Al meer dan twee jaar staat er bij ons in de winter standaard een aantal weckpotten op de vensterbank. Ik gebruik ze om zelf kiemgroenten te kweken. Als je niet weet wat je je daarbij voor moet stellen, denk dan eens aan tuinkers. Het is niet meer en niet minder dan het laten ontkiemen van zaadjes.

In de zomer heb ik altijd wel een aantal soorten salades in huis, die bij m’n moeder uit de tuin komen. Dat is handig als je net als ik bij elke maaltijd groen(ten) wilt eten. In de winter vervang ik die salades door kiemgroenten. Omdat elk zaadje een ‘groente in spé’ is zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Ze zijn daarom een waardevolle aanvulling op elke maaltijd. Bovendien vind ik ze heel lekker en knapperig.

Het kiemen is heel eenvoudig. Er zijn twee methodes en het is afhankelijk van welk zaad je wilt laten ontkiemen, welke methode je moet gebruiken.

Methode 1: de weckpot methode

Hiervoor heb je kiemzaad, een weckpot, een stukje horregaas of tule en een stevige elastiek nodig. Je gebruikt deze methode voor o.a. alfa alfa-, brocolli- rode kool -, en radijszaad.

Stap 1:

Doe 2 eetlepels zaad in de weckpot en week ze ongeveer 6 uur in warm water. Doe het horregaas over de opening en maak vast met de elastiek. Laat dit zitten tot de kiemen klaar zijn om gegeten te worden.

Stap 2:

Giet de zaadjes af en zet de weckpot schuin in een kommetje, zodat aanhangend water eruit kan lopen.

Stap 3:

Spoel de kiemen vervolgens twee keer per dag af met water. Meestal wordt warm water aanbevolen, maar koud water werkt prima. Zet ze daarna terug in het kommetje.

Stap 4:

Als de zaadjes voldoende gekiemd zijn, dan laat je ze nog 1 keer opdrogen na het spoelen. Op het zakje zaad staat aangegeven hoeveel dagen ze moeten kiemen, maar ik doe het op gevoel. Meestal zo’n dag of 5. Nu zijn ze klaar om gegeten te worden.

Raak niet in paniek als je witte haartjes op de kiemen ziet verschijnen. Dit zijn hele kleine haarworteltjes en ontstaan als de kiemen niet meer voldoende vocht hebben. Ze zijn absoluut niet schadelijk en je proeft er niets van.

Bewaar de kiemen in de koelkast op een manier dat ze kunnen ademen. Ik doe ze altijd in een emmertje waar snoeptomaatjes in gezeten hebben . Die hebben al een dekseltje met gaten erin. Op deze manier kun je ze makkelijk tot een week bewaren. Misschien nog wel langer, maar dan zijn ze altijd op bij ons.

Methode 2: schoteltje-methode

Voor deze methode heb je een schoteltje, zigzag-watten en zaad nodig. Je gebruikt deze methode bijvoorbeeld voor rucolazaad of tuinkers.

Stap 1: Leg een paar banen van de zigzagwatten op je schoteltje. Maak de watten nat door er water over te laten lopen. Duw er het overtollige water uit. Strooi het zaad in een dun laagje over je watten en duw het een beetje aan.

Stap 2: zorg dat de watten vochtig blijven. Ik kijk twee keer per dag (als ik m’n weckpotten spoel) of de watten nog vochtig zijn. Zo niet, dan hou ik het schoteltje onder de kraan en laat een klein straaltje water langs de randen lopen. Zodra de kiemen voldoende lang zijn, kun je ervan oogsten. Knip ze pas af als je ze nodig hebt. Ik bewaar ze gewoon op de vensterbank.

Ik gebruik de kiemen werkelijk overal in en op. Op m’n zaden- en pittencrackers, op m’n omelet of spiegelei, bij m’n soep (als garnering toegevoegd, ik laat ze niet meekoken), in een salade, etc.

Ik gebruik zelf altijd kiemzaden van de Peuleschil. Hun zaden zijn biologisch en van goede kwaliteit. Bovendien hebben ze een ruime keuze en als je kijkt naar inhoud van het zakje hebben ze een hele goede prijs ten opzichte van andere merken. Je kunt ze in sommige winkels kopen, maar zelf koop ik ze on-line. Ik bestel verschillende tegelijk, zodat ik kan afwisselen. Elke soort bevat namelijk weer z’n eigen vitamines en mineralen.

Ik heb daar ooit een overzichtje van gemaakt, zodat ik er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat ik er elke keer wel één met jodium bij heb. Hieronder zie je het lijstje van de kiemzaden die ik gebruik. Je ziet achtereenvolgens de naam, de methode (1 = weckpot, 2 = schoteltje), een omschrijving van de smaak en een overzicht van vitaminen en mineralen die erin zitten. De informatie komt van de website van de Peuleschil. Ik heb alleen de omschrijving wat aangepast naar een koolhydraatarm en vetrijk dieet. In plaats van een broodje kaas heb ik het dus over een noten- en zadencracker met kaas 😉  .

