Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Eerder schreef ik over een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl als het nieuwe eten. Met gezond en onbewerkt voedsel. Zodat je lijf kan herstellen van jarenlang bewerkt eten met veel suikers, granen en zetmeel. Ook schreef ik over het nieuwe denken. Er zijn zoveel foute denkbeelden over voeding. Over wat gezond is en wat niet. Vaak gebaseerd op slecht onderzoek en verkeerde conclusies. Er spelen namelijk grote belangen.

Bij het nieuwe eten hoort ook het nieuwe koken. Hierbij ga je zelf aan de slag. Want pakjes en zakjes zijn verleden tijd. Toch hoeft het koken niet moeilijk te zijn.

 

 

 

 

Bak vlees of vis in kokosolie. Vervang aardappelen door een extra soort groente of door een salade. Je kunt ook groenten roerbakken. Wil je nog makkelijker, kies dan kant-en-klaar groenten. Gebruik het bakvet als saus en doe een klont boter op je groenten. Giet rijkelijk olijfolie op je salade. Eet gerust elke dag op deze manier.

Maar er kan meer. Maak zelf spaghettisaus van gehakt, groenten, gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden. Met geraspte kaas. Houd je niet in. De pasta laat je weg. Eet gewoon meer saus of vervang het door sliertjes courgette. Nasi kun je maken met bloemkoolrijst. Maak een pindasaus van pure pindakaas.

Een hartige taart maak je van geroerbakte groenten, eieren, slagroom en kaas. Varieer met groenten, kruiden, kazen en extra toppings. Hiermee blijf je verrassen. Mix voor een ovenschotel eens kipdijfilet met roergebakken groenten. Maak een saus van pesto, slagroom en roomkaas. Kaas erover en even in de oven. Smakelijk!

Ook het nieuwe winkelen is wennen. Lees voortaan etiketten. Let op koolhydraten, maar ook op ingrediënten. Of slimmer, koop hetgeen geen etiket nodig heeft. Ècht eten dus. Winkel vooral in het buitenste gangpad. Vers dus.

Eet volop groenten en varieer daarmee. Koop seizoensgebonden. Wees zuinig met fruit. Dat zijn echte suikerbommetjes. Je haalt alles en meer uit groenten.

 

 

Koop vette vis of onbewerkt vlees. Vetten mogen, nee móeten weer. Koop alleen volvette zuivel. Griekse yoghurt, mascarpone, 48+ kaas of roomboter. Vergeet je eieren niet.

 

Vul eventueel je voorraad kruiden, olijfolie, kokosvet en noten aan. Nog even afrekenen en klaar!

Meer lezen?

Maak het jezelf makkelijk: Blog die ik eerder schreef over hoe een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl niet moeilijk hoeft te zijn.

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

 

 

Kerrie-knolselderijsoep met walnoten

Ik vind gebakken knolselderij heel erg lekker. Het heeft een aardse en toch zoetige smaak! Deze smaak combineert erg goed met verse tijm en ook met walnoten.

Knolselderij is ook erg lekker om soep van te maken. Een tijdje geleden maakte ik er een kerriesoep van. Bij m’n moeder thuis. Ik heb er niet veel foto’s van. Want ook al liep het op het eind van het seizoen, er was toen nog steeds werk in de moestuin. Veel meer tijd dan het recept op een kladblaadje mee te schrijven was er dus niet.

Deze soep is een mooi voorbeeld van ‘lokaal en met de seizoenen mee-eten’. Dat is heel gezond en goed voor het milieu!

Ik gebruikte overigens niet alleen knolselderij, maar ook pastinaak. Met alleen knolselderij is zo’n soep ook heel lekker.

De Real Meal Revolutie

Helaas is deze soep niet geschikt wanneer je je volop richt op afvallen en (je eigen!) vet verbranden op een gezonde koolhydraatarme en vetrijke manier zoals bij de Real Meal Revolutie (RMR). Daarvoor zitten er teveel koolhydraten in deze knolgroenten.

Knolselderij en pastinaak staan daarom op de oranje lijst A van de RMR. Net als pompoenen en bessen bijvoorbeeld. Je mag in die afval-fase (= fase 3 van de RMR) van die lijst iedere dag maximaal 1 product kiezen en daarvan slechts de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor de knolselderij, pastinaak, maar ook de wortel en de bessen geldt dat je er maximaal een halve gesloten handvol van mag eten. Hou je je daar niet aan, dan sta je je eigen doelen waarschijnlijk in de weg. Ben dus eerlijk naar jezelf.

De appel staat op de oranje lijst B en is tijdens fase 3 verboden. In de andere fases mag je ook van deze lijst gewoon eten tot je verzadigd bent.

[1, 2]

Zit je nog niet in fase 3 of heb je je gezondheids- en gewichtsdoelen al bereikt, dan is dit een prima recept. Knolgroenten zijn namelijk wel heel erg gezond. Een groot deel van de koolhydraten komen onverteerd in de dikke darm. Ze zullen daarom je bloedsuiker niet zo hoog laten pieken als dat je op basis van de koolhydraten zou verwachten. Bovendien vormen de vezels voeding voor je goede darmbacteriën. Die zetten ze om in een soort ketonen die heel heilzaam zijn voor je darmen, inclusief de darmwand.

[3]

Kerrie-knolselderijsoep

  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • kokosvet of dierlijk bakvet
  • verse tijm
  • 1 el kerrie, of naar smaak
  • 2 tl kurkuma
  • 750 g knolselderij en/of pastinaak
  • 1 kleine appel
  • 1/2 liter zelfgemaakte (botten)bouillon, of vervang door extra water met Keltisch zeezout en kruiden
  • circa 1/2 liter water
  • peper en Keltisch zeezout
  • verse peterselie
  • walnoten
  • eventueel slagroom

Maak de knoflook, ui, knolselderij en pastinaak schoon. Hak de knoflook en snijd de ui in kleine stukjes en de knolselderij en/of pastinaak in blokjes. Ris de tijmblaadjes van de takjes.  Hak de peterselie fijn. Snijd de appel in blokjes. Schillen is niet nodig.

