Deze zoetzure saus is helemaal vrij van suiker en zoetstoffen. De zoete smaak komt van geraspte yacon. En laat dat nou een hele gezonde knol zijn, die je bloedsuiker niet laat pieken en je darmbacteriën nog blij maakt ook. Zij blij, jij blij! Want zo werkt dat met gezonde darmen.

Meer hierover lees je in de blog: Yacon gebruiken om een zoetzure saus te maken.

Dit recept en de Real Meal Revolutie

Zonder de optionele roerbakgroenten bestaat dit recept uit enkel ingrediënten van de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Yacon en coconut aminos [1] vind je overigens niet terug in de lijsten. Voor mezelf heb ik beide op m’n groene lijst geplaatst. Uiteraard kun je voor je roerbakgroenten ook kiezen voor groenten van de groene lijst.

Dit recept is daarmee geschikt voor alle fases van een vet gezonde koolhydraatarme leefstijl.

Kruidengehaktballetjes in zoetzure saus

  • Kruidengehaktballetjes:
  • 1 teen knoflook
  • stukje gember
  • 1 kleine ui
  • 50 g groen van een prei, of vervang door lenteui
  • lekker veel verse kruiden: bieslook, peterselie, daslook
  • 1 tl gemalen Himalayazout, of naar smaak
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl elk van kerrie, kurkuma en venkelzaadjes
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • verse peper
  • 1/4 tl harissa
  • 1 el olijfolie
  • 600 g gehakt met zoveel mogelijk vet
  • kokosvet
  • Zoetzure saus:
  • 375 g yacon, geschild en grof geraspt
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 1/2 el citroensap
  • 1 el tamarisaus (= gefermenteerde glutenvrije sojasaus)
  • 1 el coconut aminos (zie Bronnen), of vervang door extra tamarisaus
  • stukje gehakte verse gember, of vervang door 1 tl gemberpoeder
  • 1-2 teentjes knoflook, of vervang door 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl harissa
  • Opioneel, voor erbij of door de saus:
  • groenten om te roerbakken (ik gebruikte: knoflook, gember, ui, paprika, chayote, wortelpeterselie, winterwortel, prei, champignons)

Kruidengehaktballetjes in zoetzure saus

  • Kruidengehaktballetjes: Maak de knoflook, gember, ui, preigroen en verse kruiden schoon.
  • Hak de knoflook, gember en verse kruiden. Snipper de ui en snijd het preigroen fijn.
  • Meng dan alle ingrediënten die genoemd staan onder kruidengehaktballetjes, behalve het kokosvet, goed onder elkaar.
  • Maak een proefballetje van het gehakt en bak het in een pannetje of de magnetron gaar. Proef het balletje en meng indien nodig meer kruiden of zout toe. Maak het gehakt lekker op smaak en voeg ook zeker genoeg zout toe. Herhaal indien nodig deze stap.
  • Smelt kokosvet in een braadpan en bak de balletjes rondom mooi bruin. Doe dit indien nodig in 2 keer. Haal de balletjes uit de pan.
  • Zoetzure saus: schil nu pas de yacon, want deze verkleurt snel. Rasp de yacon op een grove rasp.
  • Roerbak het yaconraspsel een paar minuten in het overgebleven bakvet van de gehaktballetjes.
  • Voeg dan de overige ingrediënten van de zoetzure saus toe en laat ‘m warm worden.
  • Voeg dan de gehaktballetjes toe en laat deze warm en gaar worden in de saus.
  • Serveren: je kunt deze zoetzure balletjes bijvoorbeeld serveren met bloemkoolrijst of roerbakgroenten. De roerbakgroenten kun je eventueel ook door de saus roeren.

Bronnen

[1] De voordelen van Coconut Aminos Artikel op de website Superfood leven over de voordelen van deze biologische marinadesaus die gemaakt is van kokosbloesemsap.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.