Hallo! Mijn naam is Lily Zijlstra en ik heb de eer een stukje op dit blog te mogen schrijven.

Cora had mijn site www.suikerbom.nl gevonden en benaderde mij omdat ze zag dat wij veel gemeen hebben. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Beiden stellen we ons tot doel om een koolhydraatarme leefstijl onder de aandacht te brengen. We doen dit zonder winstoogmerk omdat commerciële belangen afbreuk kunnen doen aan de kennis die we graag willen delen. Graag wil ik hier vertellen hoe ik ertoe gekomen ben om anders te gaan eten en welke voordelen mij dat heeft opgeleverd.

Zweden

Het begon allemaal in Zweden, waar ik woonde van mei 2009 tot april 2017. Zweden is de bakermat van LCHF (Low Carb High Fat), de term is daar ook bedacht. Al sinds het begin van deze eeuw zijn er artsen bezig om duidelijk te maken dat de huidige voedingsrichtlijnen niet deugen. We hoeven niet bang te zijn voor verzadigd vet, de grootste bedreiging voor onze gezondheid is een teveel aan koolhydraten en sterk bewerkt voedsel. Deze nieuwe inzichten worden steeds meer geaccepteerd in Zweden, hoewel er ook nog felle tegenstanders zijn. Naar schatting eet 25 % van de bevolking in meer of mindere mate koolhydraatarm en vetrijk. Dat zie je goed aan het aanbod in de supermarkten. Pondspakjes roomboter, literflessen slagroom, 10 soorten bacon, keuze uit diverse soorten vette yoghurt. Zelfs Russische yoghurt met maar liefst 17% vet.

Ook zijn er diverse tijdschriften die volledig gericht zijn op LCHF en er zijn heel veel boeken over geschreven. Helaas zijn er nog maar weinig van in het Nederlands vertaald. Gelukkig wel al een aantal in het Engels.


Mijn zoektocht

Ik kwam dus al snel in aanraking met LCHF, maar ik was zo gewend aan mijn koolhydraatrijke, vetarme leefstijl dat ik het helemaal niet zag zitten om zo te gaan eten. Toch voelde mijn leefwijze niet goed. Ik had veel vage klachten, zoals hoofdpijn en een spastische dikke darm. Ik had geen overgewicht maar er kwam wel elk jaar een kilo bij. Door mijn bipolaire stoornis had ik veel last van stemmingswisselingen. Als ik ging sporten moest er een arsenaal aan noodrantsoen mee: een banaan, ontbijtkoek, zuurtjes. Allemaal om een suikerdip op te vangen, waardoor ik niet verder zou kunnen. Het idee dat mijn problemen voedingsgerelateerd waren werd steeds sterker. Helaas schept de veelheid aan informatie op internet alleen maar meer verwarring. Er zijn zo veel foodbloggers die hun eigen waarheden verkondigen, vaak in oneliners die elk wetenschappelijk fundament missen. Deskundigen zoals artsen, diëtisten en andere voedingsdeskundigen spreken elkaar tegen.

Op wetenschappelijk onderzoek kun je blijkbaar ook al niet vertrouwen als je de ene dag iets leest wat de volgende dag al weer wordt tegengesproken. Voeding is een ingewikkelde materie geworden door de toegenomen discussie over bijvoorbeeld wel of geen gluten, moet je vlees vermijden, hoe gevaarlijk is fructose, is de tarwe van nu echt zo anders dan 50 jaar geleden, is brood eten ongezond, hoe zit het met zuivel etc. Kortom: complete chaos!

Ik besloot er een project van te maken, wat uiteindelijk geleid heeft tot een twee jaar durend literatuuronderzoek.

De uitkomst hiervan was verbijsterend. Vrijwel alles wat ik over voeding geleerd had bleek te berusten op onwaarheden en slecht gefundeerd onderzoek. Ik besloot om radicaal anders te gaan eten. Maar ik wilde mijn nieuwe inzichten niet voor mijzelf houden. Vol enthousiasme vertelde ik iedereen die het horen wilde dat ze verzadigde vetten niet moesten vermijden, dat ze echt niet voorzichtig met roomboter en eieren hoefden te zijn maar dat ze met suiker ontzettend uit moesten kijken. Bij sommige mensen werd de boodschap met blijdschap ontvangen, maar ik stuitte ook op enorm veel weerstand. Veel mensen hebben een rotsvast vertrouwen in de adviezen van het Voedingscentrum, hun huisarts en diëtiste. Ik heb geleerd wanneer het zin heeft om in discussie te gaan en wanneer het beter is om mijn mond te houden. Ik vond het echter zonde om de opgedane kennis voor mijzelf te houden. Daarom startte ik in oktober 2017 met mijn blog Suikerbom.