Smelt wat vet in een soeppan en bak hierin de knoflook en ui. Voeg de kerrie en kurkuma toe. Dit bakt mogelijk wel wat aan, dus blijf goed roeren. Dan komt het allemaal goed wanneer je later het vocht toevoegt.

Voeg de knolselderij en/of pastinaakblokjes toe en roerbak ze tot ze beetgaar beginnen te worden. Voeg de appel toe en roerbak nog even mee.

Doe de bouillon en het water bij de pan en laat de groenten helemaal gaar worden. Haal eventueel wat groenten uit de pan als je je soep niet helemaal gepureerd wilt hebben. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde gebonden soep. Voeg eventueel extra water toe, tot de soep de gewenste dikte heeft.

Serveer de soep met de peterselie en de walnoten en eventueel  ongezoete slagroom.

Smakelijk!

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Knolgoed? Blog die ik schreef over de gezondheidsvoordelen van knolgroenten en waarom ik vind dat ook knolgroenten hun plekje verdienen in een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Maar hou rekening met de fase van de leefstijl waarin je je bevindt. Tijdens de afvalfase gelden er wel beperkingen o.a. voor deze knolgroenten. Zie ook  [1, 2].

Kruidenomelet gevuld met tonijn

Nog een recept voor een snelle lunch. Een kruidenomelet die gevuld is met tonijn. Serveer ‘m eventueel op een salade. Dit geeft je niet alleen een extra portie groenten, maar ook nog extra smaken en een lekkere beet. Maar gewoon alleen de omelet is zeker ook een heel gezonde maaltijd.

Met uitzondering van de feta, staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Voor iedere fase van deze gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode geschikt dus.  Feta is in de ‘afvalfase’ ook toegestaan, maar slechts in beperkte hoeveelheid en afhankelijk van wat je verder nog eet op een dag van de oranje lijst A. Hou dat dus zelf in de gaten. [1, 2]

Kruidenomelet gevuld met tonijn

voor 1 persoon

Voor de salade:

  • paar plukken rucolasla
  • 1 chayote [3] of een stuk komkommer
  • 2 mini-paprika’s of een halve paprika
  • optioneel: stukje feta

Voor het ei:

  • 2 eieren
  • verse peper en Himalayazout
  • lekker veel (liefst verse) kruiden, zoals bijv. peterselie, basilicum, bieslook, dille, …
  • kokosvet of dierlijk bakvet
  • 3 plakjes kaas
  • 1/2 blikje tonijn op olijfolie (MSC keurmerk)

Maak de groenten schoon. Snijd de chayote of de komkommer in schijfjes en de paprika’s in ringetjes of reepjes.

Maak een bordje mooi op met de rucola, chayote of komkommer en de paprika. Verkruimel er eventueel wat feta over.

Klop de eieren los met de peper, het zout en een deel van de kruiden.

Smelt het vet in de pan en giet hierin het ei. Laat het ei een beetje gaar worden en leg dan de plakjes kaas op het ei. Schep hierop de tonijn met aanhangend olijfolie.

 

Strooi er de rest van de kruiden over.

 

 

 

Klap het ei, wanneer het nog net een beetje vochtig is, dubbel. Pak ‘m nog kort even aan beide kanten. Serveer ‘m op de salade.

Smakelijk!

 

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Soep van aubergine en chayote (of komkommer) Blog waarin je meer kunt lezen over de overheerlijke en zeer gezonde chayote.

 

Basisrecept kaasfondue en diverse koolhydraatarme varianten

Tijdens feestdagen vinden wij Nederlanders het reuze gezellig om samen aan tafel te ‘koken’. Lekker kletsen en ondertussen je eigen favoriete ingrediënten kiezen en klaarmaken. Grillen, gourmetten, kaasfondueën. Of je eigen pizzaatje maken in een pizzaoventje op tafel.

Het leuke is dat je dit ook allemaal kunt blijven doen als je koolhydraatarm en vetrijk eet. Op een hele gezonde manier. Mits je kiest voor puur en onbewerkt. Kant en klare gourmetpakketten bevatten vaak allerlei ongewenste toevoegingen in de marinades. Kant en klare sauzen ook. Let dus goed op verpakkingen, vraag aan de slager om een vleespakket zonder toevoegingen en rasp zelf je graskaas. En wil je gezellig mee pizzaatjes bakken? Maak dan bijvoorbeeld fat-head pizzadeeg [1] en bak dunne pizzabodems voor die je aan tafel afbakt met je favoriete toppings. Of bak van te voren bodempjes van gekruid gehakt [2].

Vorig jaar zocht ik allerlei koolhydraatarme en vetrijke gourmethapjes bij elkaar [3].  Deze keer krijg je het recept voor een heerlijke en vet gezonde kaasfondue! Ideeën voor dingen om in deze lekkere kaassaus te dippen kun je vinden in de vorige blog ‘Kaasfondue dippers‘.

Real Meal Revolutie

Deze kaasfondue past verrassend goed bij een gezonde, koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Er zitten veel gezonde vetten in van de kippenbottenbouillon en van de volvette harde kazen.

