Afgelopen kerstvakantie heb ik in m’n ‘oude’ recepten zitten neuzen. Met de komst van nieuwe koolhydraatarme recepten zijn de oude namelijk een beetje in vergetelheid geraakt.

Maar er is geen reden om al m’n oude recepten overboord te gooien. Soms zijn ze onbewust al koolhydraatarm. Zo niet, dan is er vaak wel een mouw aan te passen. Zo deed ik het ook met de goulashsoep.

Als soepliefhebber vind ik goulashsoep een ware traktatie. Een recept ervan kwam tegen in m’n oude map. Sinds ik koolhydraatarm eet, had ik ‘m niet meer gemaakt. Dat was vooral omdat ik er niet meer aan gedacht had.

Ik paste het recept eenvoudig aan. Aardappel werd knolselderij. Maïzena werd konjakpoeder. Kokosvet verving de margarine.  Extra bleekselderij voor meer groenten.  Extra kruiden voor meer smaak.

Vandaag heb ik de soep gemaakt. Hij deed niets onder voor het origineel. Integendeel! De soep is lekker kruidig en goed gevuld. Dat stoofvlees is ook zo lekker. Een heerlijke winterse soep dus… En morgen mag ik weer!

Het recept is voor een grote pan soep. Als je niet net als ik voor een gezin met purbers kookt, dan kun je beter de hoeveelheden verminderen. Zelfs wij kunnen hier dagen mee vooruit. Je kunt ook variëren met de groenten. Gebruik bijvoorbeeld minder soorten. Of pak een zak kant en klare (roerbak)groenten. De soep die over is, kun je trouwens wel heel goed invriezen.

Goulashsoep

Nodig voor het stoofvlees:

  • kokosvet (om te bakken)
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 750 g goulash- of ander stoofvlees, in stukjes
  • verse peper en (Keltisch) zeezout, naar smaak
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 laurierblad
  • 1-2 tl appelciderazijn of rode wijnazijn

Verder:

  • 200 g ontbijtspek, in stukjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 knolselderij
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 paprika’s
  • 1 grote prei
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • verse peper en (Keltisch) zeezout, naar smaak
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • gemalen komijn
  • 2-3 tl Konjakpoeder, om te binden (optioneel)

Verhit wat kokosvet en bak daarin de komijnzaadjes. Let op dat ze niet verbranden! Doe het goulashvlees in de pan samen met de peper, zout, chili- en paprikapoeder. Doe er ook het laurierblad bij.

Bak het vlees rondom bruin. Voeg warm water toe zodanig dat het vlees net onder staat. Doe er de azijn bij. Breng het aan de kook en laat het op een klein vuur pruttelen tot het gaar is.

Zelf braad ik ‘s ochtends het vlees aan en zet de pan dan overdag in een slaapzak. Daarin gaart het vlees langzaam verder. Tussendoor breng ik het dan nog eens aan de kook.

Maak ondertussen de knoflook en de groenten schoon. Snijd de groenten. Verhit kokosolie in een pan en bak het ontbijtspek uit. Voeg dan de ui en knoflook toe en blijf goed roeren. Het is niet erg als de bodem bruin wordt, maar zorg dat het niet aanbrandt door ook goed in de randen te roeren. Bak dan een aantal minuten de knolselderij mee, totdat deze ook begint te kleuren. Voeg dan de paprika toe en na enkele minuten de prei. Bak deze nog een paar minuten mee door.

Voeg dan de gezeefde tomaten toe. Doe het gare vlees bij de pan en vul dan aan met water. Voeg naar smaak peper en zout toe, (gerookt) paprikapoeder en komijn. Breng de soep aan de kook. Laat de soep nog even koken tot de groenten gaar zijn.

Je kunt de soep eventueel  binden met Konjakpoeder.

Smakelijk!

Een printbare versie van het recept vind je hier: Goulashsoep.

Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

    • Ik vond ‘m ook zo lekker. Was zo lang geleden dat ik goulash soep op had. Bij ons is het er ook één die vast in herhaling gaat.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.