LCHF belevingsmarkt

Op 12 augustus 2018 vindt er in Leende een LCHF belevingsmarkt plaats. Over een paar dagen al dus. De aankondiging en een voorlopig programma kwam maanden geleden al voorbij. Wat een leuk initiatief!

Workshop ‘Leren fermenteren’

Later zag ik dat de workshop ‘Leren fermenteren’ verdwenen was. Zou er geen interesse geweest zijn? Ik informeerde bij de organisatie. Het lag aan de agenda van degene die de workshop zou geven. Zonde! Gefermenteerde groenten zijn een natuurlijke vorm van probiotica. Een geweldige ‘boost’ voor je gezondheid en je weerstand. En dat past perfect bij de insteek van deze belevingsmarkt.

“Kun jij ‘m dan niet geven?” Twijfel. Nooit eerder gedaan. Voorbereiden kost tijd. Het valt in de vakantie. En dan is ook m’n Duitse vriendin op bezoek.

Maar wel een leuke manier om meer mensen kennis te laten maken met fermenteren. Laagdrempelig ook. Een echte workshop waarbij je lekker meedoet. Na afloop je groentenmengsel mee om thuis te laten fermenteren. Zodat je ervaart hoe simpel het is en het resultaat kunt proeven. En hopelijk er mee blijft experimenteren. Dus knopje om, twijfel aan de kant: ‘tuurlijk wil ik dat, zo’n workshop geven!

De voorbereidingen zijn nu uiteraard in volle gang. Lijstje maken van wat er allemaal mee moet. Groenten, kruiden en Keltisch zeezout bestellen.  Voor potten zorgen, afwassen en steriliseren.

Proeven

Ik ben ook creatief aan de slag gegaan. Als resultaat heb ik 4 verschillende gefermenteerde groenten- en kruidenmengsels. Inmiddels gefermenteerd. Ik neem ze a.s. zondag mee naar de workshop. Om te laten proeven.

Zelf doen

Uiteraard kun je ook gewoon thuis aan de slag. Ook als je niet mee doet met de workshop. Ik heb daarvoor een stappenplan gemaakt. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken. M’n recepten heb ik opgeschreven en ga ik met je delen. In afzonderlijke blogs. Dan zijn ze makkelijker te vinden via zoekmachines.

Kom melkkefirkorrels halen

Melkkefir is ook een probiotica. Barstensvol gezonde bacteriën en gisten. Veel meer soorten zelfs dan in de gefermenteerde groenten. Kijk maar eens op ‘De gezondheidsvoordelen van kefir’.

Melkkefir maak je van melkkefirkorrel en verse volle melk. Deze korrels bevatten de levende bacteriën en gisten die de suikers uit de melk omzetten naar melkzuur en kooldioxide en een beetje alcohol.

Tijdens dit proces groeien de korrels. Na een tijdje heb je er dus eigenlijk ‘teveel’. Ik eet die dan op. Of geef ze weg. Ik heb er al heel wat mensen blij mee gemaakt. Langzaam veroveren ze de Kempen. Maar ik stuurde ze ook naar andere delen van Nederland. M’n vriendin nam ze mee naar Duitsland. Nu spaar ik ze om zondag uit te delen. Zodat deze gezonde ‘beestjes’ Nederland nog verder kunnen veroveren.

Lijkt je dat wat? Neem dan een glazen of plastic potjes mee met wat volle melk om de kefirkorrels in te vervoeren. En lees vooraf ‘Hoe maak je kefir?’ Let wel: ik kan niets garanderen. Deelnemers aan de workshop krijgen eerst de kans en ‘op = op’.

Tot ziens in Leende?

Hopelijk tot a.s. zondag 12 augustus. Tijdens de wandeling met de boswachter, de workshop ‘Leren fermenteren’, de informatiestand van GezondDorp (deze vind je naast de workshop kraam) of ergens anders op de markt. Vind je het net als ik leuk om mede-LCHF-ers te ontmoeten? Spreek me dan vooral aan als je me ziet.

Ik wens je alvast veel plezier!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.