Op de roomkaas uit de Mexicaanse kaasfondue na, staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Geschikt voor alle fasen van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la RMR dus. Bovendien kun je er een heleboel gezonde koolhydraatarme dippers bij serveren. [7]

Konjacpoeder staat op géén van de lijsten, maar is heel koolhydraatarm en bovendien erg gezond. Voor mij staat’ie op de groene lijst. Mijn eigen groene lijst wel te verstaan. [8]

Basisrecept kaasfondue en diverse koolhydraatarme varianten

per recept voor circa 3-4 personen

Basis voor alle varianten:

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • kokosvet
  • 250 ml kippenbottenbouillon + ongeveer 250 ml extra om te kunnen verdunnen [6]
  • 1 tl vers citroensap
  • verse peper en/of nootmuskaat
  • Konjacpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

extra voor Italiaanse fondue:

  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • 200 g (jong) belegen kaas, grof geraspt
  • 200 g Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • 200 g mozzarella kaas of andere jonge kaas, grof geraspt
  • Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie, basilicum, oregano, dragon), fijn gehakt (2-3 el verse kruiden of 1 – 1 1/2 el gedroogde)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder

extra voor pesto fondue:

  • 300 g jonge kaas, grof geraspt
  • 300 g belegen kaas, grof geraspt
  • 2-3 el rode of groene pesto
  • 10 zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes

extra voor Hollandse kaasfondue:

  • 1/2 (rode) ui, fijn gesnipperd
  • 200 g Hollandse gatenkaas
  • 200 g belegen geitenkaas
  • 200 g belegen kaas
  • 1-2 tl mosterd
  • 100 g uitgebakken ontbijtspek of walnoten, in stukjes 2-3 el verse tuinkruiden, zoals peterselie, bieslook, dille

extra voor Mexicaanse kaasfondue:

  • 1 rode paprika, klein gesnipperd
  • 500 g Cheddar kaas of een milde jonge kaas
  • 100 g roomkaas
  • 1 tl harissa, of naar smaak
  • 1/2 tl elk van komijn-, paprika en korianderpoeder

Bereiding kaasfondue

Smelt wat kokosvet in een gietijzeren pannetje. Smoor de knoflook en eventueel de (lente)-ui of paprika op een laag vuur in het kokosvet. Voeg eventueel harde Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie, dragon toe en smoor even mee.

Doe de bouillon bij het pannetje en laat het heet worden (net onder de kook). Voeg het citroensap toe. Voeg de kaas beetje voor beetje toe en roer goed door zodat het kan smelten.

 

Laat het kaasmengsel niet te hard koken of te lang verhitten om te voorkomen dat het rubberachtig gaat smaken. Op dit punt zul je zien dat het nog lastig is om de kaas echt goed te mengen met de bouillon. Geef de moed niet op, ook als het lijkt dat het nooit gaat lukken om er een mooie saus van te maken.

Voeg de verdere smaakmakers uit je recept toe (zoals kruiden, mosterd, pesto, zongedroogde tomaatjes, ontbijtspek, harissa) en roer goed door.

Strooi dan een halve theelepel Konjacpoeder over de kaassaus en roer goed door tot deze begint te binden. Strooi er indien nodig nog een halve theelepel over, maar let op, want het wordt snel te dik. Ik gebruikte ongeveer 1 theelepel in totaal per pannetje.

Als je goed blijft roeren zul je merken dat de gebonden vloeistof nu wel gaat mengen met de gesmolten kaasbal. Als het mengsel te dik wordt nu, voeg dan steeds wat extra bouillon toe. Ik gebruikte in totaal ongeveer 500 ml bouillon per recept.

Proef de kaasfondue en breng ‘m op smaak met verse peper, nootmuskaat en extra kruiden uit je recept. Laat op een laag vuurtje staan tot je klaar bent om te gaan eten. Blijf wel regelmatig roeren.

Zet de ‘kaasfondue dippers’ [4] en salades die je erbij wilt serveren klaar.  Zet dan de fonduepan op een rechaud of warmhoudplaatje op tafel.

[5]

 

Tip: wanneer de kaasfondue te koud of te dik wordt, kun je deze opnieuw opwarmen in het pannetje.

Bronnen

[1] Fat head pizza: koolhydraatarm en VET lekker! Blog waarin je het recept vindt van de fat head pizza bodem.

[2] Koolhydraatarme en vet gezonde gehaktpizza Blog met het recept voor een ‘pizza’ met gehaktbodem.

[3] Koolhydraatarm en vet gezond gourmetten Blog waarin ik allerlei recepten en ideeën verzamelde om gezond, koolhydraatarm en vetrijk te gourmetten.

[4] Kaasfondue dippers Blog met ideeën voor dippers die je kunt gebruiken voor je kaasfondue.

[5] Basisrecept koolkaasfondue en diverse koolhydraatarme varianten Basisrecept koolhydraatarme kaasfondue met een Italiaanse, een pesto, een Hollandse en een Mexicaanse smaakvariant. Dit recept kun je gebruiken als je het wilt printen.

[6] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In deze blog lees je hoe je zelf eenvoudig kippenbottenbouillon kunt maken.

[7] Kaasfondue dippers. Blog met allerlei ideeën voor dingen die je in je kaasfondue kunt dippen. Of erbij kunt serveren.

[8] Liever Konjak dan Cognac Blog die ik een hele tijd geleden schreef over konjacpoeder en waarom het mijn favoriete koolhydraatarme bindmiddel is.

[9] Pesto van eigen basilicum Blog met een recept van zelfgemaakte groene pesto. Eenmaal geprobeerd wil je nooit meer andere… (zo ging het bij mij althans)…

Kaasfondue dippers

Tijdens de sinterklaasavond hadden wij een gezellige avond met de familie. Eerst samen aan tafel met allerlei lekkers om te dippen in een Hollandse of een Italiaanse kaasfondue. Ondertussen is er dan volop tijd om bij te kletsen. Na afloop hebben we samen nog spelletjes gedaan. Een geslaagde avond.

