Deze vegetarische ‘koek’ van kikkererwten, prei en halloumi is eigenlijk voortgekomen uit een misbaksel. Gelukig wel een lekker misbaksel. En wat lijdt het? Daar is de tarte tatin tenslotte ook groot mee geworden 😉 .

Ik wilde een vegetarische burger maken met als basis de bovengenoemde ingrediënten. Om met avocado en roer gebakken groenten in een sla-wrap te eten. Maar als je dingen uitprobeert, kan het ook mis gaan.

Het maken van de burgers ging eigenlijk nog best goed. Maar deze mooie burgers werden helaas slap in de pan. Waardoor ze eigenlijk uitliepen als een soort van dikke pannenkoek. Ik heb toen van alle burgers samen een dikke koek gebakken. Als een soort van ‘rösti’. En die was hartstikke lekker. Niets aan de hand dus.

Helaas niet voor fase 3

Deze koek is vanwege de kikkererwten helaas niet geschikt voor fase 3 van de Real Meal Revolutie. De fase waarin je je vooral focust op vetverbranding. Het betere afvallen, dus. Peulvruchten staan namelijk op de oranje lijst B en die is dan tijdelijk taboe. Voor alle andere fases is dit een heel gezond en geschikt recept. Dus ook in fase 2 waarin je je richt op het herstel van je (darm)gezondheid.

Kikkererwten-prei-halloumi koek

  • Voor in de keukenmachine:
  • 2 tenen knoflook
  • 200 g prei
  • 265 g kikkererwten, gewogen na weken en koken
  • 2 tl harissakruiden (of vervang door 1 tl verse harissa, of naar smaak )
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl venkelzaadverse peper
  • 1/2 tl Himalayazout, of naar smaak
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el olijfolie
  • 1 el psylliumvezels
  • Verder:
  • 100 g jonge kaas, zelf geraspt
  • 225 g halloumi, in kleine blokjes (circa 1/2 x 1/2 cm)
  • kokosvet
  • 1 – 2 avocado’s
  • Eventueel groenten voor erbij:
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 2 paprika’s
  • 250 g (kastanje)champignons


Kikkererwten-prei-halloumi koek

  • Maak de knoflook en de prei schoon. Snijd in grove stukken.
  • Doe alle ingrediënten behalve de jonge kaas en de halloumi in de keukenmachine. Pulseer tot alles goed gemalen en gemengd is.
  • Breng op smaak met extra kruiden en/of zout.
  • Meng er met de hand de geraspte kaas en de blokjes halloumikaas door.
  • Laat 10-15 minuten staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
  • Smelt een flinke klont kokosvet in een grote koekenpan (circa 24 cm doorsnede aan de onderzijde) met een goede anti-aanbaklaag.
  • Doe het mengsel in de pan wanneer het kokosvet heet is.
  • Laat de onderkant mooi bruin worden. Zet het niet te hard, zodat de binnenkant ook gaar kan worden.
  • Keer eventueel de koek met behulp van een deksel of een groot bord. Of deel het met een spatel in vieren en draai elk kwart afzonderlijk om. Duw de stukken terug aan elkaar.
  • Laat nu ook deze onderkant mooi bruin worden en de koek gaar.
  • Eventueel groenten voor erbij: Bak ondertussen een roerbak van de geschoongemaakte en gesneden ui, knoflook, paprika en champignons.
  • Serveer samen met partjes avocado.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.