Deze salade was m’n eerste kennismaking met kabeljauwlever. Op zondag erover gelezen en op maandag in het winkelmandje. Zo’n omega-3 knaller kon ik gewoon niet laten liggen, toen ik ‘m eenmaal ontdekt had.

Inmiddels heb ik het al vaker gegeten. Ik wil nog proberen of ik er een echte gewoonte van kan maken om elke week of elke twee weken een blikje open te trekken. Zodat ik op een heel eenvoudige manier aan m’n omega-3 vetten kan komen. En ook nog eens supergoedkoop!

In de blog ‘Kabeljauwlever: een ware omega-3 explosie” lees je meer over de gezondheidsvoordelen van kabeljauwlever. In de blog “Kabeljauwlever; een delicatesse uit de zee” kun je meer lezen over de structuur en smaak van kabeljauwlever.

Enorm verzadigend

Die eerste keer at ik in m’n eentje het hele blikje kabeljauwlever inclusief alle kabeljauwolie op. Samen met de rest van de salade. Dat was wél de laatste keer. Nu houdt ik het op maximaal een half blikje. De rest bewaar ik in een glazen potje in de koelkast. Voor de dagen erna. Want het vult wel heel erg. Dat is ook kenmerkend voor eten met veel voedingswaarde. Zeker als er veel vet en proteïne (eiwit) in zit. En daar puilt dit blikje van uit.

Om dezelfde reden lijkt me dit geweldig om te eten wanneer ik een paar dagen wil gaan vasten. Wat een bodem leg je dan. Of om te eten na zo’n vastenperiode. Om allerlei reserves weer aan te vullen.

Koolhydraatarm en vet gezond

Ik denk dat het niet als verrassing komt: deze salade is koolhydraatarm en vetrijk. Deze vetten zijn ook nog eens van de gezond(st)e soort: barstensvol omega-3. Je combineert het bovendien met al het goede van orgaanvlees. Ofwel, gezonder dan dit wordt het niet denk ik.

Alle ingrediënten van deze salade staan bovendien op de groene lijst van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Geschikt voor alle fases van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl die gebaseerd is op èchte onbewerkte voeding.

Wil je meer weten over deze gekleurde voedingslijsten? Hieronder kun je ze downloaden.

Ingrediënten

  • — voor 1 persoon —

  • paar handen spinazie

  • 1/2 blikje kabeljauwlever

  • 1 kleine avocado

  • stukje geiten- en/of oude kaas

  • 1-2 gekookte eieren

  • kiemgroenten

  • zonnebloempitten

  • verse peper en Keltisch zeezout

Stappen

  • Leg de spinazie op een bord. Snijd of scheur grote blaadjes in stukjes.
  • Snijd of prak de kabeljauwlever in stukjes en verdeel over de spinazie.
  • Snijd de avocado en kaas in stukjes. Pel de eieren.
  • Verdeel de avocado, kaas, eieren en kiemgroenten over de salade.
  • Giet zoveel kabeljauwolie over je salade als je lekker vindt. Bewaar de rest voor een andere keer.
  • Strooi de zonnebloempitten over je salade.
  • Breng op smaak met verse peper en Keltisch zeezout.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.