Het recept voor de kaasfondue volgt hierna [11]. Maar eerst geef ik je allerlei ideeën voor koolhydraatarme dippers voor in de kaasfondue en een paar salades voor erbij. Ik zou zeggen: smakelijk! Wij hebben er in ieder geval heerlijk van genoten.

Real Meal Revolutie

De meeste ideeën zijn geschikt voor iedere fase van de gezonde, koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Of je nog werkt aan je darmgezondheid, nog wilt of moet afvallen of dat je je doelen bereikt hebt en in een onderhoudsfase zit. Dit product of alle ingrediënten staan dan op de groene lijst.

Voor de dingen die niet op de groene lijst staan, heb ik aangegeven op welke lijst ze wel staan. Je kunt doorklikken naar de lijsten om zelf te kijken of ze passen bij de fase van koolhydraatarm eten waarin jij je op dit moment bevindt. Beknopte uitleg hierover vind je bij de lijsten. En ben ik er ergens één vergeten, laat het me dan weten, dan pas ik het aan.

Vlees(waren) en vis:

  • rolletjes gedroogde of gekookte ham, dikker gesneden
  • ontbijtspek, uitgebakken
  • gehaktballetjes, gebakken (warm of koud) [1, 2]

  • kip, gemarineerd en gegrild [3]
  • scampi’s, gemarineerd en gegrild

Groenten:

  • champignons, eventueel gehalveerd en gebakken
  • broccoli, in roosjes en beetgaar
  • bloemkool, in roosjes en beetgaar
  • paprika, in repen
  • bleekselderij, in stukken
  • wortel, in stukken [RMR Oranje A]
  • courgette, in kwart schijven
  • chayote, in stukken
  • radijsjes, gehalveerd
  • avocado, in blokjes

Diversen:

  • zure augurkjes
  • blokjes gekookte en afgekoelde zoete aardappel [RMR Oranje A]
  • krieltjes, gekookt en afgekoeld [RMR Oranje B]
  • zelfgemaakte zaden- en pittencrackers [4]
  • zelfgemaakte broodstengels [5] [amandel- en kokosmeel: RMR lichtrood, roomkaas: RMR Oranje A]
  • zelfgemaakte kha brood [6], in blokjes  [noten: RMR Oranje A]

Fruit:

Salade(s) voor erbij:

  • gemengde groene sla, met fijngesneden groenten (komkommer, tomaat, wortel, paprika, avocado),  en een dressing van olijfolie, azijn en groene kruiden
  • kip-ananas salade [7]  [ananas: RMR Oranje A]
  • of je eigen favoriete koolhydraatarme salade natuurlijk…

 

Bronnen

[1] Kleurrijke salade met kipkofta’s Ik gebruikte het recept van de kipkofta’s om kleine, pittige kipgehaktballetjes te maken.

[2] Kruidige gehakt-groentenballetjes Ik gebruikte het recept van de gehakt-groenteballetjes uit deze blog om kleine gehaktballetjes te maken. Door de helft van m’n gehakt (300 g) mengde ik nog 4 eetlepels pesto. Ook heel lekker.

[3] Koolhydraatarme gemarineerde kip(saté) Het recept van de gemarineerde kip dat ik gebruikte.

[4] Zaden- en pittencrackers Eén van de recepten op de blog van zelfgemaakte koolhydraatarme crackers.

[5] Koolhydraatarme broodstengels Recept van de koolhydraatarme broodstengels die we bij de fondue aten. Met pesto of (Italiaanse) kruiden.

[6] Zelfgemaakte kha brood Eén van de recepten op de blog van zelfgemaakt koolhydraatarm en glutenvrij brood.

[7] Koolhydraatarme kip-ananas salade Blog met recept van de kip-ananassalade die we bij de kaasfondue aten.

[8] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[9] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[10] Kaasfondue dippers Overzicht van al deze dippers. Je kunt dit document gebruiken als je het overzicht graag wilt printen.

[11] Basisrecept kaasfondue en diverse koolhydraatarme varianten De blog waarin je het basisrecept vindt van een koolhydraatarme kaasfondue en een aantal verschillende smaakvariaties.

Koolhydraatarme kip-ananas salade

Ik ga maar gewoon door met recepten van onze kaasfondue van afgelopen sinterklaas. Deze keer van een kip-ananassalade die ik er samen met een groene salade bij serveerde.

De kip in de salade komt van kippenpoten. Die heb ik eerst in water met Keltisch zeezout en kruiden gegaard. Daarna maakte ik nog een krachtige bouillon van het vel en de botten. Deze bouillon vormde de basis van de kaasfondue. [1]

Door het gebruik van de verse ananas en de verse groene kruiden is deze salade heerlijk fris. En omdat ik zelfgemaakte mayonaise gebruikte, ook nog eens heel verantwoord. [2]

Ananas koolhydraatarm?

Echt heel koolhydraatarm is een ananas niet. Er zitten namelijk wel fruitsuikers in. Weliswaar natuurlijke suikers, maar dan nog. Ook is het geen lokaal en/of seizoensgebonden product in onze contreien.

Ik heb dan ook niet wekelijks een ananas in huis. Hoogstens een paar keer per jaar. Voor een speciale gelegenheid vind ik ‘m namelijk wel geschikt. Ook bij mijn gezonde koolhydraatarme leefstijl.

Verse ananas (let op: nooit uit blik!) staat bij de Real Meal Revolutie op de oranje lijst A. Dat verwonderde zelfs mij een beetje. Ik dacht dat ik ‘m op de oranje lijst B zou aantreffen. Maar niet dus. Dit betekent dat gematigd gebruik zelfs in de vetverbrandingsfase 3 toegestaan is. Je mag er (mits je die dag niets anders van die lijst gebruikt) een halve handvol van eten.

Ook heeft de ananas bij de Real Meal Revolutie een streepje voor, omdat er zoveel spijsverteringsenzymen inzitten. Je ziet dat aan de (e) achter het product op de gekleurde voedingslijsten.

