Paprikasoep vind ik zó lekker, die moet ik af en toe gewoon een keer maken. Dit is m’n nieuwste creatie en is gemaakt met za’atar kruiden. Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Daar heeft schijnbaar iedereen er z’n eigen familierecept van. Een beetje zoals oma’s appeltaart hier.

Het is erg leuk om zelf te maken. Er zitten onder andere geroosterde sesamzaadjes, wilde oregano en sumak in. Sumak ken je misschien niet. Het zijn gedroogde en vermalen besjes van de sumakplant. De smaak ervan is friszurig en wordt vergeleken met die van citroen. Toch smaakt het wel anders. Overigens kun je za’atar ook kant en klaar kopen, als dat meer jouw ding is.

Ik heb sinds kort ook m’n eigen za’atar mengsel en gebruikte die al eens in pompoensoep. Ook die was heerlijk. Voorlopig ben ik dus nog niet klaar met experimenteren met za’atar. [1]

Kerstsoepje

Deze paprikasoep is wat mij betreft een goede kandidaat voor op de kerstdis.  De mooie rode kleur en de kruidige smaak passen perfect bij de winterse kerstsfeer. En de zachte smaak van de paprika combineert geweldig met de za’atar kruiden.

Een kerst-waardig soepje dus, maar evengoed geschikt voor een andere dag. Feestdag of niet. Vast ook heel lekker na een winterse wandeling.

Super gezond

Deze soep is niet alleen heel lekker, maar bulkt ook nog eens van de voedingswaarde. Gemaakt van pure ingrediënten. Verse groenten, veel kruiden en gezondheidsboosters knoflook en gember. En de basis is een super gezonde kippenbottenbouillon. Ideaal voor je weerstand.

Alle basisingrediënten van deze soep staan op de groen gekleurde voedingslijst van de Real Meal Revolutie. Geschikt voor alle fases van deze gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Je kunt er zoveel van eten als je wilt, mits je luistert naar je honger- en verzadigingssignalen. Ook konjacpoeder kan iedereen naar hartelust gebruiken.

Je kunt eventueel nog slagroom of romige kokosmelk door de soep roeren. Deze staan op de oranje lijst A. Als je je ideale gewicht nog niet bereikt hebt, gelden er beperkingen voor die lijst. Op de lijst vind je daar uitleg over. Kijk zelf of slagroom of kokosmelk past in jouw menu van die dag. Dat is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid en of je die dag iets anders kiest van deze lijst.

[2, 3, 4, 5, 6, 7]

Paprikasoep met za’atar

Basis:

  • 2 uien
  • 2 rode uien
  • kokosvet
  • 1 el fijngehakte salieblaadjes (of 1/2 el gedroogde)
  • 5 tenen knoflook
  • ±1 cm gember
  • 6 paprika’s
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 el geraspte citroenschil
  • 2 1/2 el za’atar [1]
  • 1 liter kippenbottenbouillon [4]
  • 2 el fijngehakte basilicum (of  1 el gedroogde)
  • 2 el fijngehakte peterselie (of 1 el gedroogde)
  • verse peper, Keltisch zeezout, chilivlokken

Eventueel:

  • konjacpoeder (kha bindmiddel) [5]
  • romige kokosmelk of slagroom (dan niet zuivelvrij)

Snipper de uien en hak de salie klein. Fruit ze samen in wat kokosvet tot de uien glazig zijn. Maak ondertussen de knoflook en gember schoon en hak ze fijn. Voeg ze toe aan de uien en laat op zacht vuur even mee fruiten.

Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Voeg de paprikastukjes samen met de laurierblaadjes, citroenschil en za’atar toe aan de pan. Laat ze al omscheppend beetgaar worden.

Voeg de kippenbottenbouillon toe en breng aan de kook. Laat de paprika al zachtjes sudderend helemaal gaar worden.

Niet vergeten: haal de laurierblaadjes uit de soeppan. Schep ook een deel van de groenten uit de pan. Pureer dan de rest van de paprikasoep glad.

Doe de achtergehouden gare groenten terug in de pan. Voeg de basilicum en peterselie toe en breng de soep op smaak met verse peper, zout en chilivlokken.

Je kunt de soep indien gewenst wat binden met konjacpoeder. Ik vind dat zelf erg lekker.

Je kunt nu ook eventueel slagroom of kokosmelk door de soep in de pan roeren en deze nog even mee doorwarmen. Laat de soep niet meer koken als je er slagroom aan hebt toegevoegd.

Of je serveert de soep aan tafel met slagroom naar keuze.

Bronnen

[1] Sumak en za’atar Blog over sumak en za’atar waarin je ook kunt lezen hoe ik zelf de za’atar maakte.

[2] 11 Bewezen gezondheidsvoordelen van gember Blog post met 11 gezondheidsvoordelen van gember op de website Gezondere levensstijl. Met verwijzing naar de bronnen.

[3] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Eén van m’n eerdere blogs over de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon.

[4] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In dit recept lees je hoe je kippenbottenbouillon kunt maken.

[5] Liever Konjak dan Cognac Blog die ik schreef over het, in mijn ogen meest ideale koolhydraatarme bindmiddel konjacpoeder.

[6] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[7] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[8] Paprikasoep met za’atar Recept van deze heerlijke paprikasoep dat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.