Venkel is een heel lekkere en gezonde zomerse groentensoort. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt als medicijn. Zomaar wat veelgeprezen eigenschappen van de venkel: het is goed voor de ogen, brengt de spijsvertering tot rust en heeft een positief effect op de hormooncyclus bij vrouwen. Op dezelfde manier stimuleert het ook de aanmaak van moedermelk bij borstvoedende vrouwen. Venkel bevat veel kalium. Voldoende kalium in je voeding draagt bij aan een gezonde bloeddruk. [1, 2, 3]

Venkel heeft een friszoete, anijsachtige smaak. Stukjes venkel kun je rauw verwerken in een salade, maar het is ook heerlijk om plakken of grove stukken venkel even aan te bakken in wat kokosvet en daarna te stoven in wat roomboter. Lekker in combinatie met wat ui en knoflook. Je kunt venkel zelfs roosteren in de oven. Venkel wordt ook vaak gecombineerd met vis.

Zelf maakte ik er deze keer een roomsaus van die ik samen met courgetti at. Voor wie dit een onbekende term is: dat zijn lange reepjes courgette die je in een gerecht kunt gebruiken om spaghetti te vervangen.  Je kunt courgetti tegenwoordig voorgesneden kopen in de supermarkt. Ik snij ze gewoon zelf. Dit kan eenvoudig met een keukenmachine of schaaf met juliennesnijder of een speciale courgetti-snijder.

Courgetti met venkel-prei roomsaus en spekjes

Voor 4-5 personen

  • 200 g ontbijtspek
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 venkels
  • 1 prei
  • kokosvet
  • roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml (botten)bouillon (of vervang door water, zout en kruiden)
  • ±1/2 – 1 tl konjakpoeder (=koolhydraatarm bindmiddel)
  • verse dille of venkelgroen
  • peper en zout
  • 4 kleine of 2 grote courgette’s

Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes en bak het krokant. Haal de spekjes uit de pan.
Maak ondertussen de knoflook, ui, prei en venkel schoon. Hak de knoflook, snipper de ui en snijd de prei in ringen. Snijd de venkel eerst in kwarten en de kwarten dan in reepjes.

Voeg wat extra kokosvet toe aan het bakvet van de spekjes. Bak de ui met knoflook even aan. Voeg dan de venkel toe, samen met wat peper en zout en roerbak ze tot ze een beetje gaar beginnen te worden. Voeg de prei ringen toe en roer ze door de groenten. Houd het groen van de prei nog even achter.
Voeg een klont roomboter toe en laat de groenten zachtjes bijna gaar stoven. Doe er dan het groen van de prei bij en roer dat door de groenten.

Voeg dan de slagroom en de bouillon toe. Breng aan de kook. Strooi er een halve tl konjakpoeder over en roer dat goed door de saus. Laat de saus even goed doorkoken, zodat deze kan binden. Indien nodig nog een beetje extra konjakpoeder toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
Maak sliertjes van de courgette en kook of roerbak ze heel kort, totdat ze net beetgaar zijn. Maak mooie courgetti-nestjes op de borden en serveer met de saus, wat fijngehakte dille of venkelgroen en de spekjes.

Ik vind venkel ook heel lekker in combinatie met sperzieboontjes. Op de foto zie je dit gerecht dan ook samen met sperzieboontjes met kruidige gehakt-groentenballetjes. De spekjes liet ik toen weg.

Wat ook heel lekker is, is om de venkel-prei roomsaus met enkel sperziebonen in plaats van courgetti te serveren. Dan zijn de spekjes er wel heel lekker bij.

Het recept om te printen vind je hier: Courgetti met venkel-prei roomsaus en spekjes

Bronnen

[1]De geneeskracht van venkel Pagina op de site van InfoNu.nl over de geneeskracht van venkel. Bevat ook een kort stukje historie over de relatie tussen venkel en de marathon.

[2] De geneeskracht van venkel – waarom is het zo gezond? Deze pagina op de Belgische site Gezond.be legt ook uit waarom venkel zo gezond is.

[3] Venkel: de belangrijkste gezondheidsvoordelen Zeer uitgebreide en gedetailleerde uitleg over de gezondheidsvoordelen van venkel op de website GoedGezond.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.