Wil je liever geen ananas eten? Gebruik dan bijvoorbeeld komkommer. Of nog beter: een chayote, als je daaraan kunt komen. Die smaakt een beetje als een hele sappige soort van Granny Smith. En is heel gezond.

[3, 4, 5]

Kip-ananas salade

  • 4 kippenpoten
  • Keltisch zeezout en kruiden (om de kippenpoten in te garen)
  • 1/4 – 1/2 verse ananas
  • 1/2 gele of rode paprika
  • lente-ui
  • paar flinke lepels zelfgemaakte mayonaise, naar smaak [2]
  • verse kruiden (peterselie, bieslook, dille)
  • verse peper en Himalayazout

Laat de kippenpoten garen in water met Keltisch zeezout en kruiden. Breng de kippenpoten langzaam aan de kook en laat ze dan zachtjes gaar worden. Haal de kippenpoten uit de pan. Verwijder het vel, pezen en botjes e.d. Doe alles behalve het gare vlees terug in de pan om er een krachtige kippenbottenbouillon van te maken. [1]

Laat het vlees afkoelen.

Schil de ananas en snijd deze in schijven. Halveer elke schijf en snijd de harde kern eruit. Snijd de schijven in stukken.  Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Maak de lente-ui schoon en snijd deze in ringetjes.

Doe de ananas, paprika en lente-ui in een grote slakom en meng het met het afgekoelde vlees.

Hak de tuinkruiden fijn. Schep de mayonaise en de fijngehakte tuinkruiden door de kipsalade.

Breng op smaak met verse peper en zeezout.

Smakelijk!

Bronnen

[1] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In deze blog lees je hoe je zelf eenvoudig kippenbottenbouillon kunt maken.

[2] Pesto en mayonaise Blog met o.a. het recept om zelf mayonaise te maken.

[3] Soep van aubergine en chayote (of komkommer) M’n eerste recept met chayotes uit eigen tuin. Met uitleg over de chayote. O.a. over hoe ze gezond ze zijn!

[4] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[5] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

 

Koolhydraatarme broodstengels

Deze ‘brood’stengels zijn uiteraard niet gemaakt van brooddeeg. Dan zou het recept geen plaatsje gekregen hebben op deze koolhydraatarme blog. Ze zijn gemaakt van amandelmeel en kaas. Misschien is de naam ‘kaasstengels’ dan ook toepasselijker.

Maar wat maakt de naam uit, toch? Het gaat erom dat ze gemaakt zijn van (h)eerlijke ingrediënten en dat ze heel lekker zijn. Ook deze broodstengels aten we bij de kaasfondue. Net als de gemarineerde kipstukjes uit het vorige recept. [1] Maar je kunt ze ook gebruiken als snack, bij een (maaltijd)soep, salade of tijdens een feestje.

Oppassen

Met dit recept moet je wel een beetje oppassen. Ik wel in ieder geval. Ze zijn namelijk verslavend lekker.

En er zit amandel- en kokosmeel in. Beide staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. Op die lijst staan de producten die niet geschikt zijn voor fase 2 en 3 van de koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Pas als je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, kun je ze weer introduceren. Maar nog steeds met mate!

Roomkaas staat als zachte zuivel op de oranje lijst A. Wanneer je in de fase zit waarin je je volledig richt op vetverbranding (fase 3), dan gelden er flinke beperkingen voor de producten op deze lijst.

Zit je dus zelf in fase 2 of 3, bewaar dan liever dit recept tot je je doelen hebt bereikt en je in je onderhoudsfase bent gekomen. Heb je iets om naar uit te kijken 😉 .

[2, 3]

Koolhydraatarme broodstengels

Voor het deeg:

  • 90 g amandelmeel
  • 40 g kokosmeel
  • 1 tl oregano
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl Himalayazout, of naar smaak
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g jonge kaas
  • 100 g roomboter
  • 50 g roomkaas
  • 1 ei

Mogelijke toppings:

  • 1/2 el gedroogde rozemarijn, en/of een kruidenmengsel (bijv. paprikapoeder, kerrie en komijn, of Italiaanse kruiden)
  • geraspte (Parmezaanse) kaas, en/of
  • 4 el rode of groene pesto [4]

Extra:

  • losgeklopt ei om te besmeren

Meng het amandelmeel, kokosmeel, de oregano, paprikapoeder, zout en bakpoeder in een ruime magnetronbestendige kom.

Rasp de jonge kaas. Snijd de roomboter in blokjes.

Voeg de geraspte kaas, roomboter en roomkaas toe aan de kom en meng goed. Verwarm ongeveer 1 minuut op de hoogste stand van de magnetron. Meng alles goed door en verwarm nog 1 minuut.

Klop het ei los en meng het samen met de rest tot een stevig deeg.

 

 

 

Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een vierkante of rechthoekige lap van ongeveer een halve cm dik.

Snijd het deeg in repen van de gewenste vorm en besmeer ze eventueel met het geklopte ei (niet nodig als je pesto gebruikt).

Bestrooi of besmeer de deeglap met de gewenste topping(s).

Leg de deegrepen voldoende ver uit elkaar. Verdeel eventueel over meerdere bakplaten.

Verwarm de oven voor op 175C. Bak de broodstengels ongeveer 15-20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

 

Bronnen

[1] Koolhydraatarme gemarineerde kip(saté) Blog met het recept voor koolhydraatarme gemarineerde kipstukjes die in deze blog genoemd worden.

[2] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[3] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[4] Pesto van eigen basilicum Blog met recept om zelf groene pesto te maken.

[5] Koolhydraatarme broodstengels Recept van de koolhydraatarme broodstengels wat je kunt gebruiken als je ze wilt printen.