De subtitel van Suikerbom werd  ‘Over de explosieve gevolgen van suikerconsumptie’. Het gaat echter niet alleen over suiker, maar ook over vet. Deze twee onderwerpen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want juist toen we massaal gewaarschuwd werden voor verzadigd vet, zijn we veel meer suiker en andere snelle koolhydraten gaan eten. Met een explosie van welvaartsziekten tot gevolg. Maar de subtitel van Suikerbom had ook heel goed ‘Eerlijk over suiker en vet’ kunnen zijn. Met een sneer naar de slogan van het Voedingscentrum: ‘Eerlijk over Eten’. Inmiddels is mij wel duidelijk hoe oneerlijk ze zijn, vooral als het over de gevaren van verzadigd vet gaat.

Mijn nieuwe eetpatroon

Inmiddels eet ik strikt LCHF sinds mei 2016. De voordelen voor mij zijn bijna teveel om op te noemen. Mijn spastische dikke darm was binnen een week genezen. Mijn hoofdpijn verdween als sneeuw voor de zon. Mijn stemming is veel stabieler geworden en ik kan mij veel beter concentreren. Waar andere vrouwen in de overgang kilo’s aankomen (ik ben 54,) ben ik juist afgevallen. Mijn BMI ging van 23 naar 19 en het kost mij geen enkele moeite om op hetzelfde gewicht te blijven. Het gevoel uren (of zelfs dagen!) zonder eten te kunnen heeft mij enorm veel vrijheid opgeleverd. Ik kan gewoon gaan sporten op elk uur van de dag en hoef geen eten mee te nemen. Energiedipjes behoren definitief tot het verleden, net als de prikkelbaarheid vanwege een laag bloedsuiker. En dat allemaal door gewoon, natuurlijk voedsel te eten. Voedsel waarvoor we gemaakt zijn en wat mijn overgrootmoeder ook nog als voeding herkend zou hebben.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo lekker gegeten. Voor mij is dit een leefstijl geworden die helemaal bij mij past. Wil je meer weten over hoe ik eet, kijk dan op http://www.suikerbom.nl/lchf/

Keto en zo versus Suikerbom

Zoals gezegd hebben Cora en ik veel gemeen. Dit geldt ook voor ons voedingspatroon. Waar Cora kiest voor de methode van de Real Meal Revolution, gebruik ik de LCHF invalshoek van Andreas Eenfeldt (oprichter van de site Dietdoctor.com). Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: een voeding waarbij je het grootste gedeelte van je energiebehoefte uit natuurlijke vetten haalt, een gemiddelde hoeveelheid eiwitten gebruikt en slechts een minimale hoeveelheid koolhydraten eet. Daarbij kiezen we beiden voor wat je noemt clean food, dat wil zeggen dat we bewerkt voedsel zoveel mogelijk proberen te vermijden en kiezen voor puur natuur. Geen lange ingrediëntenlijsten dus. Zelf vermijd ik alles waar meer dan 5 ingrediënten op de verpakking staan.

Ik denk dat de lijsten van de RMR-methode veel houvast kunnen geven. Misschien is dit nog wat toegankelijker dan de lijsten van Dietdoctor, omdat daar alleen aangegeven wordt wat je wel en wat je niet kunt eten. Toch heb ik daar ook veel aan gehad. In het begin rekende ik het aantal koolhydraten per dag uit, nu hoeft dat allang niet meer. Ik weet precies wat ik kan eten om zo rond de 20 à 25 gram koolhydraten per dag uit te komen.

Cora vindt het net als ik belangrijk om uitgebreide informatie te geven over de koolhydraatarme (en vet gezonde!) leefstijl. Zij deelt haar kennis in goed geformuleerde, heldere teksten met een uitstekende bronvermelding. Maar dat hoef ik hier natuurlijk niet uit te leggen, de meeste mensen die dit lezen zijn al trouwe fans van Cora.

Waar ik echt bewondering voor heb is haar tomeloze energie en enthousiasme waarmee ze steeds weer heerlijke recepten op tafel tovert. Dit geeft mij een enorme inspiratie voor mijn eigen maaltijden. Ik heb me op mijn blog altijd meer geconcentreerd op informatie delen. Van het fotograferen van de gerechten maak ik heel veel werk. Dat is m’n passie, maar door tijdgebrek begin ik er dan soms niet eens aan. Mede daardoor staan er minder recepten op mijn site. Vandaar dat ik mijn lezers ook weleens door verwees naar Dietdoctor.com voor recepten. Nu kan ik Keto en zo hieraan toevoegen. En wie weet inspireert het contact met Cora mij weer om in de toekomst eens wat vaker een recept te delen.

Dus Cora: ik hoop dat je hier nog heel lang mee door gaat! Bedankt voor dit plekje op jouw blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.