Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak

Sinds een paar jaar help ik m’n moeder in het weekend regelmatig in haar moestuin. Nieuwe hobby, zeg maar.

We vinden het leuk om nieuwe, gezonde groenten uit te proberen. Daarom hebben dit jaar een aardpeer, chayote, yacon en zoete aardappel hun debuut gemaakt in de tuin.

Vergeten groenten goed voor de darmen

De aardpeer is een vergeten groenten in Nederland. We lazen erover in het boek van ‘poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos. De aardpeer is namelijk net als veel van onze vergeten groenten heel gezond voor je darmen. En die vormen weer de basis voor je algehele gezondheid. [1]

Ofschoon deze plant erg schijnt te woekeren, hebben we ‘m toch een plekje gegeven in de tuin. Wel in een ‘vergeten’ hoekje. Even afwachten nog of ‘ie het daar goed gedaan heeft. De oogst zit namelijk nog in de grond. Tenminste, dat hopen we…

Laatbloeiers

De rest is wat meer exotisch en komt oorspronkelijk uit warmere regionen. Daardoor zijn deze planten hier waarschijnlijk ook allemaal ‘laat-bloeiers’. Je kunt er pas op het eind seizoen van gaan oogsten. Van de chayote zijn we inmiddels volop aan het oogsten. Die heb ik ook al een paar keer gebruikt in recepten. De rest ligt koel en vorstvrij opgeslagen. We zijn van plan om daar nog een hele tijd van te genieten.

Gezonde bladeren

Binnenkort komen de zoete aardappelen en de yacon aan de beurt. Die kunnen namelijk niet tegen nachtvorst. Toen ik op het internet opzocht hoe en wanneer we die exoten kunnen oogsten, stuitte ik op de vele gezondheidsvoordelen van hun bladeren. [2, 3, 4, 5, 6, 7]

Tijd om daar iets mee te doen dus. Want ook die zijn binnenkort weg. Van de yacon heb ik wat bladeren gedroogd en er thee van gezet. De thee is een beetje zoetig. Lekker en leuk voor de afwisseling.

Normaal gesproken drink ik meestal groene thee, rooibosthee of kruidenthee. Dit is weer een leuke nieuwe variant daarop. Bladerenthee. En waarom ook niet. Rooibosthee is tenslotte ook takkenthee ūüėČ .

Inmiddels ligt er daarom weer een nieuwe voorraad fijngesneden bladeren te drogen.

Zoete aardappelbladeren worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Daarom maakte ik een roerbak met o.a. gember en knoflook. Ik heb inmiddels al twee keer een variant gemaakt. Eén keer combineerde ik het met chayotebladeren, de andere keer gebruikte ik alleen de zoete aardappelbladeren.

Leuke bladeren

De bladeren van de zoete aardappel zijn van zichzelf al leuk om te zien. Ze hebben een soort hartvorm.

Als je ze in hete kokosolie kort roerbakt, dan schrompelen ze. Zoals spinazie zeg maar. Maar het leuke is dat ze dan een soort opgevouwen parapluvorm krijgen. Heel grappig vind ik ze.

 

 

En lekker!

Gelukkig zijn ze niet alleen leuk, maar ook nog eens erg lekker. Ik vind de zoete aardappelbladeren lekkerder dan de chayotebladeren. Alhoewel daar ook helemaal niets mis mee is. De zoete aardappelbladeren hebben een gladde en stevige structuur en worden door het kokosvet extra lekker.

Je kunt ze in recepten eventueel vervangen door spinazie. En in onderstaand recept kun je ook prima kool of andere groene bladgroenten gebruiken. Heb je mooi je dagelijkse portie weer binnen.

Gezonde lever

Je lever speel een belangrijke rol bij de vetstofwisseling. Het is dus belangrijk om deze gezond te houden. Zeker ook bij onze gezonde koolhydraatarme èn vetrijke leefstijl. Waarmee we onze lever al een heel groot plezier doen trouwens. Dit komt omdat je bij deze leefstijl typisch veel minder fructose binnenkrijgt. Fructose kan in tegenstelling tot glucose alleen in de lever omgezet worden. Een overmaat aan fructose speelt daarom een grote rol bij leververvetting.

Groene bladgroenten ondersteunen je lever, omdat het cholorofyl in de bladeren zich bindt aan gifstoffen die we via voeding en onze omgeving binnenkrijgen. Het eten van voldoende groene (blad)groenten helpt ook om de kans op leverkanker enorm te laten dalen. Met wel 30-40%.

Maar ze bieden nog veel meer goeds. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Zo verminderen ze het risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk. En niet te vergeten: diabetes type 2. Ook ondersteunen ze het immuunsysteem en zijn ze een goede bron van ijzer, magnesium, kalium en calcium en de vitames C, E en K.

[8, 9, 10]

Real Meal Revolutie

Dit recept past uitstekend bij de Real Meal Revolutie leefstijl. Alle groente bladgroenten staan op de groene lijst. Ze bevatten weinig koolhydraten en zijn allemaal reuze gezond. Ook alle andere ingredi√ęnten staan op de groene lijst, op √©√©n na. Dat is de ‘coconut aminos’ [11]. Maar die kun je eventueel vervangen door tamarisaus.

Dit is dus een gerecht wat past bij iedere fase van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl.

