Afgelopen zondag 19 mei 2019 was het dan zover: de tweede Belevingsmarkt georganiseerd door stichting GezondDorp uit Leende. Het was inderdaad weer een hele Beleving om er bij te zijn. Zelf heb ik net als vorig jaar een workshop ‘fermenteren’ verzorgd. Ofwel: hoe maak je je eigen vet gezonde probiotica? Vanwege de grote belangstelling zelfs twee keer!

Maar dat niet alleen. Er werd namelijk ook een boek gepresenteerd:
Van GezondDorp naar GezondLand. En dat is niet zómaar een boek. Het boek is bedoeld om deze gezonde leefstijl verder uit te dragen. Naar de rest van Nederland. Precies wat ik met mijn blog ook voor ogen heb. Zodat de positieve resultaten niet alleen in Bladel of in Leende blijven hangen. Ik ben dan ook supertrots dat ik mee mocht schrijven aan het boek. Én op het resutaat!

Hoe gek het misschien ook klinkt; met die twee workshops, het bijwonen van de boekpresentatie en een overheerlijke lunch was mijn dag helemaal gevuld. Over de rest van de markt kan ik dus niet veel vertellen. Wel had ik nog yaconplantjes meegenomen. Want ook deze supergezonde knol verdient het om verder verspreid te worden door Nederland. Ik was daarom heel blij dat David spontaan de yaconpromotie voor z’n rekening heeft genomen.

Workshop fermenteren

Fermenteren is in de afgelopen jaren echt mijn dingetje geworden. Al bij de start van mijn nieuwe leefstijl las ik regelmatig over de vele voordelen van probiotica. Eerst kocht ik melkkefirkorrels en begon met het zelf maken van melkkefir. Het zorgde ervoor dat ik als notoir slechte slaper, beter en dieper ging slapen. Ik werd niet meer van elk geluidje wakker. Slapen blijft mijn zwakke schakel. Zeker als ik veel heb om over na te denken. Maar de nachten dat ik goed slaap zijn tegenwoordig heel duidelijk in de overhand en dat was tot dan toe nooit het geval geweest.

Door m’n goede ervaringen met melkkefir ging ik m’n probiotische avonturen uitbreiden. Ik ging zelf experimenteren met het fermenteren van groenten. Daar zitten immers weer andere goede bacteriën in. En hoe meer variatie aan goede bacteriën in je darmen, hoe gezonder. Dat werkt door op je weerstand en je lichamelijke en geestelijke welzijn.

Vandaar dat ik ook zo enthousiast ben over de workshop. Ik wil meer mensen laten kennismaken met zelf fermenteren. Want het is niet alleen gezond, maar ook leuk om te doen. En helemaal niet moeilijk. Maar veel mensen durven er niet zelf aan te beginnen. Door het een keer samen te doen neem je een drempel weg. Bovendien is er dan gelegenheid om vragen te stellen en geef ik allerlei tips mee naar huis. En melkkefir, voor wie dat wil ;-). Twee leden van onze facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ kwamen mij zelfs melkkefirkorrels brengen, zodat ik meer korrels had om te verdelen. En beide reden er zelfs kilometers voor om. Bedankt, dames!

Verloop van het circa 30 dagen durende fermentatieproces

Ik vond het net als vorig jaar weer zó inspirerend om te doen. Zoveel leuke enthousiaste deelnemers en achteraf alleen maar leuke reacties. Het was alle voorbereiding weer dubbel en dwars waard.

Boekpresentatie

Na de eerste workshop was het tijd om naar de boekpresentatie te gaan. Norbert van den Hurk vertelde in het kort hoe GezondDorp en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’ tot stand gekomen was. Ook was er een videoboodschap van Jonno Proudfoot, één van de auteurs van de boeken Real Meal Revolutie. Hij vertelde hoe trots hij is op dit boek, waar ook hij bij betrokken was.

“I translated the book and it is fantastic”

Sanne en ik werden als mede-auteurs in de bloemetjes gezet door Norbert en Hans. Het toeval wilde dat ik ook jarig was. Daar had de organisatie lucht van gekregen. Nooit eerder werd ik op m’n verjaardag door zoveel mensen toegezongen 🙂 .

Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van Rabobank Nederland kreeg het eerste officiele boek uitgereikt. Met schrikbarende cijfers schetste hij de meer dan zorgwekkende kostenstijging in de gezondheidszorg. Dat treft ieder van ons. Ook Michel is zich meer dan bewust dat we dit tij alleen kunnen keren als we zelf weer de regie nemen over onze gezondheid. Door zélf gezonder te gaan leven. Hij was dan ook erg positief over het project GezondDorp en over het boek. Verwijzende naar de titel stelde hij voor om dit lokale initiatief niet alleen uit te dragen naar de rest van Nederland, maar om er ook de rest van de wereld mee te veroveren. Goed plan! 

Ook deelnemers en betrokken middenstanders wiens verhalen in het boek opgetekend zijn, kregen een exemplaar en daarna was het tijd voor een fotomomentje.

Drie keer is scheepsrecht

Ik ben inmiddels toe aan mijn derde boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Kun je nagaan hoe interessant het is 😉 . Mijn eerste boek kreeg ik uitgereikt de dag voor de Belevingsmarkt. Onofficieel uiteraard. Tijdens een lunch met de Stichting GezondDorp. Een lunch om samen even stil te staan bij alles wat aan het boek vooraf ging. En om het uiteindelijke resultaat te vieren. Thuisgekomen bleek er een bindfout in het boek te zitten. De eerste 12 pagina’s ontbraken. Kan voorkomen blijkbaar.

Tijdens de boekpresentatie kreeg ik een nieuw exemplaar. Hartstikke blij mee. Snel deed ik ‘m in m’n tas. Maar toen kwam er een hoosbui. M’n tas lag bij alle spullen van de fermentatieworkshop. Alles zo goed mogelijk beschermd tegen de regen. Maar het mocht niet baten. Heel veel papieren werden nat. Zo ook mijn boek. Aan de onderkant was het vocht opgetrokken. Thuis heb ik nog gered wat er te redden valt. Ik kan het nog gebruiken als inkijkexemplaar. Gelukkig kreeg ik van Norbert opnieuw een nieuwe. Drie keer is scheepsrecht!

Yacons

Terwijl ik bij de presentatie van het boek was, kwamen er allerlei vragen over de yaconplanten. David vertelde enthousiast over alle positieve eigenschappen. Maar hij had geen yacons om te laten proeven. We hadden er weliswaar twee bij, maar die waren inmiddels verrimpeld omdat het zo laat in het seizoen is. Net zoals een aardappel van vorig seizoen nu verrimpeld zou zijn. Niet echt ideaal als je ‘m van z’n beste kant wilt laten zien.

Op een gegeven ogenblik kwam hij echter in gesprek met Marcel van People’s Farm. Dit is een kleinschalige biologische kwekerij uit Maasbree (Limburg) waar je o.a. een abonnement kunt nemen op een wekelijks groentenkistje. Steeds gevuld met een ander assortiment aan groenten. Super initiatief! Marcel en zijn vrouw Yvonne stonden ook op de markt en wel met yaconknollen voor de verkoop. We mochten een bakje vullen met stukjes yacon om te laten proeven. Heel erg fijn, want toen kregen mensen een beter beeld bij wat een yacon nu eigenlijk is.

Hierdoor vonden alle plantjes die mijn moeder en ik hadden opgekweekt een nieuwe enthousiaste eigenaar. Ik hoop van harte dat iedereen die een yacon kocht, net zo’n mooie opbrengst heeft als wij vorig jaar en er net zoveel van gaat genieten. Voor iedereen die zo’n plantje kocht en meer wil weten over het verder opkweken en oogsten van de yacon verwijs ik graag naar m’n eerdere blog: Yacon – Peruaanse gezondheid uit de Hollandse moestuin. Deze blog heb ik zojuist bijgewerkt. Er staat nu ook in hoe je de yacon kunt opkweken uit een broedknolletje.

Op weg naar een gezonder Nederland!

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

    • Dank je wel. Was dat maar waar, Marie-José, dat je erbij was geweest! Ik miste je wel! Volgens jaar beter.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.