Deze hartige taart is weer eens een andere manier om rode kool te eten. Leuk voor de afwisseling. Er zitten niet alleen gebakken appeltjes op, maar ook ontbijtspek, verse geitenkaas en pecannoten. Een echte verwentaart dus. En waarom ook niet?

Gezond taartje

Deze taart zit barstensvol gezonde voedingsstoffen. Net als andere kolen is rode kool heel erg gezond. Zo bevatten kolen stoffen die helpen om bepaalde vormen van kanker te voorkomen.

Uien en knoflook voeden je darmbacteriën en houden zo je darmen gezond. Goede pre-biotica dus.

Daarnaast bevat de taart veel gezonde vetten. Het (bak)vet van de ontbijtspek, kokosvet, roomboter, eieren, mascarpone, verse geitenkaas en de pecannoten.

Goed op smaak brengen

De rode kool wordt eerst geroerbakt. Breng hierbij de rode kool goed op smaak. Het mascarpone-ei mengsel in de taart zwakt de smaak wat af.

Code oranje

De mascarpone en verse geitenkaas staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Tijdens fase 3, de afvalfase dus, mag je producten van deze lijst maar beperkt eten.

Kijk zelf of dit recept bij jou past op dit moment. Eventueel kun je de rode kool bereiden zonder het kaas-mascarponemengsel. Dus gewoon geroerbakte, lekker op smaak gemaakte rode kool met ontbijtspek en pecannoten. De zachte geitenkaas kun je dan door blokjes harde geitenkaas vervangen. Harde volvette kazen staan namelijk wel op de groene lijst.

Appel staat op de oranje lijst B en past daarom niet bij fase 3. Je kunt het recept eenvoudig aanpassen door de gebakken appeltjes weg te laten.


Rode kooltaart met gebakken appeltjes

  • Voor de noten en spek toppings:
  • 75 g pecannoten
  • kokosvet
  • 200 g ontbijtspek
  • Voor de rode kool:
  • 2 grote uien
  • circa 500 g rode kool
  • 1-2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl sumac (of vervang door wat geraspte citroenschil)
  • 1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 1/2 dl water
  • 15 g roomboter
  • Voor de eiermascarponevulling:
  • 250 g mascarpone, of vervang door crème fraîche voor een iets minder zware vulling
  • 4 eieren
  • peper, zout, nootmuskaat
  • Voor de gebakken appeltjes en geitenkaas toppings:
  • 2 appels
  • circa 25 g roomboter
  • 100 g verse geitenkaas (zonder honing!)

Rode kooltaart met gebakken appeltjes

  • Voor de noten en spek toppings: Rooster de pecannoten in een droge koekenpan. Hou ze in de gaten, zodat ze niet verbranden!
  • Bak het ontbijtspek uit. Voeg wat extra kokosvet toe. Dit (bak)vet gebruik je later om de uien en de rode kool te roerbakken. Haal het uitgebakken spek uit de pan.
  • Voor de rode kool: Maak ondertussen de uien en de rode kool schoon. Snipper de ui en snijd de rode kool in kleine reepjes.
  • Smoor de uien met de koek- en speculaaskruiden in het bakvet van het ontbijtspek. Voeg indien nodig extra kokosvet toe.
  • Voeg de rode kool, de sumac en het zout toe en roerbak deze een tijdje mee.
  • Voeg een klein beetje water en ongeveer 15 g roomboter toe. Doe de deksel op de pan met een kleine opening. Laat de kool zo in 5-10 min. beetgaar worden.
  • Schep de geroerbakte kool met uien in een quichevorm of andere ovenschaal.
  • Voor de eiermascarponevulling: mix de mascarpone en de eieren. Breng goed op smaak met de peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet de eiermascarponevulling bij de kool in de quiche en bak deze ongeveer 15-20 minuten in de oven op 175 graden. Dit voorkomt dat je toppings straks te donker worden.
  • Voor de gebakken appeltjes en geitenkaas toppings: Was de appel en haal het klokhuis eruit. Snijd de appel met schil in schijfjes. Laat de roomboter smelten in de pan en bak hierin de appelschijfjes aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Leg de appeltjes op de rode koolvulling.
  • Taart afwerken: Haal de taart uit de oven. Leg er de uitgebakken ontbijtspek en de geroosterde pecannoten op. Verbrokkel tenslotte de geitenkaas over de quichevorm.
  • Zet de taart terug in de oven en bak deze nog zo’n 10 minuten of tot de geitenkaas mooi bruin gekleurd is.

5 REACTIES

  1. Wat was me dát een heerlijk potje! Sorry, taart. Zeker voor herhaling vatbaar. Ik was alleen vergeten de geitenkaas mee te nemen, maar had wel fèta in huis. Daar ging het ook goed mee.

    • Dat klink inderdaad ook heel lekker Ellen, met feta. Ik vind schapenkaas (feta bijv.) en geitenkaas ook heel lekker bij elkaar. David maakt regelmatig een heerlijke ratatouille met zowel schapen-, geiten en ‘gewone’ kaas van koemelk. Dat is ook altijd zo smullen. Ik ben blij dat je de taart lekker vond, trouwens! Altijd leuk om te horen.

  2. Dat klink inderdaad ook heel lekker, met feta. Ik vind schapenkaas (feta bijv.) en geitenkaas ook heel lekker bij elkaar. David maakt regelmatig een heerlijke ratatouille met zowel schapen-, geiten en ‘gewone’ kaas van koemelk. Dat is ook altijd zo smullen. Ik ben blij dat je de taart lekker vond, trouwens! Altijd leuk om te horen.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.