 

Koolhydraatarme gemarineerde kip(saté)

Deze gemarineerde kipdijstukjes maakte ik voor de kaasfondue waar we op sinterklaasavond van genoten. Ze zijn heerlijk kruidig en mals en je kunt ze ofwel koud of warm in de kaasfondue dippen. Maar je kunt deze gemarineerde kip ook gebruiken om sateetjes van te maken of serveren als borrelhapje.

Heel verantwoord

Behalve de coconut aminos staan alle ingrediënten op de groene lijst van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl van de Real Meal Revolutie. [1, 2]

Coconut aminos staat op géén van de lijsten. Ik heb er zelf wat onderzoek naar gedaan en denk dat deze gefermenteerde saus van kokosbloesemsap een heel gezond alternatief is voor soja. Het staat daarom op mijn persoonlijke groene lijst, naast de tamari (gefermenteerde sojasaus). Maar maak hierin je eigen afweging. [3]

Al bij al een heel verantwoorde marinade dus. En omdat je kipdijfilet gebruikt in plaats van het gebruikelijke kipfiletje, heb je een betere balans tussen eiwitten en vetten èn heb je ook nog eens een veel malser stukje vlees.

Gemarineerde kip(saté):

Marinade:

  • 2 teentjes knoflook
  • stukje verse gemberwortel
  • 2 1/2 el coconut aminos en/of tamari (ik gebruikte 1 1/2 el coconut aminos en 1 el tamari) [3]
  • 1 tl vers citroensap
  • 2 el sesamolie
  • 2 el olijfolie
  • 1/4 tl harissa (of vervang door sambal) [4]
  • 1/4 tl Keltisch zeezout
  • 1 tl elk van knoflookpoeder, uipoeder en kerrie
  • 1/2 tl elk van kurkuma en komijn
  • eventueel een flinke mespunt groen steviapoeder, of naar smaak (= gedroogde en verpulverde blaadjes van een steviaplant)

Vlees:

  • 400 g kipdijfilet (of hamlappen)

Maak de knoflook en gemberwortel schoon en hak of rasp ze fijn. Doe de knoflook en gemberwortel met de rest van de ingrediënten van de marinade in een kom. Meng goed met een vork.

Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe ze bij de marinade in de kom. Meng goed door.

Laat het vlees enkele uren op een koele plaats marineren. Schep af en toe een keer om.

Bak dan de blokjes kip in wat kokosvet tot ze mooi goudbruin en net gaar zijn.

 

 

 

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Rendang Daging; Indisch stoofvlees Eerste recept waarin ik coconut aminos gebruikte. In deze blog lees je wat meer over deze coconut aminos.

[4] Zelfgemaakte harissa Blog met recept om zelf harissa te maken.

Koolhydraatarme Chinese kippensoep met taugéomelet

Deze gebonden zoetzure Chinese kippensoep is heerlijk kruidig van smaak en helemaal meukvrij. Alleen maar (h)eerlijke ingrediënten dus. Een waardig ‘broertje’ van de koolhydraatarme en meukvrije Chinese tomatensoep op m’n blog.

Konjacpoeder en invriezen

Ik maakte zoals altijd een grote pan, maar je kunt uiteraard ook een kleinere portie maken. Of vries de rest in porties in. De soep is namelijk gebonden met Konjacpoeder [1] en dat houdt goed stand tegen invriezen.

Omelet met taugé

De soep serveerde ik met omeletstukjes gevuld met taugé. Doordat de taugé maar kort meebakt, blijft deze heerlijke knapperig. De eieren zorgen voor extra vetten en voedingsstoffen. [2]

Hoe zit het met de RMR lijsten?

Op de wortel na staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Zit je volop in de vetverbrandingsfase 3, let dan goed op de oranje lijsten. Wortel staat op de oranje lijst A. Je mag er wel van eten, maar zeer beperkt. Je vindt de uitleg over de lijsten op pagina 2 van de vertaalde lijsten. [3, 4]

Chinese kippensoep

Voor een soeppan van 7 liter.

  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 uien
  • 4 laurierblaadjes
  • ±1 1/2  – 2 kilo groenten naar keuze, bijv.:
    • 1 wortel
    • 1 stronk broccoli (275 g)
    • 3 paprika’s
    • 1 prei
    • 1 chayote
    • 1 bakje champignons (250 g)
    • 1 bolcourgette (275 g)
    • 1 bakje taugé (125 g)

Verder:

  • Kokosvet
  • sesamolie
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • 1/2 tl harissa [5] of een stukje rode peper
  • 1 tl sumac (eventueel) [6]
  • gaar kippenvlees, van 2 kippenbouten
  • 1 1/2 l kippenbottenbouillon
  • 1 tl apperciderazijn
  • 2 el coconut aminos of tamari (= gefermenteerde glutenvrije
  • sojasaus)
  • verse peper, Himalayazout en kurkuma
  • Konjacpoeder (kha bindmiddel)

Maak knoflook en gember schoon en hak ze fijn. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Houd de stukjes broccolistronk apart van de broccoliroosjes.

Smelt wat kokosvet in een grote soeppan. Giet er een scheut sesamolie bij. Roerbak hierin de knoflook, gember, ui, wortel en laurierbladen tot de ui glazig wordt. Voeg dan de stukjes van de broccolistronk en de paprika toe, samen met het zout, de harissa en eventueel sumac. Laat het een paar minuten mee roerbakken.

Voeg het wit van de prei, de stukjes chayote en de broccoliroosjes toe. Roerbak een tijdje en doe er daarna de champignons en courgette bij.

Doe er dan het gare kippenvlees, de kippenbottenbouillon, de appelciderazijn en de coconut aminos bij. Voeg eventueel extra water toe.

