Nadat ik vanochtend het recept van gefermenteerde rode kool met appeltjes gepubliceerd had, wilde ik het delen met de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’. Dat is een Facebook groep die ik samen met Rianne Mulder beheer. Een groep waarin gezondheid voorop staat. Net als in deze blog. Waar een recept van gefermenteerde groenten dus prima past.

Iedereen aan de probiotica!

Ik begon met onderstaand pleidooi naar de leden om ook eens zelf groenten te gaan fermenteren. Toen de tekst groeide, bedacht ik dat ik het misschien beter op m’n blog kon plaatsen. Zodat iedereen het kan lezen. Het is een berichtje recht uit m’n hart.

melkkefirkorrels

Ik zou het liefst zien dat iedereen dagelijks een portie natuurlijke probiotica zou nemen. Minstens. Zó belangrijk zijn gezonde darmen voor je gezondheid. Zover zijn we nog niet. Maar jij kunt wel helpen. Weer één persoon erbij!

Ik daag je uit!

Wie nog nooit zelf groenten gefermenteerd heeft, daag ik daarom uit om het eens te proberen. Je maakt van iets gezonds (groenten en in dit geval ook appel) iets SUPERgezonds. Er zijn weinig dingen waar je je gezondheid zo’n plezier mee kunt doen dan met natuurlijke probiotica.

Méér goede bacteriën en meer diversiteit

Natuurlijke probiotica zitten bomvol goede bacteriën. Het mooie is dat die zich bij regelmatig gebruik in jouw darmen gaan nestelen. Dat zorgt er allereerst voor dat je meer goede darmbacteriën krijgt. Daarmee geef je eigenlijk geen ruimte aan slechte darmbacteriën. En dringen die toch een keer binnen, dan vecht dat grote leger aan goede darmbacteriën terug. Waardoor je snel(ler) herstelt.

Maar probiotica zorgt ook voor meer diversiteit onder de goede darmbacteriën. Meer verschillende ‘good guys’ dus. Kijk alleen maar eens naar het lijstje van verschillende bacteriën in melkkefir dat je onderaan de volgende blog vindt: De gezondheidsvoordelen van kefir. Allemaal van de gezonde soort. Meer diversiteit zorgt óók weer voor een betere gezondheid. Net zo belangrijk als de hoeveelheid goede bacteriën.

Gezond van lichaam en geest

Gezonde darmen zijn de basis van je gezondheid. Niet alleen van je lijf, maar ook van je geest. Er worden namelijk signaalstoffen uitgewisseld tussen je darmen en je hersenen. En bij gezonde darmen zijn dat als het ware ‘happy’-stofjes. Zodat je je veel gelukkiger voelt. Snap je nu mijn enthousiasme?

Gezond van gewicht

Ook niet onbelangrijk: gezonde darmen zijn ook de basis voor een gezond gewicht. Je kent vast wel de uitspraak: “Dik zijn zit bij ons in de familie”. Ik denk dat daar vaak een flinke kern van waarheid inzit. Bij je geboorte wordt je darmflora bepaald door de darmflora van je moeder. Daarna worden ze beïnvloed door je omgeving en je eetgewoontes. Op die manier blijft het dus vaak in de familie. Het goede nieuws is dat je er iets aan kan doen. Iedereen kan met leefstijl invloed uitoefenen op z’n darmflora. Een heel belangrijke component daarbij is wat je eet.

Voeding als medicijn

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Hippocrates zei het 2400 jaar geleden al. Hij wordt gezien als de vader van de Westerse geneeskunde. Toch zijn we dat de laatste eeuw of zo een beetje vergeten. Of zelfs heel erg vergeten. Maar langzaam komt er weer verandering. De laatste jaren wordt er heel veel onderzoek gedaan naar het belang van darmbacteriën. Deze wetenschap laat steeds vaker zien dat veel (bijna alle of misschienzelfs àlle?) ziektes beginnen in je darmen. Een steeds bekendere uitspraak is dan ook:

Gezondheid begint en eindigt in je darmen

Durf jij het aan?

Zorg dus goed voor je darmen! Ga zelf lekker aan de slag met wat groenten, zout en specerijen. Het is niet moeilijk en bovendien een heerlijk mindful karweitje. Op mijn blog staan een stappenplan en inmiddels ook heel wat recepten.

Laat jij je uitdagen? Dan ben ik heel benieuwd. Lukt het meteen goed of loop je ergens tegenaan? Bevalt de smaak, of moet je er nog aan wennen?

Stuur eens een reactie. Dat zou ik erg leuk vinden!

Bronnen

[1] Wie was Hippocrates? Kort artikel over Hippocrates op de website van Ziekdoorvoeding.nl.

[2] Microbioom/darmen. Uitzending van Dokters van Morgen over het microbioom ofwel darmflora. Ik heb deze uitzending niet echt als bron van m’n blog gebruikt, maar het is wel een heel interessante uitzending als je meer wilt weten over het belang van gezonde darmen. En van meer diversiteit in je goede darmbacteriën. Voor je lichamelijke gezondheid, je geestelijke gezondheid en zelfs voor een gezond gewicht!

[3] Basisrecept gefermenteerde groenten Leer stap voor stap fermenteren. Ik neem je aan het handje. Hopelijk kan het zo niet mislukken 😉 .

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Hallo Cora. Ik drink inmiddels alweer een paar maanden elke dag melkkefir. Ik vind het heerlijk en het bevalt me goed. Binnenkort begin ik met gefermenteerde groenten. Ik geniet van de heerlijke recepten. Groetjes, Nolly.

    • Hoi Nolly, wat leuk dat je reageert. Jij bent nummer 1 op m’n lijstje! Van mensen die de uitdaging zijn aangegaan. Wat goed dat je nu dagelijks melkkefir drinkt. En ook nog eens heel lekker, toch?! Succes met het fermenteren van groenten. Hopelijk word jij ook een fan! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.