Deze kwarktaart is ontzettend lekker en puur van smaak. Wat wil je ook? Er wordt geen suiker of kunstmatige zoetstoffen in gebruikt. De zoete smaak komt van de aardbeien zelf, in combinatie met wat groene stevia. Daarvoor gebruikte ik de gedroogde steviablaadjes van onze eigen steviaplanten. Maar goed nieuws als je die niet hebt, want groene stevia is nu ook gewoon te koop.

Groene stevia is de onbewerkte vorm van het witte of vloeibare spul wat mensen tegenwoordig kennen als stevia. Het verschil is dat het witte en vloeibare spul bewerkt is en waarschijnlijk niet meer de (gezondheids)voordelen heeft die aan de steviaplant worden toegekend. Dat is bij de groene stevia wel het geval. Ook proef ik bij groene stevia absoluut geen bittere nasmaak. Die proef ik wel bij witte (pure) steviapoeder. Dat gebruik ik ook niet meer.

Ik duw de gedroogde blaadjes door een theezeefje. Het poeder gebruik ik dan om te bakken. De mini-‘takjes’ (van de bladnerfjes) die achterblijven in het theezeefje gebruik ik een een apart potje. Die kunnen nog dienst doen in bijvoorbeeld Chinese tomatensoep om er een extra zoetje aan te geven.

Echte smaaksensatie komt niet uit een pakje

Ken je kwarktaart alleen uit zo’n pak? Zoals van onze bekende ‘dokter’ O.? Dan weet je niet wat je proeft als je deze kwarktaart maakt. In plaats van een chemisch mierzoete aardbeiensmaak en zo’n stevige structuur krijg je bij deze aardbeienkwark bij elke hap een smaaksensatie kado. Heerlijk zacht, romig en luchtig van smaak met die heerlijke stukjes aardbei ertussen.

[1, 2, 3]

Wanneer geschikt?

Zoetstoffen

Steviapoeder staat bij de Real Meal Revolutie op de grijze lijst. Het is één van de ‘gedoogde’ zoetstoffen die waarschijnlijk niet bijdragen aan je gezondheid, maar die voor sommige mensen moeilijk op te geven zijn. Daarom laten ze er je eigen gezonde keuzes in maken. Voor mij betekent dat: niet gebruiken. Maar ze hebben het hier over het bewerkte steviapoeder, niet de natuurlijke groene variant.

Groene stevia kan wat mij betreft gewoon op de groene lijst. Maar toch zou ik je aanraden om het niet dagelijks te gebruiken en zelfs niet wekelijks. Gebruik het gewoon voor een speciale gelegenheid. Om eens iets te bakken of een speciaal nagerecht te maken. Zodat je de hang naar zoet gewoon afleert. Dat maakt het maken van gezonde keuzes zoveel makkelijker. Het (regelmatig) gebruik van tussendoortjes past sowieso niet bij de Real Meal Revolutie en/of een gezonde leefstijl.

Oranje lijst A

Verder bevat deze kwarktaart in totaal 460 ml zachte zuivel (= 260 ml volle kwark [4] en 200 ml slagroom). Bovendien zit er 200 g aardbeien in. Beide producten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Tijdens fase 3 van de Real Meal Revolutie wanneer je je richt op optimale vetverbranding, mag je dagelijks 1 product van de oranje lijst in de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor zachte zuivel is dat max. 60 ml. Dat zou nog gaan als je deze kwarktaart met 8 personen deelt.

Maar dan heb je de aardbeien nog, waarvan de maximale hoeveelheid een halve gesloten handvol is. Daar passen bij mij niet veel aardbeien in. Zelfs niet in een hele gesloten hand 😉 . Bovendien past èn zachte zuivel èn aardbeien niet bij de regel van ‘maximaal 1 product’ van de oranje lijst A tijdens fase 3. Tenzij je de hoeveelheiden van beide nog eens zou halveren natuurlijk.