Breng aan de kook en maak de soep op smaak met peper, zout en kurkuma. Bind de soep met het Konjacpoeder. Strooi daarvoor steeds een theelepel poeder goed verdeeld over de soep, roer goed door en laat een tijdje koken. Blijf dit herhalen tot de soep de gewenste dikte heeft. Bij deze grote pan met veel vocht gebruikte ik ongeveer 3 eetlepels Konjacpoeder.  Dan voeg ik in het begin wel 2 tl tegelijk toe. Maar op het eind kan het snel gaan. Bovendien kun je het beter glad roeren als je niet teveel tegelijk op strooit.

Voeg het groen van de prei en de taugé toe.

Tip: Lekker met een omelet met taugé: Kluts een paar eieren met een beetje harissa [5], verse peper, Himalayazout, tamari, een scheutje sesamolie en eventueel wat (knol)selderijblad.

Bak de omelet in een koekenpan met gesmolten kokosvet en strooi er de taugé over. Laat beide kanten mooi bruin worden en snijd dan in stukjes.

[7]

Bronnen

[1] Liever Konjak dan Cognac Blog over konjakpoeder. Super-poeder om op een koolhyraatarme manier soepen of sauzen te binden.

[2] Eet vaker een ei Blog over de vele gezondheidsvoordelen van eieren. Conclusie: eet vaker een ei!

[3] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[4] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[5] Zelfgemaakte harissa Sinds ik zelf harissa gemaakt hebt, ben ik helemáál verkocht. Je geeft er heel eenvoudig extra smaak en pit mee aan een gerecht. Niet alleen lekker in de soep, maar ook in de omelet met taugé. In de blog staat het recept.

[6] Alles over sumak en waar je het voor kunt gebruiken Blog op de website van Culy waar je meer kunt lezen over sumak.

[7] Chinese kippensoep Het recept van deze meukvrije, koolhydraatarme en vetrijke kippensoep. Je kunt deze gebruiken als je het recept wilt printen.

 

Snelle koolhydraatarme lunch: palmkool met tonijn en ei

Hoezo is koolhydraatarm en vetrijk eten lastig of eentonig? Echt niet!

Ik heb nog nooit zo gevarieerd geluncht als de laatste jaren. Niet alleen gevarieerd, maar ook verrassend. Dit was er weer eens zo één. Verrassend qua smaak en verrassend snel klaar.

Tonijn en palmkool is geen alledaagse combinatie. Google maar eens. Maar het leek me wel lekker samen. En heel gezond o.a. door de palmkool, ei en tonijn.

Het werd een eenvoudige maar heerlijke maaltijd. De smaken combineren geweldig goed en het ei is heerlijk smeuïg door de combinatie van vetten uit de zuivel en uit de vis. Bovendien geeft deze lunch je lang een verzadigd gevoel door de vele vetten en de proteïne.

Voor herhaling vatbaar!

Tip: vervang de palmkool eventueel door boerenkool of spinazie. Spinazie hoef je wel maar heel kort te laten slinken voordat je de tonijn en het ei toevoegt.

Real Meal Revolutie

Dit gerecht past prima bij de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie. Waar je wel even op moet letten is dat slagroom en crème fraîche op de oranje lijst A staan. Als je je in fase 3 bevindt, ofwel de fase van optimale vetverbranding, dan mag je van die lijst elke dag max. 1 ding kiezen. Maximaal de aangegeven hoeveelheid.

De hoeveelheid zachte zuivel in dit recept is precies de maximale aangegeven hoeveelheid. Eet je die dag verder niets anders van de oranje lijst A, dan is dit dus ook in die fase een heel geschikte lunch. Boordevol gezonde vetten.

Je kunt er ook voor kiezen om de slagroom en crème fraîche weg te laten. Voeg dan tegelijk met het ei een lekkere klont roomboter of kokosolie (voor een zuivelvrije versie) toe.

Palmkool met tonijn en ei

  • circa 8-10 kleine palmkool bladeren
  • 1/2 blikje tonijn op olijfolie (MSC keurmerk)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui
  • 1-2 eieren
  • 4 el slagroom en/of crème fraîche (of vervang door een klont roomboter of kokosvet)
  • 1/2 tl kerrie
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak

Maak de palmkool schoon en scheur de bladeren van de dikke nerf af. Snijd het blad in kleine reepjes. De nerf gebruik je niet.

Maak de knoflook en de ui schoon. Hak de knoflook en snipper de ui. Roerbak de ui kort met de knoflook in wat kokosvet of dierlijk vet. Voeg de palmkool toe en roerbak tot deze beetgaar is.

Kluts ondertussen het ei met de slagroom en/of crème fraîche en de kerrie, kurkuma en paprikapoeder.

Schep de tonijn samen met de olijfolie uit het blikje op de palmkool.

 

 

Giet er dan het ei met de room overheen. Schep het om en om tot het ei gaar, maar nog een beetje vochtig is.

Haal het van het vuur af en breng op smaak met peper en Himalayazout.

Smakelijk!

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Palmkool met pesto en spiegeleieren M’n eerste blog met een recept met palmkool, waarin je meer over dit Italiaanse broertje van onze boerenkool kunt lezen.

Nieuw onderzoek toont aan: vermijd jojo-effect door koolhydraatarm eten!

Als je doelbewust bent afgevallen om gezonder of gewoon slanker te worden, dan wil je dat gewicht zo goed mogelijk vasthouden. Anders had je er net zo goed niet aan kunnen beginnen. Toch blijkt dat enorm moeilijk te zijn. Daar zijn een aantal redenen voor.

(Over)gewicht als ijkpunt

Allereerst heeft het lichaam de neiging om z’n gewicht te verdedigen. Om te zorgen dat je groot en sterk blijft. Dat is evolutionair gezien een goed ding. Je lijf heeft ook mechanismen die overgewicht tegen gaan. Samen houden ze ons in balans.

