Mexicaanse soep is echt één van m’n favoriete soepen. De lekkere groenten, de volle wat pittige smaak… heerlijk! En dan lekker allerlei ‘toppings’ erbij. Dan wordt het een echt feestje.

Voorgerecht of maaltijdsoep – altijd goed

Je kunt ‘m als maaltijdsoep eten, want er zit alles in wat je nodig hebt. Zeker als je extra vetten toevoegt via je toppings, zoals guacemole, geraspte oude kaas en crème fraîche. Maar dat hoeft niet, want er zitten ook de gezonde vetten uit het gehakt en de bottenbouillon in.

Eet je ‘m als vooraf, pas dan je hoeveelheid aan. Anders zit je al vol voordat je aan je tweede gang begint 😉 .

Ik heb deze soep gemaakt voordat ik zelf harissa had gemaakt. Daarom gebruikte ik een pepertje voor de pit in de soep. Volgende keer gebruik ik zeker m’n harissa. [1]

Afvallen en de Real Meal Revolutie

Dit recept is geschikt wanneer je je in fase 1, 2, of 4 bevindt van de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie. Gebruik je bottenbouillon dan is de soep extra gezond en nog beter geschikt voor fase 2 waarin je werkt aan herstel van je (darm)gezondheid. En voor de fasen daarna natuurlijk ook! [2]

Zit je op dit moment in fase 3, ofwel de fase die zich richt op het bereiken van je gezonde gewicht, dan zijn er een paar ingrediënten waar je wat beter naar moet kijken.

Wortelen en crème fraîche staan op de oranje lijst A. Daarvan mag je in fase 3 dagelijks 1 product kiezen en gebruiken in de maximale hoeveelheid die aangegeven staat. Zelf ga ik met zulke dingen pragmatisch om en zou dus ook gerust kiezen voor 2 producten van die lijst en daarvan allebei maximaal de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken. Als ik nog in fase 3 zou zitten, bedoel ik.

De kidneybonen staan op de oranje lijst B. Laat ze daarom weg tijdens deze fase waarin je wilt afvallen. Gevalletje ‘zeker gezond, maar nu even niet!’. Teveel koolhydraten voor die fase.

Kom je daarna in fase 4, de onderhoudsfase, dan kun je die producten van de oranje lijsten weer (meer) gaan introduceren. Er zitten dan geen stricte beperkingen meer op. Niet anders dan ‘eet (alleen) wanneer je honger hebt en stop wanneer je verzadigd bent’. Je kunt dan zelf gaan uitzoeken wàt je in wèlke hoeveelheid weer kunt introduceren zonder dat het je gezondheid en gewicht weer in gevaar brengt.

[3, 4]

Blik, pot of zelf weken?

Gebruik bij voorkeur zelfgeweekte en gekookte kidneybonen. Dat is de gezondste keuze. Dat geldt overigens voor alle peulvruchten.

Je weet dan dat er geen ongewenste toevoegingen zijn (zoals suiker of keukenzout) en je kunt zelf een heerlijke smaak creëren met gezond zeezout en kruiden.

Bovendien kun je ze zelf weken, eventueel laten kiemen en koken op een manier die zoveel mogelijk antinutriënten onschadelijk maakt. Dit zijn stoffen die de plant aanmaakt om z’n eigen voortbestaan te bewaken.

Ze beschermen daarom de boon in de peul tegen micro- organismen en insecten. Weken, kiemen en koken breken deze antinutriënten steeds verder af. De goede bacteriën in de darm helpen dan om wat nog overgebleven is verder af te breken, omdat onze spijsverteringsenzymen dat zelf niet kunnen. Zorg dus voor een goede darmflora met pré- en probiotica.

Laat ze minimaal een nacht weken in water. Langer is nog beter. Zet ze tussendoor liefst nog een keer in schoon water. Hiermee breek je zoveel mogelijk de anti-nutriënten af die vooral in de buitenste laag van de peulvruchten zitten.

Giet ze af en kook ze met schoon water, Keltisch zeezout en verse en/of gedroogde kruiden (zie bijvoorbeeld kruiden hierboven) beetgaar.

Ik kook altijd wat meer en bewaar dan weer een paar porties met vocht in de vriezer.