Voor als je op gewicht bent

Alles bij elkaar past dit gewoon niet bij fase 3. Echt een recept voor een speciale gelegenheid wanneer je je gewichtsdoel hebt bereikt, dus! Of wanneer je nog in fase 1 of 2 zit.

Luchtige kwarktaart met aardbeien

  • — voor circa 8 porties —
  • — op de foto’s zie je een dubbele hoeveelheid —
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 (biologische) citroen
  • 2 eieren
  • 1 tl fijngemalen groene stevia
  • 1/2 tl (zelfgemaakte) vanilleextract
  • 250 g volle kwark
  • 2 dl slagroom
  • 200 g aardbeien
  • snufje Himalayazout en/of 1/2 tl wijnsteenbakpoeder

Luchtige kwarktaart met aardbeien

  • Week de blaadjes gelatine ongeveer 5-10 minuten in een bakje met koud water.
  • Rasp de schil van de citroen. Of gebruik een zesteur en hak de schilletjes dan fijn. Van het citroenrasp gebruik je de helft in dit recept. De rest kun je heel goed in de vriezer bewaren.
  • Pers de citroen uit. In het recept gebruik je ongeveer 1 el. Ook citroensap kun je in de vriezer bewaren. Of gebruik het voor een ander recept.
  • Zorg dat de kom voor de eiwitten helemaal vetvrij is. Eventueel kun je ‘m als extra maatregel, met de binnenkant van de uitgeperste citroen insmeren omdat citroen ook ontvet.
  • Splits de eieren. Doe de eiwitten in de vetvrije kom en de eigelen in een andere.
  • Klop de eidooiers met de groene stevia en de citroenrasp van een halve citroen tot het mengsel licht van kleur en romig is geworden.
  • Klop er dan de vanilleextract en kwark door.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes.
  • Knijp de blaadjes gelatine één voor één uit en doe ze in een klein steelpannetje. Voeg circa 1-2 el citroensap toe. Dit zorgt er ook voor dat de aardbeien straks mooier hun kleur houden. Warm de gelatine met citroensap zachtjes op. Haal het pannetje van het vuur. De gelatine met citroensap moet goed vloeibaar, maar niet te heet zijn.
  • Giet het warme gelatinemengsel in een straaltje bij het kwark-eidooiermengsel terwijl je ondertussen klopt. Stop als het goed gemengd is.
  • Spatel de slagroom en de aardbeienstukjes hierdoor.
  • Klop nu met schone gardes de eitwitten met een snufje Himalayzout en eventueel wat wijnstijnbakpoeder stijf.
  • Doe de kwarktaart over in de bakjes, glazen of schaaltjes waarin je deze wilt gaan serveren en laat deze in de koelkast opstijven. Of bewaar het in een plastic bak en serveer door er met lepels mooie quenelles van te maken. [5]

Bronnen

[1] Stevia Pagina op de mooie blog ‘Diana’s mooie moestuin’ over Stevia. Hierin lees je over hoe je deze plant zelf kunt kweken, maar ook hoe je bijvoorbeeld de blaadjes kunt drogen om later te gebruiken in gebak en desserts.

[2] Groene stevia en andere koolhydraatarme zoetstoffen Blog die ik eerder schreef over groene stevia en andere koolhydraatarme zoetstoffen. Hierin lees je o.a. over de gezondheidsvoordelen van groene stevia.

[3] Groene stevia, hoe zit het nu? Blog over groene stevia, geschreven door Monique van der Vloed. Ze schrijft o.a. dat het knettergezond is, maar dat je het wel moet leren gebruiken omdat de zoetkracht zo hoog is.

[4] Omrekenen van cups en spoons naar grammen Volgens de tabel weegt kwark per cup (240 ml) 230 gram. In dit recept zit 250 gram kwark. Omgerekend is dat dus ongeveer 260 ml.

[5] Kooktechniek: quenelles Instructie op de website van Boodschappen over hoe je mooie quenelles kunt maken.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.