Met onze Westerse manier van bewerkt en veel te vaak eten raken je honger- en verzadigingssignalen in de war. Ineens kun je wel teveel eten. En overgewicht ontwikkelen. Na een tijdje past je lichaam zich aan. Je nieuwe gewicht wordt het nieuwe ijkpunt. En nu is het niet meer zo handig dat je lijf dat blijft verdedigen.

Verbranding omlaag

Om nu af te vallen, zijn drastischere maatregelen nodig. Het standaard advies is: meer gaan bewegen en minder gaan eten. Niet altijd leuk, maar vooruit… De extra kilootjes verdwijnen, maar naarmate je langer of vaker dit truukje toepast, gaat je lijf zich aanpassen. Het voelt dat er te weinig energie binnenkomt om alle dagelijkse activiteiten uit te voeren. En vergeet niet, het probeert je weer terug te brengen naar dat hogere ijkpunt.

De oplossing: minder doen. Dagelijks gewoon wat minder energie gebruiken. Dat kan op allerlei manieren. Minder energie naar de hersenen, waardoor je niet meer zo scherp bent en sneller vermoeid raakt. Minder energie in celvernieuwing, spiergroei; dat soort dingen. Je verbranding gaat op een lager pitje.

Dat is niet één twee drie hersteld als je stopt met je dieet. De extra calorieën worden opgeslagen en je eindigt zwaarder dan toen je begon.

Koolhydraten omlaag = verbranding weer omhoog

Gelukkig is er hoop. Een recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat er wel degelijk een oplossing is: minder koolhydraten eten.

Dat houdt je nieuwe gewicht wèl op peil. Hoe? Het wakkert het vuurtje weer aan. Je verbranding gaat er flink van omhoog. De verschillen zijn opmerkelijk.

 

Het onderzoek

Het betreffende onderzoek is uitgevoerd als een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek [1]. Met drie verschillende groepen met verschillende percentages koolhydraten in hun voeding.

Het eten werd tijdens het hele onderzoek verzorgd om zo goed en eerlijk mogelijk te kunnen vergelijken. Ook bevatte het eten voor alle groepen relatief gezien evenveel verzadigd vet, toegevoegde suiker en zout.

In een aanloopperiode van 16 weken werden mensen begeleid bij een dieet wat als doel had om 12% van hun lichaamsgewicht kwijt te raken. Tijdens deze aanloopperiode kregen ze 60% van hun dagelijkse behoefte aan calorieën, die individueel bepaald was door middel van testen. Daarbij kwam 45% van hun totale energie uit koolhydraten, 30% uit vet en 25% uit eiwitten.

Personen die inderdaad 12% (+/- 2%) van hun gewicht verloren mochten door naar het echte onderzoek wat nog eens 20 weken duurde. Het doel was om na te gaan of de percentages koolhydraten, vet en eiwitten in hun voeding invloed had op hun verbranding.

 

 

 

Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld. De hoeveelheid eiwitten was bij alle groepen 20%. De hoeveelheid koolhydraten was respectievelijk 60%, 40% en 20% en de hoeveelheden vet 20/40/60 %. De hoeveelheid eten werd persoonlijk bijgesteld om ervoor te zorgen dat er in deze periode geen gewichtsverlies meer optrad. Doel was om het gewicht stabiel te houden.

Na 20 weken was de verbranding in de groep met de meeste koolhydraten nog steeds hetzelfde als na 16 weken dieet.

 

 

Maar niet in de groepen met minder koolhydraten. Na 20 weken verbrandde de groep met 40% koolhydraten 91 kcal per dag meer dan de groep met 60% koolhydraten. In de groep met slechts 20% koolhydraten was het verschil zelfs 209 kcal/dag.

De genoemde verschillen zijn omgerekend naar de gemiddelde deelnemer met een gewicht van 82 kg bij aanvang van het onderzoek.

1/3 van de personen met de hoogste insulinewaarden bij aanvang van het onderzoek werd ook onderling apart vergeleken. Hier waren de verschillen nog veel opmerkelijker. Hier was de verbranding zelfs met 308 / 478 kcal per dag omhoog gegaan! Voor de 40% / 20% koolhydraat groepen.

Op gewicht, minder honger, betere cholesterolwaarden

Minder koolhydraten eten helpt dus echt om op gewicht te blijven nadat je afgevallen bent!

Andere opmerkelijke resultaten uit ditzelfde onderzoek:

  • Bij de groep(en) met minder koolhydraten zakte na het 16-weekse caloriebeperkend dieet het hormoon ghreline veel meer. Dit zorgt voor minder hongergevoel, meer energieverbruik en minder vetopslag.
  • Tegelijkertijd steeg het hormoon leptine minder bij een dieet met meer koolhydraten. Hierover was ik in eerste instantie verbaasd, want leptine geeft een gevoel van verzadiging. En een koolhydraatarm en vetrijke leefstijl staat bekend om z’n verzadiging. Maar de wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat mensen weer meer gevoelig worden voor dit hormoon. En er dus minder van nodig is voor hetzelfde verzadigingsgevoel. Net zoals insulinegevoeligheid weer toeneemt bij een koolhydraatarme leefstijl. En het mooiste is: minder leptine geeft een betere kans op het vasthouden van je gewicht na een dieet. Dat hebben eerdere onderzoeken laten zien.
  • Hoe minder koolhydraten, hoe beter (=hoger) de HDL cholesterolwaarden.
  • Hoe minder koolhydraten, hoe beter (=lager) de triglyceridenwaarden.

Doe er je voordeel mee!

[2]

Bronnen

[1] Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial Uitgebreide beschrijving van het onderzoek waar ik in deze blog naar verwijs.

[2] Gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek Pagina op de website Fit.nl waarin uitgelegd wordt wat een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek is.