Gisteren hadden we een feestje. Ik vind het leuk om dan wat warme, zelfgemaakte hapjes te serveren. Niet altijd koolhydraat-arm. Onze kinderen en het bezoek eten namelijk niet koolhydraat-arm. Zelf laat ik die hapjes dan gewoon staan. Wel maak ik soms een koolhdraatarm alternatief. Zeker sinds m’n man ook koolhydraat-arm eet.

Gisteren maakten we poffertjes. Speciaal voor de jeugd. Als experimentje bedacht ik ook een hartige variant. Wél koolhydraat-arm. En zó lekker!! Heel wat anders dan een doorsnee poffertje. Zo worden pofferjes ineens een volwassen hapje.

Poffertjes voor volwassenen dus. Maar vergeet zeker ook de kinderen niet!

Hartige poffertjes

Voor het beslag

  • 3 eieren
  • 2 dl slagroom, of 1 dl slagroom en 1 dl volle melk
  • 2 el milde olijfolie
  • 50 g roomkaas
  • 2 el kokosmeel
  • 2 el amandelmeel
  • goed zeezout, naar smaak (bijv. Himalayazout)
  • 1  1/2 tl bakpoeder
  • 2 tl psylliumvezels (minder als je psylliumvezelpoeder gebruikt)

Voor de hartige vulling

  • verse of gedroogde kruiden, zoals peterselie, bieslook, etc.  (dit ziet er vooral ook heel leuk uit)
  • 1/2 tl uipoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 50 g geraspte kaas
  • paar plakjes bacon

Klop de eieren, de slagroom, de olijfolie en de roomkaas. Meng de droge ingrediënten eerst goed door elkaar in een kommetje en mix ze er dan door.

Voor de hartige vulling bak je eerst de plakjes bacon uit. Laat ze wat afkoelen en verkruimel ze. Voeg dan alle ingrediënten van de vulling toe aan het beslag en roer ze er goed door. Varieer gerust naar eigen smaak.

Laat het beslag een tijdje rusten. Het zal dan dikker worden vanwege de psylliumvezels.

Verwarm je poffertjesplaat tot deze goed heet is. Smeer de holtes in met een beetje milde olijfolie. Vul elke holte met een klein beetje beslag. Bij mij had het beslag een paar uur gestaan en was toen zo dik dat ik het eenvoudig met een lepel in de holtes kon scheppen. Roer het wel af en toe goed om zodat de vulling goed verdeeld blijft.

Laat de onderkant bruin worden. Als ook de bovenkant een beetje droger begint te worden, keer ze dan om en bak de andere kant bruin. Of draai het apparaat om, als je net als ik een wafelijzer met poffertjesplaten gebruikt.

Haal de poffertjes voorzichtig uit het apparaat. Ik gebruikte daarvoor een tapas prikker. Die kun je ook gebruiken om de poffertjes om te draaien. Laat ze een klein beetje afkoelen voor je ze serveert, want ze zijn erg heet!

Bak dan de volgende serie poffertjes. Eventueel kun je de holtes weer even insmeren met olijfolie als je merkt dat ze niet meer zo goed loskomen.

Je kunt ze eventueel serveren met wat roomboter. Ik vond ze zo lekker dat ik daar niet eens aan gedacht heb. Ze hebben door de hartige vulling veel meer smaak dan een doorsnee poffertje en ze hebben een hele ‘malse’ structuur.

Mijn beslag was niet helemaal op gegaan. Van de rest bak ik vandaag nog een pannenkoekje. Maar ik denk dat het beslag goed is voor in totaal zo’n 40 tot 50 poffertjes.

Hier nog de printbare versie van het recept: Hartige poffertjes

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.