Mineralen e.d.
Alfalfazaad 1 = WP Zeer frisse bite. Neutrale smaak. Door salades of warme gerechten. Rijk aan vit. A, B1, B2, D, E en K / fosfor, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zwavel / eiwitten.
Brassicamix 1 = WP Mix van Broccoli-, Rode Kool- en Koolraap- of Meiraapzaad. Zilte, typisch koolachtige smaak, en kan o.a. worden gebruikt in salades en cocktailhapjes, of als garnering. Rijk aan vit. A, B, C en E / kalium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, fosfor, zink, zwavel en en magnesium.
Broccolizaad 1 = WP Heerlijk en razend gezond. Bevat glucosinolaten die kanker en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Zilte, typisch koolachtige smaak, en kan o.a. worden gebruikt in salades, stamppotjes en cocktailhapjes. Rijk aan vit. A, B, C en E / kalium, calcium, jodium, magnesium en zwavel.
China Rose 1 = WP Behoort tot de familie van de Radijs en Sango. Ontkiemd een prachtige kiem met paarsrode en groene kleurlinten. Lekker pittig, maar toch net iets anders dan Radijskiemen en Sango. Goed te combineren met bijvoorbeeld jonge (room)kaas en decoratief voor gebruik in o.a. salades.  Rijk aan vit. A, B1, B2 en C / ijzer en jodium.
Chinese Preizaad 1 = WP Heeft een zéér bijzondere prei-knoflookachtige smaak. Voor in salades, met brie of (room)kaas,  maar ook zeer geschikt om vlak voor het opdienen te worden toegevoegd aan een warme maaltijd of soep.

Chinese preizaad heeft een langere kiemtijd dan de andere zaden.

Rijk aan vit. A, B, C en E / calcium, fosfor, ijzer en magnesium.
Kiemmix 1 = WP Kruidig maar heeft tóch nog een zekere frisheid. De verkregen gemengde kiemen kunnen worden verwerkt in salades e.d. maar ook op een noten- en zadencracker met kaas, komkommer en tomaat. Rijk aan vit. A, B, C, D en K / kalium, calcium, fosfor, ijzer, natrium, zwavel en magnesium / eiwitten en koolhydraten.
Meiraapzaad 1 = WP Heeft net als andere koolachtigen een hoog glucosinolatengehalte. Smaak is typisch koolachtig. Voor in salades of een stamppotje. Rijk aan vit. C, B1 en B2 / calcium en ijzer / eiwitten en koolhydraten.
Radijszaad 1 = WP Een pittige, ietwat peperige smaak die heel goed combineert met bijvoorbeeld kaas op een noten- en zadencracker. Ook laten de kiemen zich uitstekend verwerken in salades. Rijk aan vit. A, B1, B2 en C / ijzer, kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.
Red Clover 1 = WP Familie van de luzerneklaver (Alfalfa) en lijkt daar ook op. De structuur is  iets fijner dan die van Alfalfa. De smaak is iets meer uitgesproken dan die van alfalfa. Zeer fris, en vrij neutraal. Bevat een hoge concentratie aan isoflavonen, bekend om positieve effect bij overgangsklachten zoals opvliegers, en prostaatklachten. Rijk aan vit. A, B, C en E / calcium, fosfor, kalium en magnesium.
Rode Koolzaad 1 = WP Heerlijk en razend gezond. Bevat glucosinolaten die kanker en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Zilte, typisch koolachtige smaak, en kan o.a. worden gebruikt in salades, stamppotjes en cocktailhapjes. Rijk aan vit. A, B, C en E / calcium, ijzer, fosfor, jodium, magnesium, kalium, zink en zwavel.
Sangozaad 1 = WP Ontzettend mooie paarse kiemgroente. Lekker pittige smaak is vergelijkbaar met die van Radijskiemen en China Rose. Vanwege de mooie kleur ideaal in bijvoorbeeld salades. Ontzettend lekker op een noten- en zadencracker met kaas. Rijk aan vit. A, B1, B2 en C / ijzer, kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.
Mosterdzaad 2 = SCH Ontkiemd mosterdzaad is pittig, en uitstekend te gebruiken in bijvoorbeeld een salade, of gecombineerd met kaas of vleeswaren. Rijk aan vit. A, B en C / calcium, ijzer en fosfor / koolhydraten en eiwitten.
Rucolazaad 2 = SCH Verwant aan Mosterd- en Radijszaad. Rucolakiemen hebben een vrij pittige en nootachtige smaak. Héérlijk met (room)kaas en in kruidenboter. Rijk aan vit. A en C / calcium, ijzer, fosfor en magnesium.
Tuinkers 2 = SCH Tuinkers heeft een kruidige pittige, scherpe smaak, en vormt een heerlijke laatste toevoeging op bijvoorbeeld een noten- en zadencracker. Ook heerlijk als smaakmaker in de soep. Rijk aan A, B1, B2, B3, C en D / calcium en fosfor.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.