[12, 13]

Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak

 • 1 portie groene bladgroenten, kool of andere eetbare bladeren. Ik gebruikte zoals gezegd de bladeren van de zoete aardappel en chayote.

Vervang ze eventueel door:

 • chinese kool of paksoi
 • spinazie
 • andijvie
 • boerenkool of palmkool
 • postelein
 • raapstelen

Verder:

 • 2 teentjes knoflook
 • stukje gember
 • 1 ui
 • 1 kleine paprika
 • kokosolie
 • sesamolie
 • zonnebloempitten of sesamzaadjes
 • verse peper en zeezout

Lekker met roerei of omelet, van:

 • eieren
 • scheutje coconut aminos, of tamari
 • scheutje sesamolie
 • verse peper en zeezout

Maak de groenten schoon. Snijd te grote groene bladgroenten in stukjes. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de ui en paprika in stukjes.

 

Verwarm de kokosolie en sesamolie in een pan. Fruit de ui met de knoflook en gember. Voeg  dan de paprika toe en fruit deze mee. Zet het vuur hoog en voeg de bladgroenten toe.

 

Laat al roerend op hoog vuur een beetje zacht, maar nog steeds knapperig, worden. Voeg de zonnebloempitten of sesamzaadjes toe en bak deze nog even mee.

 

Breng op smaak met peper en zout en smullen maar!

 

 

 

Eet er eventueel een roerei of omelet bij.

Bronnen

[1] Op consult bij de Poepdokter Artikel van ‘poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos op de website van het AD. Leuk artikel over wat je ontlasting zegt over je darmgezondheid. Met plaatjes over hoe een gezonde drol er uit moet zien in het toilet. Ze beschrijft ook hoe je je darmbacteri√ęn tevreden houdt en noemt daarbij ‘vergeten’ groenten zoals pompoen, pastinaak, aardpeer en schorseneren, maar ook de zoete bataat, uien en prei als bron van √®cht bacterievoedsel!

[2] 7 Impressive Benefits of Yacon Engelstalig artikel op de website van Organic Facts over de 7 geweldige gezondheidsvoordelen van Yacon. Inclusief bronvermelding. Hier lees je ook dat de bladeren heel gezond zijn en dat je die kunt gebruiken om thee van te zetten.

[3]¬†What Are the Benefits of Yacon? Artikel op de ‘Healthy Eating’ pagina van de website SF gate over de gezondheidsvoordelen van yacon. Hierin lees je onder andere dat in het wetenschappelijke tijdschrift¬†“Chemistry and Biodiversity” van december 2010 een wetenschappelijke studie gepubliceerd is die aantoonde dat de wortel en de bladeren van yacon anti-kanker eigenschappen had bij huid-, darm-, zenuw- en bloedkanker. De bladeren kunnen gebruikt worden voor thee, maar bijvoorbeeld ook om als een ‘wrap’ te gebruiken, net zoals koolbladeren of druivenbladeren.

[4] Proberen: zoete aardappelbladeren Een kort artikel op de website van het tijdschrijft Sant√©. Beschrijft dat de bladeren van de zoete aardappel veel gegeten worden in Azi√ę en dat ze zelfs meer vitamine B6 en C bevatten dan de zoete aardappelen zelf.

[5] Screening of the anti-tumor active fraction from Ipomoea batatas Lam. (cv.simon) leaves Artikel op pub med dat anti-tumor eigenschappen van zoete aardappel bladeren aangetoond heeft. Gekeken is naar de effecten bij lever- long- en maagkankercellen. Enkel de samenvatting is in het Engels, de rest is in het Chinees.

[6] Bladeren van zoete aardappel zijn goede bron van vitamines  Artikel met bronvermelding van het onderzoek wat aantoonde dat de gehaltes van ascorbinezuur, riboflavine en vitamine B6 hoger zijn in de bladeren van de zoete aardappel dan in andere delen van de plant (dus ook de zoete aardappel zelf).

[7] Sweet potato leaves: properties and synergistic interactions that promote health and prevent disease Samenvatting van een onderzoek dat een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen aantoonde van het eten van zoete aardappelbladeren. De bladeren zijn een bron van vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, vezels en essentiele vetzuren. De bladeren verbeteren het immuunsysteem, verminderen beschadigingen door vrije radicalen, verminderen het risico op hart- en vaatziektes en onderdrukken de groei van kankercellen. In het Engels.

[8] Gezonde voeding voor de lever Artikel op mens-en-gezondheid.infonu.nl over gezonde voeding voor de lever. Je leest hier dat groene bladgroenten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels zitten. Maar ze bieden ook bescherming voor de lever. Dat is met name te danken aan de chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.

[9] Voeding & Leververvetting Artikel over de invloed van voeding op leververvetting. Je leest in dit artikel dat uit onderzoek blijkt dat de kans op leverkanker rond de 30-40% daalt door het eten van voldoende groene bladgroenten.

[10] Het goede van groene groenten Artikel op Gezondheidsnet over de vele voordelen van groene (blad)groenten, vanwege de antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels.

[11] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In deze blog lees je onder het kopje ‘Coconut Aminos of tamari?’ mijn afweging tussen Coconut Aminos (die niet op de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie voorkomt) en Tamarisaus (die op de groene lijst staat).

[12] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ūüėČ .

[13] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[14] Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak Recept van dit gerecht wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.