Deze witlof-broccolischotel met zalm en kaas is een heel gezonde variatie op de bekende ‘witlof met ham en kaas uit de oven’.

Feestje voor je darmbacteriën

Witlof is een hele goede prebiotica. Met vezels die niet verteerd worden in de dunne darm, maar onverteerd terecht komen in de dikke darm. Daar vormen ze voeding voor de goede darmbacteriën. Het enzym wat nodig is om deze inuline-vezels te verteren hebben wij zelf namelijk niet, maar die goede darmbacteriën wel. Die zetten ze om in energieke vetzuren die de darmcellen gezond houden. Gezonde darmen is echt een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid, dus laat maar komen die vezels. Ook overgewicht gaat over het algemeen gepaard met een ongezonde darmcultuur. Zorg dus goed voor die gezonde rakkers. En waar meer goede darmbacteriën leven is letterlijk minder plaats voor slechte… [1]

Regenboog eten

Het is een heel gezonde gewoonte om zoveel mogelijk kleur op je bord te brengen. Iedere groente brengt een eigen palet aan vitamines en mineralen. De kleur van een groente is daarin voor een groot deel bepalend. Waardoor je dus met groene groenten andere voedingstoffen binnenkrijgt dan met bijvoorbeeld oranje of paarse groenten.

Met de broccoli en snoeptomaatjes voeg je dus niet alleen extra kleur en smaak, maar ook vitamines en andere voedingsstoffen toe toe.

Wilde zalm of ‘schone’ ham

De zalm zorgt voor extra gezonde vetten. Kies dan voor wilde vis, omdat deze vooral de zo gewenste en reuze gezonde omega-3 vetten bevat.

Maar gebruik gerust ham als je dat liever hebt. Lees wel goed de verpakking van vleeswaren, want vaak zitten er ongewenste ingrediënten in zoals glucosestroop. Of vraag je slager naar de ingrediënten.

Zelf maakte ik een éénpersoonsportie met zalm voor mezelf. Voor de rest gebruikte ik ham.

Met of zonder (zachte) zuivel

In deze schotel kun je optioneel slagroom en roomkaas doen. Dat geeft extra smaak en gezonde vetten, maar kan afvallen in de weg staan. Vandaar dat zachte zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie staat. Beperk het gebruik van deze ‘oranje’ producten in fase 3 van deze supergezonde koolhydraatarme methode.
Meer hierover kun je vinden op mijn website en ook in de uitleg van de gekleurde voedingslijsten.

Alle andere ingrediënten, dus ook de plakjes kaas, staan op de groene lijst en daar kun je dus onbeperkt van genieten tijdens alle fases van je koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl.

Wil je deze schotel helemaal zuivelvrij maken moet je uiteraard ook de plakjes kaas weglaten.

Witlof-broccolischotel met zalm en kaas

  • 5 stronken witlof
  • 500 g broccoli
  • Keltisch zeezout
  • eventueel wat (groen van) een prei
  • 10 stukjes gerookte wilde zalm (MSC keurmerk), of vervang door gekookte ham
  • mosterd
  • verse peper en nootmuskaat
  • circa 10 plakjes kaas
  • gedroogde basilicum
  • handje snoeptomaatjes
  • Himalayazout
  • Optioneel:
  • 5 el slagroom
  • 5 el roomkaas

Witlof-broccolischotel met zalm en kaas

  • Verwijder het harde kontje van de witlof. Halveer ieder stronkje in de lengte.
  • Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Snijd de stronk in kleine stukjes.
  • Snijd het prei(groen) fijn.
  • Leg de stronkjes in een pan en breng ze in een laagje water met wat Keltisch zeezout aan de kook. Laat 3-5 minuten koken. Ze mogen nog best wat hard zijn, want ze gaan nog in de oven.
  • Schep de witlof uit de pan en laat goed uitlekken.
  • Kook dan de broccoliroosjes 3-5 minuten in dezelfde pan. Voeg de laatste minuut het fijngesneden preigroen toe.
  • Omwikkel ieder half stronkje met een plakje zalm. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
  • Optioneel: Giet de slagroom onderin de schaal.
  • Smeer een flinke lik mosterd over de zalm.
  • Verdeel de broccoli en eventueel prei over de witlof. Strooi er wat verse peper en nootmuskaat over.
  • Leg de plakken kaas over de groenten en strooi er de basilicum over.
  • Halveer de snoeptomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven op de schotel. Strooi er Himalayazout en verse peper over.
  • Optioneel: Verdeel de roomkaas in brokjes over de schotel.
  • Zet de schotel ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of tot de schotel mooi goudbruin gegratineerd is.

Bronnen

[1] Witlof, prei en ui goed tegen diarree Kort en heel leesbaar artikel over het effect van poeptransplantaties op de Clostridium difficile bacterie. Deze bacterie vormt in gezonde darmen geen problemen, maar leidt bij ongezonde darmen tot (terugkerende) diarree. Ook kan deze zenuwen in de darmen beschadigen. Een poeptransplantatie in combinatie met het eten van prebiotische voeding zoals witlof, prei en ui kan de terugkeer van de bacterie voorkomen. Dit onderzoek is uitgevoerd door Professor Claassen die als immunoloog verbonden is aan het Erasmus Medisch Centrum en Vrije Universiteit.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.