Vinden jullie ze ook zo lekker? Zelfgemaakte crackers met zaden en pitten? Ik vind zo’n cracker een ware traktatie. Misschien geniet ik er wel meer van dan vroeger van een koekje. In ieder geval bewuster.

Ik vind het wel leuk om steeds weer nieuwe variaties te bedenken. Dat houdt het verrassend. Op m’n site vind je daarom al verschillende recepten. En er zullen er ook na vandaag vast nog bijkomen.

Zeewier

Toen ik een paar weken geleden deze crackers maakte, gebruikte ik voor het eerst zeewier. Ik was al langer van plan om daarmee te gaan experimenteren, omdat je daarmee o.a. extra jodium toevoegt. Maar ook buitenom de jodium is zeewier heel gezond. Ik kocht daarom wat norivellen. Je weet wel, van die groene vellen die ook gebruikt worden om zelf sushi van te maken. Die vind je daarom meestal bij de Japanse sectie in de supermarkt naast andere ingrediënten en/of hulpmiddelen om sushi te maken. Daarnaast kocht ik wat zakjes gedroogde zeewier. Ook gewoon bij de supermarkt.

Ik was heel benieuwd hoe dat zou smaken. Daarom liet ik een aantal mensen de crackers proeven, zonder erbij te vermelden dat er zeewier in zat. Ze vonden de crackers allemaal heerlijk en geen van hen had de zeewier opgemerkt.

Met gele currypasta

Een tijd geleden maakte ik crackers met harissa. Die vond ik echt superlekker! Dat beetje pit geeft net dat beetje extra aan een cracker en maakt ‘m ineens weer heel anders.

Deze keer was daarom m’n zelfgemaakte gele currypasta aan de beurt. Uiteraard kun je er ook je eigen currypasta of zelfs currykruiden voor gebruiken. De volgende keer maak ik m’n zadenmengsel wat pittiger van smaak. Ik heb gemerkt dat de smaak wat afzwakt tijdens het bakken.

Alles van de groene lijst

Deze crackers zijn echte krachtpatsers. Ze bevatten zoveel gezonde ingrediënten, zoals zaden en pitten, Himalayazout en zeewier, eieren en olijfolie.

En het mooie is: alles staat op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Dat wil zeggen dat je van deze crackers kunt genieten tot je verzadigd bent. Smeer er gerust een lekkere laag roomboter op en beleg met een plakje kaas, gekookt ei, een plakje zalm. Als je dat wilt tenminste. Want gewoon zo zijn ze ook heel erg lekker!

Curry-zadencrackers met zeewier

  • — voor 2 bakplaten —
  • Droge ingrediënten:
  • 150 g blond lijnzaad
  • 100 g donker lijnzaad
  • 150 g zonnebloempitten
  • 50 g sesamzaad
  • 50 g chiazaad
  • 50 g pompoenpitten
  • 1 1/2 tl Himalayazout
  • 2 tl gedroogd zeewier
  • 1 vel nori, in kleine stukjes geknipt
  • Natte ingrediënten:
  • 4 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 2-3 el currypasta, naar smaak (let op: goed op smaak maken, want de smaak wordt milder bij het bakken) of currykruiden naar smaak

Curry-zadencrackers met zeewier

  • Maal de helft van het blonde en donkere lijnzaad fijn.
  • Doe dit samen met de rest van de droge ingrediënten in een kom en meng goed door.
  • Meng de natte ingrediënten in een ander kommetje.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng goed door met een spatel.
  • Schep de helft op een bakvel. Smeer het dun uit of rol het tussen twee bakvellen uit tot een dun deeg. Verwijder het bovenste bakvel.
  • Herhaal voor de andere helft.
  • Maak met een bot mes alvast snijlijnen in het deeg. Dit maakt het straks makkelijker om de crackers in stukken te breken.
  • Zet de crackers eerst 20 minuten in de oven op 160 graden. Draai ze om wanneer ze daar stevig genoeg voor zijn. Laat ze dan nog circa 15 minuten staan, of totdat ze krokant en goudbruin zijn.
  • Hou ze in de gaten, zodat ze niet verbranden. Blijf aan het eind elke 5 tot 10 minuten controleren. Haal crackers die klaar zijn van het bakblik en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Tip: Ik haal ze uit de oven wanneer ik ze aan de onderkant niet meer kan induwen met m’n nagel.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.