Laat je niet bang maken door de hoeveelheid koolhydraten in gedroogde peulvruchten ten opzichte van de koolhydraten van dezelfde soort uit een blikje. De reden dat de peulvruchten in een blikje minder koolhydraten bevatten, is omdat een gedroogde boon veel minder vocht bevat. Door het weken zwellen ze enorm op en worden ze ook veel zwaarder. Dat verklaart dat er dan minder koolhydraten per 100 gram in zit. Door het weekwater weg te gooien, raak je ook nog een deel van het zetmeel (= de koolhydraten) kwijt.

[5]

Mexicaanse tomatensoep [7]

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • (stukje) rode peper of 1-2 tl harissa, naar smaak
  • kokosvet
  • 500 g gehakt, Keltische zeezout, nootmuskaat
  • 1-2 wortels
  • 250 g sperziebonen
  • 2 paprika’s
  • eventueel kidneybonen
  • eventueel 1 chayote, of vervang door courgette [5]
  • 500 g tomaten (met veel smaak) of 1 pak gezeefde tomaten
  • 1 l zelfgemaakte(botten)bouillon, niet van blokje
  • 1/4 tl elk van chilipoeder en nootmuskaat
  • 1/2 tl elk van komijn, koriander, uipoeder en knoflookpoeder
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • Keltische zeezout en verse peper, naar smaak

Om te serveren:

  • creme fraiche
  • geraspte oude kaas (dan niet zuivelvrij)
  • avocado of guacemole [6]

Bereiden: Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in niet te kleine stukjes. Sperziebonen kun je halveren of in drien snijden.

Fruit de ui met de knoflook en het pepertje of de harissa in wat kokosvet. Voeg het gehakt toe, samen met wat Keltisch zeezout en nootmuskaat en laat het op hoog vuur lekker bruin worden. Roer er af en toe met een houten lepel door, zodat je grove stukken (rul-gebakken) gehakt krijgt.

Voeg voordat het gehakt helemaal gaar is, de wortels en sperziebonen toe. Laat ze in het gehaktmengsel alvast een beetje gaar worden. Voeg dan de paprika toe en roerbak deze nog even mee.

Voeg dan de kidneybonen en chayote toe als je die gebruikt. Of de courgette. Doe er dan de (gezeefde) tomaten, (botten)bouillon en de kruiden bij. Breng het aan de kook en laat de soep sudderen tot alle groenten beetgaar zijn. De witte bonen die je op de foto ziet, komen uit sperziebonen die wat te lang zijn blijven hangen in de moestuin en daarom te groot zijn geworden. Dan wordt de groene ‘peul’ taai, maar is de boon die erin zit nog steeds te gebruiken.

Breng op smaak met zeezout en peper en serveer eventueel met creme fraiche, geraspte kaas, avocado en/of guacemole.

Bronnen

[1] Zelfgemaakte harissa Blog met een recept om zelf harissa te maken.

[2] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Blog over de vele gezondheidsvoordelen van bottenbouillon. Onder het kopje ‘Voor gezondheid en uiterlijke schoon’ kun je doorklikken naar een recept om het zelf te maken.

[3] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[4] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[5] Peulvruchten opgehelderd Zeer goed leesbaar en uitgebreid artikel op de website van natuurdiëtist Maaike Soeterman over de voor- en nadelen van peulvruchten voor onze gezondheid. Met verwijzing naar de bronnen. Haar conclusie: eet vooral peulvruchten, bereid ze op de goede manier en zorg vooral voor een goede darmgezondheid. Goede bacteriën helpen de antinutrienten in peulvruchten onschadelijk te maken. Dat kunnen onze enzymen zelf niet.

Deze pagina is niet geschreven vanuit het standpunt van koolhydraatarme voeding en gaat daar dus niet op in.

[5] Soep van aubergine en chayote (of komkommer) Blog met uitleg over wat een chayote is. En het recept van een auberginesoep met chayote. De chayote is stevig maar ‘mals’ en heeft een vrij neutrale, iets zoetige smaak. Je kunt een chayote ook vervangen door koolrabi, een komkommer (eventueel de zaadlijsten verwijderen) of courgette.

[6] Guacemole Recept van hoe je zelf eenvoudig guacemole kunt maken.

[7] Mexicaanse maaltijdsoep Het recept van deze heerlijke soep, wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Laat een reactie achter bij Cora HoskensReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.