of gebruik eieren van je eigen kippen.

Sinaasappelbavarois

  • rasp van een citroen
  • in totaal 2 dl sap, vruchtenpuree en/of slagroom, zie hierboven  (ik gebruikte hiervoor 2 el citroensap en het sap van 2 grote sinaasappels)
  • 4 eidooiers
  • ±1/2 -1 tl groene stevia, of ander kha zoetmiddel naar smaak
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1/4 l slagroom
  • 2-4  eiwitten

Was de citroen goed onder warm water en droog ’m af. Rasp de schil en pers dan de citroen. Bewaar het sap.

Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze voorzichtig uit. Gebruik ook de pulp die bovenin de pers blijft zitten. Verwijder alleen de pitjes.
Schraap met een theelepeltje de sinaasappel van binnen zo goed mogelijk verder schoon. Zorg dat de schil heel blijft, want de sinaasappels gebruik je om te vullen.

Week ondertussen 4 blaadjes gelatine in een bakje water. Doe de blaadjes 1 voor 1 in het bakje en zorg dat ze onder water staan. Ik laat gelatine zelf altijd minimaal 10 minuten weken. Langer is ook geen probleem.

Op de foto zie je de eidooiers met het groene steviapoeder. Klop het een aantal minuten tot de eidooiers luchtig en lichter van kleur zijn geworden.

Voeg dan 2 el citroensap toe aan het sinaasappelsap. Meet hiervan 2 dl af en doe het samen met de citroenrasp bij het eidooiermengsel. De rest van het sap gebruik je niet voor dit recept.

Zet de kom dan boven op een pan met heet water die je op het fornuis warm houdt. Het water mag niet gaan koken. Klop dan het sap, de rasp en de eidooiers in de kom boven de hete pan. Door de hitte wordt het mengsel warm en kunnen de eidooiers wat gaan binden. Blijf een aantal minuten kloppen.

Knijp dan de blaadjes gelatine goed uit en voeg ze één voor één toe aan het eidooier-mengsel. Ze lossen dan op door de warmte. Haal de kom van het vuur.

 

Laat het op een koude plaats wat afkoelen en roer af en toe door. De bedoeling is dat het wat lobbig wordt. Ik zette ‘m even buiten in de sneeuw 😉 . Het kan eventueel ook in een bak met ijskoud water. Of in de koelkast. Je moet er wel aan denken om af en toe om te roeren.

 

Klop ondertussen de slagroom stijf. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snufje zeezout. Schep eerst de slagroom en daarna de eiwitten op het lobbige eidooier-mengsel. Schep het met voorzichtige, ‘grote’ slagen door elkaar met een spatel. Niet gaan kloppen of roeren dus. Stop zodra het goed gemengd is, zodat het mengsel niet z’n luchtigheid verliest.

 

Vul dan de sinaasappelhelften met bavarois. Bewaar de
sinaasappels samen met de rest van de bavarois in de koelkast zodat de bavarois kan opstijven.

Serveer eventueel met opgeklopte ongezoete slagroom.

Hier vind je het recept als je het wilt printen: Koolhydraatarme sinaasappelbavarois.

Bron

[1] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over wat je allemaal voor lekkers kunt eten als je overgaat op een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Met voedingslijsten, zoals opgesteld voor de Banting methode van de Real Meal Revolutie. Dit is de wetenschappelijk onderbouwde methode van Prof. Tim Noakes. De kleur van de lijst geeft aan in welke fase je de voedingsmiddelen op de lijst mag eten en in welke hoeveelheden.

[2] Zelf vanille-extract maken In deze blog lees je hoe je zelf de heerlijkste vanille-extract kunt maken. De smaken moeten wel een tijd intrekken. Snel beginnen dus.