Kip gaar laten worden

Ik gebruik in m’n recepten voor soepen en sauzen vaak bottenbouillon. Het is een krachtige smaakmaker en reuze gezond. Over de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon kun je lezen in: ‘Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje‘.

Een bouillonblokje is een heel ander verhaal. Meer daarover kun je lezen in de blog ‘Bouillonblokje in de ban‘.

Rund, varken of kip

Je kunt van allerlei botten bouillon maken. Bijvoorbeeld van runderbotten of varkensbotten. Maar ook van kippenbotjes dus. Hoe je kippenbottenbouillon kunt maken had ik al wel eens in een blog vermeld. Om het handig terug te kunnen vinden, heb ik er nu een apart recept van gemaakt.

Doorlooptijd

Hou er rekening mee dat je de meest gezonde bottenbouillon krijgt en ook de meeste smaak, wanneer de bouillon lang de tijd krijgt om te trekken. Maak de bouillon daarom zeker een halve dag van de voren. Liefst langer.

Kookpitje, slow cooker, slaapzak of hooikist

Je kunt daarvoor de bouillon continu zachtjes verwarmen, op een kleine kookpit of in een slowcooker op lage temperatuur. Maar dat hoeft niet.

Je kunt ‘m ook goed geïsoleerd wegzetten en tussendoor (na een halve dag of langer) weer terug aan de kook brengen. Dat is de methode die ik zelf gebruik. Ik heb daarvoor een oude slaapzak en ook een schapenwollen deken. of zet ’m in een goed isolerende oude slaapzak of deken. Maar het kan ook in een ouderwetse hooikist.

Opnieuw opzetten

Je kunt wanneer je een deel van de bottenbouillon gebruikt hebt, de botten en het vel met wat extra water, kruiden, zeezout en wat appelciderazijn opnieuw opzetten en laten trekken. Er zullen dan nog meer voedingsstoffen uit de botten onttrokken worden.

Wie wat bewaart…

Als je de bottenbouillon niet helemaal gebruikt, kun je de rest af laten koelen en nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook in porties invriezen.

Heb je niet zoveel plaats in je vriezer dan is inmaken ook een optie. Breng daarvoor de bouillon aan de kook en giet deze dan meteen over in de gesteriliseerde flessen. Draai de metalen dop goed aan en zet de flessen op hun kop op een theedoek. Laat ze afkoelen, zet ze weer rechtop en bewaar ze koel.

Update: één van de flessen bouillon die ik op deze manier had ingemaakt is slecht geworden. En dan bedoel ik ook écht slecht. Wat een stank kwam eraf. Het kan zijn dat de dop niet helemaal meer afsloot, want die zijn al vele malen gebruikt. Maar beter neem je het zekere voor het onzekere en weck je ze in. Sluit daarvoor de afgesloten flessen of potten met bijbehorende deksels, ringen en/of klemmen en weck deze 30 minuten bij 90 graden in een weckpan met water. [1, 2, 3]. Ook dan moeten de deksels overigens goed afsluiten, anders wordt de inhoud nog steeds slecht.

Alleen botten kan ook

In het recept hieronder staan kippenpoten vermeld. Voor bottenbouillon kun je ook de overgebleven botjes gebruiken van je maaltijd met bijvoorbeeld drumsticks. Of wanneer je een hele kip hebt gegeten.


Kippenbottenbouillon met kip

  • 2 kippenpoten met vel (circa 500 g)
  • 2 l water
  • 3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
  • kruiden, naar keuze (bijv. verse peper, nootmuskaat, kerrie, kurkuma)
  • smaakmakers, naar keuze (bijv. ui, wortel, stuk prei, knoflook, gember)
  • appelciderazijn (voor de bottenbouillon)

Kippenbottenbouillon met kip:

  • Doe de kippenpoten in een pan en giet er het water bij.
  • Voeg Keltisch zeezout, kruiden naar smaak en eventueel smaakmakers toe.
  • Breng langzaam aan de kook en laat sudderen tot de kip gaar is. Dit duurt een half uurtje tot drie kwartier. Je kunt dit testen door met 2 vorken het vlees los proberen te trekken. Het vlees moet makkelijk loslaten van de botten.
  • Pluk dan het vlees van de botten en bewaar het.
  • Doe botten en vel met wat appelciderazijn terug in de bouillon.
  • Laat de bouillon weer zachtjes sudderen. Je kunt de bouillon ook laten trekken in een oude slaapzak, hooikist of in een slow cooker.
  • Hoe langer je de botten laat trekken, hoe krachtiger de bouillon.

Bronnen

[1] Wecken Wikipedia-pagina over inwecken.

[2] Wecken zo moet het In deze blog legt Maike van ‘Kook gewoon – hap voor stap gezond(er) eten’ uit hoe je in een gewone pan op het vuur kunt inwecken.

[3] Bottenbouillon Recept en methode voor inwecken op de website van LandLeven. Hierin wordt de bottenbouillon wel erg kort getrokken, maar dat kun je eenvoudig zelf aanpassen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.