Een boerenomelet is van alle tijden. Zo oud als ik-weet-niet-wat. Maar dat maakt ‘m niet minder actueel. Want het zorgt voor een hartstikke gezonde, koolhydraatarme en vetrijke maaltijd.

Deze vegetarische variant met o.a. zoete aardappel en groene paprika (de minst zoete dus) vond ik verrassend lekker. Maar kies vooral je eigen toevoegingen. Afhankelijk van je smaak of wat je nog hebt liggen. Of van je ‘koolhydraatarme’ doelen.

Altijd goed

Het is in allerlei opzichten een ideaal gerecht. Allereerst omdat er veel eieren inzitten. En laten die nu reuze gezond zijn. Zie ook mijn pleidooi: ‘Eet vaker een ei!‘. Bovendien smaakt het met allerlei verschillende groenten. Daarom kun je er zowat al je restjes groenten in opmaken. Die ook allemaal weer hun gezonde voedingsstoffen bijdragen. En vezels.

Real Meal Revolutie

Naast groenten kun je nog naar hartelust kaas of spek toevoegen. Harde kazen en spek staan op de groene lijst en passen daarom bij elke fase van een koolhydraatarme leefstijl.

Zachte kazen staan op de oranje lijst A en kunnen afvallen in de weg staan als je er meer van eet dan door de Real Meal Revolutie wordt aanbevolen.

Zo’n boerenomelet vult heel erg goed. Daar zorgen met name de eiwitten en de vetten voor. Ook dat is ideaal, want dan kun je er weer tegen tot je volgende maaltijd. Zonder visioenen van tussendoortjes te krijgen.

Zoete aardappel: wel of niet?

Zoete aardappel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Net als bijvoorbeeld erwtjes, pompoenen en knolgroenten zoals pastinaak of knolselderij. Stuk voor stuk hele gezonde groenten, die je echt niet af hoeft te schrijven wanneer je voor een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl kiest.

Maar zit je in transformatiefase 3, dan moet je tijdelijk wel op de hoeveelheden letten. Kies je om van de oranje lijst A de zoete aardappel te gebruiken dan mag je daar een halve gesloten handvol van hebben. Dat is ongeveer 1 eetlepel. Niet zoveel dus, maar misschien toch lekker voor de smaak. Voeg er dan gewoon een andere groente aan toe.

Boerenomelet met zoete aardappel en paprika

  • — voor 1 persoon —
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • kleine groene paprika
  • 1 kleine zoete aardappel –> als je in transformatiefase 3 zit dan is dit teveel!
  • kokosvet
  • verse peper
  • Himalayazout
  • verse nootmuskaat
  • 3 eieren
  • paar plakken kaas
  • gedroogde peterselie, verse mag ook, natuurlijk 😉

Boerenomelet met zoete aardappel en paprika

  • Maak de knoflook schoon en hak ‘m fijn.
  • Maak de ui en paprika schoon en schil de zoete aardappel. Snipper de ui, snijd de paprika in stukjes en snijd de zoete aardappel in jullienereepjes.
  • Smelt kokosvet in een koekenpan. Bak hierin de ui en de zoete aardappel met de knoflook op middelhoog vuur, zodat ze een beetje een kleur krijgen.
  • Bak de paprika nog even mee. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Kluts de eieren met peper en zout en giet dit over de groenten.
  • Leg er de plakjes kaas op en strooi er de peterselie over.
  • Laat het ei aan de bovenkant stollen en draai ‘m om als de onderkant mooi bruin is. Bij mij ging dat niet helemaal goed, maar hij was evengoed ontzettend lekker.
  • Laat nu ook de onderkant mooi bruin worden en serveer deze heerlijke boerenomelet.
  • Smakelijk!
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.