De pot gefermenteerde knolselderij die ik de vorige keer gemaakt heb was bijna op. Tijd voor wat nieuws. Ik blijf gewoon experimenteren met fermenteren. Die knolselderij was trouwens erg lekker. M’n favoriet zelfs tot nu toe. Dat had ik van tevoren niet verwacht. Oranje wordt groen De appel die ik bij die knolselderij deed gaf er een lekker zoetje aan. Alhoewel ook die appel steeds zuurder werd. Dat is het mooie aan fermenteren. Ook als je wilt afvallen, kun je er groenten voor pakken van de oranje lijsten. Of een appel bijvoorbeeld. De koolhydraten worden door goede bacteriën die van nature in de groenten voorkomen, omgezet in melkzuur en kooldioxide. Tegen de tijd dat je de gefermenteerde groenten eet, zal het mengsel dus veel minder koolhydraten bevatten. De groenten verhuizen als het ware van de oranje naar de groene lijst. Natuurlijke probiotica Het zijn dan natuurlijke probiotica geworden. Deze supergezonde gefermenteerde groenten houden je darmen en daarmee tevens je lichaam en geest gezond. Het is niet voor niets dat je bij de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl à la Real Meal Revolutie (en Keto en zo) vanaf fase 2 dagelijks een portie natuurlijke probiotica neemt. Meer mag ook natuurlijk 😉 . Appel Iets wat goed bevalt moet je niet zomaar veranderen. Of zoals ze in het Engels zeggen: never change a winning horse. Vandaar dat ik opnieuw aan de slag ging met appel. Twee keer zelfs. Naast deze meer voor de hand liggende combinatie van rode kool en appel, ging ik ook aan de slag met spruitjes en appel. Zout en specerijen Afwegen van water en zout om een 3% zoutmengsel te maken. Zout is het belangrijkste onderdeel van je fermentatiemengsel. Het zorgt er onder andere voor dat er water vanuit de groentencellen naar buiten lekt, waar de concentratie zout hoger is. Dat komt door een proces wat osmose heet en wat je je misschien nog herinnert van je biologielessen. [1] Je versterkt en versnelt dat proces wanneer je de groenten goed masseert, waardoor de celwanden kneuzen. Zout zorgt er ook voor dat de slechte bacteriën geen kans krijgen. Dat is belangrijk in het begin, wanneer de goede bacteriën nog niet de overhand hebben. Naast zout, gebruik ik steeds meer specerijen bij het fermenteren. Ze maken echt het verschil in de uiteindelijke smaak. Ik gebruik zoveel mogelijk hele zaden. Ik rooster ze zachtjes in een droge koekenpan, totdat ze hun geur gaan vrijgeven. Sinds ik een vijzel heb, gaat daarna alles de vijzel in. De geuren die dan vrijkomen… heerlijk! Die vijzel was echt een goede aanschaf! Tip: wil je ook een vijzel kopen om kruiden en specerijen zelf te vermalen, let er dan op dat deze een ruwe binnenkant heeft. Bij mijn andere vijzel met gladde binnenkant draaien de specerijen alleen maar rondjes 😉 Print Print Gefermenteerde rode kool met appel
  • Groenten en zout (voor in totaal circa 750 g groenten):
  • circa 350 g rode kool
  • circa 200 g witte of savooie kool (of gebruik extra rode kool)
  • 1/2 ui
  • 1 stevige appel
  • 15 g Keltisch zeezout
  • Smaakmakers:
  • 1/2 tl elk van korianderzaad, peperbolletjes en venkelzaad
  • 1 kaneelstokje (of vervang door gemalen kaneel)
  • 1 steranijs
  • Print Print Gefermenteerde rode kool met appel
  • Groenten en zout: Maak de groenten schoon. Haal het klokhuis uit de appel.
  • Snijd alles met de hand, een schaaf of een keukenmachine in kleine stukjes. Doe de groenten en de appel in een grote kom.
  • Meng het Keltisch zeezout door het groenten-appelmengsel.
  • Masseer dit mengsel stevig met schone handen.
  • Smaakmakers: Rooster de zaden in een droge koekenpan totdat ze lekker gaan geuren.
  • Vijzel ze eventueel fijn en meng ze dan onder het groenten-appelmengsel.
  • Pot vullen en afvullen met pekelwater: Doe het kaneelstokje, de steranijs en het groenten-appelmengsel in een schone glazen (weck)pot en duw het stevig aan.
  • Vul eventueel aan met water met 3% Keltisch zeezout erin opgelost.
  • Verzwaar de groenten zodat ze onder het pekelwater blijven staan.
  • Laat de pot tenminste 3-5 dagen bij kamertemperatuur staan om te fermenteren.
  • Controleer regelmatig. Zet de pot koel weg wanneer het zuur genoeg is naar je smaak.
  • Bronnen [1] Diffusie en osmose Uitleg over diffusie en osmose op Biologiepagina.nl door middel van plaatjes en korte teksten. Leuk om je biologiekennis van de middelbare school nog eens op te halen. [2] Basisrecept gefermenteerde groenten Blog met een basisrecept waar je stap door stap door het fermentatieproces geleid wordt. [3] Natuurlijke probiotica – maak er een dagelijkse gewoonte van! Mijn uitdaging aan jou om een gewoonte te maken van het maken en nemen van probiotica.

    Geef hier je reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.