Als je zelf eenmaal aan het experimenteren gaat met het fermenteren van groenten kun je alle kanten op. Er zijn namelijk heel veel groenten die je ervoor kunt gebruiken. Vooral harde groenten zijn geschikt. Maar ook stevige snackkomkommers heb ik met succes gebruikt.

Door groenten met elkaar te combineren kun je weer allerlei variaties en smaaknuances aanbrengen. Je kunt daar ook allerlei smaakmakers voor gebruiken zoals verse knoflook, gember, kurkuma en verse of gedroogde kruiden. Op die manier heb ik al heel wat verschillende creaties gemaakt.

Spruitjes had ik nog niet geprobeerd, maar omdat het eigenlijk kleine kooltjes zijn had ik er alle vertrouwen in dat dat ging lukken. En dat was ook zo.

Bij deze het recept voor iedereen die ook wel eens wil proberen hoe rauwe, zure spruitjes nu eigenlijk smaken. Een beetje zoals zuurkool, dus ;-). Overigens zorgen de ui, paprika en de appel voor een zoetig tegenwicht. Maar ook die worden zuurder, naarmate je het mengsel langer laat fermenteren. Door je pot in de koelkast te zetten, kun je dat proces vrijwel afremmen.

Gefermenteerde spruitjes met prei en paprika

  • Groenten en zout (voor 1 kg in totaal aan groenten en appel):
  • circa 400 spruitjes
  • 1/2 ui
  • 1 kleine prei, witte en lichtgroene deel
  • 1/2 paprika
  • 1 grote winterwortel
  • 1 chayote (of gebruik wat meer van de andere groenten)
  • 1 stevige appel
  • 20 g Keltisch zout + extra voor bijvullen
  • Smaakmakers:
  • 2 tenen verse knoflook
  • stukje verse kurkuma
  • kruiden naar smaak, bijv. 1/2 tl elk van mosterdzaad, korianderzaad, venkelzaad, peperkorrels, komijnzaad, nigellazaadjes

Gefermenteerde spruitjes met prei en paprika

  • Groenten en zout: Maak de groenten schoon. Snijd het klokhuis uit de appel.
  • Snijd alles met de hand, een schaaf of een keukenmachine in kleine stukjes. Doe de groenten en de appel in een grote kom.
  • Meng het Keltisch zeezout door het groenten-appelmengsel.
  • Masseer dit stevig met schone handen.
  • Smaakmakers: Maak de knoflook en kurkuma schoon en hak deze fijn. Let op, want van kurkuma worden je handen heel erg geel. Draag daarom liefst handschoenen.
  • Rooster de zaden in een droge koekenpan totdat ze lekker gaan geuren.
  • Vijzel ze eventueel fijn en doe de zaden dan samen met de knoflook en de kurkuma door het groentenmengsel.
  • Pot vullen en afvullen met pekelwater: Doe de groenten in een schone glazen (weck)pot en duw ze stevig aan.
  • Vul eventueel aan met water met 3% Keltisch zeezout erin opgelost.
  • Verzwaar de groenten zodat ze onder het pekelwater blijven staan.
  • Laat de pot zeker 3-5 dagen bij kamertemperatuur staan om te fermenteren.
  • Controleer regelmatig. Zet de pot koel weg wanneer het zuur genoeg is naar je smaak.

Bronnen

[1] Basisrecept gefermenteerde groenten. In deze blog staat stap voor stap uitgelegd hoe je eenvoudig zelf groenten kunt fermenteren.

[2] Natuurlijke probiotica, maak er een dagelijkse gewoonte van! Blog met een pleidooi om van natuurlijke probiotica een gewoonte te maken.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.